Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

„Icipici ovis vagyok…”

Icipici ovisok

A beszoktatás időszaka nagyon meghatározza a gyermek óvodához való viszonyát a későbbiekben. Ezért próbáljuk a lehető legnyugodtabb feltételeket biztosítani a gyermek közösségbe történő beilleszkedéséhez. Tudjuk, hogy az anya-gyermek kapcsolat meghatározó egész életre. Ezért jó, ha a gyermek a szülővel együtt ismerkedik az óvodával. Anyu vagy apu jelenléte biztonságot ad az új környezet elfogadásához.

Az érzelmileg érettebb gyermek számára a szülőktől való elválás egyrészt vonzó, hiszen mint önálló személyiség ebben a korban már egyre gyakrabban jelzi, hogy több szabadságot, önállóságot igényel. Vonzó a kisgyermek számára a hasonló korú társ is, akihez különböző módon próbál közeledni, attól függően, hogy korábban ezt a törekvését a szülő mennyire segítette illetve gátolta. Az óvodába lépés, a leválás ugyanakkor komoly félelemkeltő tényezőként jelentkezik e gyermekek esetében is.

Az érzelmileg kevésbé érett gyermekek viszont csak a szülő fájdalmas hiányát élik meg, s számukra nincs más eligazodási tényező. Nem képesek megélni a szülőkapcsolatból való kilépés előnyeit, hogy más gyermekekkel kapcsolatba lépve bemérjék saját lehetőségeiket és érzékeljék saját korlátaikat.

A gyermekek igen változatos, eltérő előélettel kerülnek óvodába. Ezért fontosnak tartjuk, hogy a családdal idejében felvegyük a kapcsolatot, s a szülők is tudatosan készüljenek a gyermek beszoktatására. Hagyomány nálunk, hogy a leendő óvodásainkat a nyár folyamán meglátogatjuk otthonukban, betekintünk körülményeikbe és igyekszünk megbarátkozni velük. Óvodás jeleket viszünk magunkkal, gyermek már ekkor kiválaszthatja, hogy melyiket szeretné használni. A szülőkkel megbeszéljük, hogy a rendszeres óvodába járás megkezdése előtt többször, rövidebb időre hozzák be a gyermeküket, hogy ott körülnézhessen és kipróbálhasson óvodai játékokat.

Szeptember 5-én hat, 12-én négy, 19-én két új gyermeket fogadtunk. Jelenleg a kiscsoportba tizenkilencen járnak. Januárban és márciusban még várunk négy új ovist.
Az első napokban a gyerekeket ebéd előtt, néhány napig ebéd után, majd pihenés után vitték haza, mert a fokozatosság megkönnyíti a pici számára az új tárgyi és személyi környezet elfogadását. Ilyenkor elhozhatják magukkal kedvenc játékszereiket, személyes holmijukat, hogy minél előbb otthon érezzék magukat az óvodában.

Horváth Györgyné
(2005. III.szám Ősz)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Zelena Zsolt
(2019. III.szám Ősz)
·Alakuló testvér-települési kapcsolat
(2017. IV.szám Tél)
·Működik a szakszervezet az óvodában
(2016. I-II.szám Nyár)
·Nikula András Csaba
(2014. III.szám Ősz)
·Történetíró verseny
(2012. IV.szám Tél)
·A Művelődési Ház őszi hírei
(2010. IV.szám Tél)
·Minőségbiztosítás az iskolában
(2010. I.szám Tavasz)
·Néhány mondat az iskoláról
(2007. IV.szám Tél)
·Kéthelyi programok decemberben
(2006. IV.szám Tél)
·Táncolunk…
(2005. III.szám Ősz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.03 msodperc