Le a cipőkkel! Elkészült!

„A mezítlábas parkok, vagy más néven Kneipp-parkok ötlete Sebastian Kneipp által kifejlesztett egészségmegőrző módszeren alapulnak. Ezekben a parkokban olyan különleges utakon gyalogolhatunk, melyeknek burkolata eltérő alapanyagokból készült, közben változatos talpmasszázsban részesülünk. Minden felület más-más reflexpontot stimulál és egészségügyi hatásai is vannak.

  • Javítja az idegrendszerünk állapotát
  • Jót tesz a keringési rendszerünknek
  • Erősíti az izmainkat a különböző terepeken, a láb kisizmai sokat dolgoznak, erősödnek, velük együtt az ízületi helyzetérzés, a koordináció és az egyensúly is.
  • Megakadályozza a lúdtalpat
  • A reflexzónák masszírozásával az összes szervünket képes stimulálni, javítja az anyagcserét, az emésztést és a migrénre is jótékonyan hat. (Forrás: www.visitbuk.hu)”

Ezek a jó tulajdonságok fokozhatók úgy, ha direkt más és más felületeket alakítunk ki egymás után, amin végig lehet sétálni. Ezért fontos cél volt, hogy a különféle természetes anyagokból készülő mezőkben minél változatosabb felületeken lépkedhessenek a kicsik.
A kedvező egészségügyi hatások mellett a gyermekek számára jó mókának tűnt, és nem utolsó sorban esztétikailag is szerettük volna feldobni a bölcsődei bejárat melletti, amúgy kihasználatlan területet. Három az egyben: mezítlábas ösvényt, virágoskertet és fűszernövénykertet alakítottunk ki, ahol madáritató és rovarhotel is helyet kapott, hiszen a rovarok a kert fontos lakói. Egy részük elpusztítja a kártékony rovarokat, míg más rovarok – méhek, pillangók – pedig a beporzást segítik.
A tervezéstől a kivitelezésig bő egy év telt el. Tudtuk, hogyha megcsináljuk, akkor annak minőséginek kell lennie, ami nem kevés anyagi és fizikai munkát igényel.
Akik nélkül nem sikerülhetett volna: Köszönjük mindenkinek, aki 2020 júniusában részt vett a „Játék-Világ Közalapítvány” szervezésében a Retro diszkón, illetve támogatói jegyet vásárolt. Nikula András Csabának, aki egy havi képviselői tiszteletdíjának felajánlásával támogatta az alapítványunkat. Köszönet a Bélafa Kft.-nek, amely az összes faanyagot ingyenesen ajánlotta fel részünkre. Hálás köszönet Kormos Andrásnak, aki felvállalta a kert vázának kialakítását és Péter Balázsnak, aki a faanyagok összeszerelésében segített. A Gamesz munkatársai végezték az előzetes földmunkákat és a kertbe a kavicsok, kövek szállítását, feltöltését. Az eltérő nagyságú kövek mellett különböző felületek is helyet kaptak, mint a sárgahomok, szürkehomok, fenyőmulcs, fakéreg, fakorongok, az utóbbit Horváth Györgytől kaptuk, 5cm vastagságúra felfűrészelve. Utoljára ugyan, de nem utolsósorban megköszönöm a kolléganők kitartó, lelkes munkáját, akikkel az elkészült alkotásnak együtt örülhettünk!

Fenntartónknak köszönhetjük, hogy az idén a melléképületeink felújítása is elkészül, és a nyáron egyik csoportszobánkba a már felújíthatatlan szalagparketta helyett linóleum került.
A nevelési évünket így sokkal kellemesebb, szebb környezetben indíthattuk.
Szeptemberben a kedvező időjárásnak köszönhetően a mezítlábas ösvényünket már ki is próbálhattuk, és a szép őszi időben a szokásos szüreti napunkat is megtarthattuk az óvodában, bölcsődében.

Szűcs Judit Magdolna
intézményvezető