Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Vízkereszttől - húshagyókeddig
·2021. március 15.
·A leendő elsős kéthelyi tanítók levele
·Reményekkel telve kezdtük az új évet
·Helyi értékeink gyűjteménye, a Kéthelyi Települési Értéktár 2020/2021
·100 éves Kéthely Hamvad nevű falurésze
·Home office
·Betekintés a Szociális Szolgáltató Központ hétköznapjaiba
·Távoktatás egyetemista szemmel
·Középiskolás vélemények a tantermen kívüli, digitális oktatásról
·Kéthely és Balatonmáriafürdő települések közötti kerékpárút fejlesztése
·Sikeresen pályáztak a kéthelyi polgárőrök
·1%
·Gyászhír

„Icipici ovis vagyok…”

Icipici ovisok

A beszoktatás időszaka nagyon meghatározza a gyermek óvodához való viszonyát a későbbiekben. Ezért próbáljuk a lehető legnyugodtabb feltételeket biztosítani a gyermek közösségbe történő beilleszkedéséhez. Tudjuk, hogy az anya-gyermek kapcsolat meghatározó egész életre. Ezért jó, ha a gyermek a szülővel együtt ismerkedik az óvodával. Anyu vagy apu jelenléte biztonságot ad az új környezet elfogadásához.

Az érzelmileg érettebb gyermek számára a szülőktől való elválás egyrészt vonzó, hiszen mint önálló személyiség ebben a korban már egyre gyakrabban jelzi, hogy több szabadságot, önállóságot igényel. Vonzó a kisgyermek számára a hasonló korú társ is, akihez különböző módon próbál közeledni, attól függően, hogy korábban ezt a törekvését a szülő mennyire segítette illetve gátolta. Az óvodába lépés, a leválás ugyanakkor komoly félelemkeltő tényezőként jelentkezik e gyermekek esetében is.

Az érzelmileg kevésbé érett gyermekek viszont csak a szülő fájdalmas hiányát élik meg, s számukra nincs más eligazodási tényező. Nem képesek megélni a szülőkapcsolatból való kilépés előnyeit, hogy más gyermekekkel kapcsolatba lépve bemérjék saját lehetőségeiket és érzékeljék saját korlátaikat.

A gyermekek igen változatos, eltérő előélettel kerülnek óvodába. Ezért fontosnak tartjuk, hogy a családdal idejében felvegyük a kapcsolatot, s a szülők is tudatosan készüljenek a gyermek beszoktatására. Hagyomány nálunk, hogy a leendő óvodásainkat a nyár folyamán meglátogatjuk otthonukban, betekintünk körülményeikbe és igyekszünk megbarátkozni velük. Óvodás jeleket viszünk magunkkal, gyermek már ekkor kiválaszthatja, hogy melyiket szeretné használni. A szülőkkel megbeszéljük, hogy a rendszeres óvodába járás megkezdése előtt többször, rövidebb időre hozzák be a gyermeküket, hogy ott körülnézhessen és kipróbálhasson óvodai játékokat.

Szeptember 5-én hat, 12-én négy, 19-én két új gyermeket fogadtunk. Jelenleg a kiscsoportba tizenkilencen járnak. Januárban és márciusban még várunk négy új ovist.
Az első napokban a gyerekeket ebéd előtt, néhány napig ebéd után, majd pihenés után vitték haza, mert a fokozatosság megkönnyíti a pici számára az új tárgyi és személyi környezet elfogadását. Ilyenkor elhozhatják magukkal kedvenc játékszereiket, személyes holmijukat, hogy minél előbb otthon érezzék magukat az óvodában.

Horváth Györgyné
(2005. III.szám Ősz)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Bódis Józsefné
(2019. III.szám Ősz)
·Az én adventem
(2017. III.szám Ősz)
·Programterv
(2017. I.szám Tavasz)
·Csazmán járt a Délnyugat-balatoni Hegyközség delegációja
(2015. IV.szám Tél)
·Öregfiúk csapata Kéthelyen
(2013. IV.szám Tél)
·Országos fedett pályás bajnoki címet szerzett Bajnok Eszter távolugrásban!
(2011. I.szám Tavasz)
·Gyermeki örömök
(2009. II.szám Nyár)
·Az idő kereke…
(2009. I.szám Tavasz)
·Élmények a fonyódligeti táborból
(2006. III.szám Ősz)
·Kéthelytől Washingtonig
(2005. III.szám Ősz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.05 msodperc