Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Kéthely Község Önkormányzata és a Települési Értéktár Bizottság fotópályázatot írt ki “Kéthely értékei, ahogy én látom” címmel. Erre a kiírásra jelentkezett ifjabb Pozsgai József amatőr fotós. Augusztus 25-én nyílt kiállítás az általa készített képekből a művelődési ház megújult tánctermében. A kiállítás a Hungarikum Bizottság és az Agrárminisztérium támogatásával valósult meg.

Tetszettek a fotók, ezért felvettem a kapcsolatot alkotójukkal, akit a helyi fiatalok Pozsiként is emlegetnek.

- Ha az idősebb korosztályból megkérdezi valaki, kinek a fia vagy...?

- Pozsgai József és Szita Ilona egyetlen gyermeke vagyok. Édesanyámat ismerik jobban, az ő ága tősgyökeres kéthelyi família. 1984-ben születtem, helyben végeztem el az általános iskolát.
Fonyódon, a Mátyás Király Gimnáziumban érettségiztem. Utána idegenvezetői technikus, majd idegenforgalmi szakmenedzser képesítéseket szereztem.

- Ilyen végzettséggel hol tudtál elhelyezkedni?

- Huzamosabb ideig dolgoztam a Kristinus Borbirtokon, a Telekom ügyfélszolgálatán, jelenleg a Green Tyre Zrt alkalmazásában, a logisztika területén munkálkodom. A német és angol nyelvtudásomnak mindenütt hasznát vettem.

- Hogyan lettél amatőr fotós? Tanultad a fényképezést valahol?

- Nagyon szeretem a természetet járni gyalog vagy kerékpárral. Útjaim során sok szép látványban van részem, és ilyenkor felmerül, hogy meg kellene örökítenem, megmutatni másoknak is vagy csak saját magam számára eltenni emlékbe. Kézenfekvő megoldás erre a fényképezés. A kétezres évek elejétől vált komolyabbá ez a hobbim, amikor megvásároltam cserélhető objektíves gépemet. Elsősorban tájképeket, természetfotókat készítek. Kedvenc témáim a napfelkelték, az első sugarak áttűnése a felhőkön, lombokon, a tél színei, a havazás utáni táj nyugalma.
Túrázásaimon, kerékpározás közben állandó társam a fényképezőgép, ugyanis szeretek egyedül barangolni, elmélyedni a látványban, hallgatni a természet neszeit.
Autodidakta módon sajátítottam el a fotózás alapjait.

- Mivel foglalkozol még szívesen szabadidődben?

- A sportok közül a kerékpározást űzöm aktívan, de lelkes nézője, szurkolója vagyok a labdajátékoknak, elsősorban a futballnak. Kijárok a helyi mérkőzésekre, de figyelemmel kísérem a nemzet és a világ focibajnokságait is.
Megkerestek a helyi hagyományőrzők, hogy csatlakozzam a betlehemes csoportba. Ennek a kérésnek örömmel tettem eleget, jól érzem magam köztük.

- Gratulálok a jól sikerült, szép fotókhoz! Remélem, sokáig és gyakran találkozhatunk veled fényképezőgéppel a válladon! További szép túrákat, megörökítésre méltó látnivalókat, élményeket és hozzá jó egészséget kívánok magam és az Olvasók nevében!

Balázs Andorné