Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Vízkereszttől - húshagyókeddig
·2021. március 15.
·A leendő elsős kéthelyi tanítók levele
·Reményekkel telve kezdtük az új évet
·Helyi értékeink gyűjteménye, a Kéthelyi Települési Értéktár 2020/2021
·100 éves Kéthely Hamvad nevű falurésze
·Home office
·Betekintés a Szociális Szolgáltató Központ hétköznapjaiba
·Távoktatás egyetemista szemmel
·Középiskolás vélemények a tantermen kívüli, digitális oktatásról
·Kéthely és Balatonmáriafürdő települések közötti kerékpárút fejlesztése
·Sikeresen pályáztak a kéthelyi polgárőrök
·1%
·Gyászhír

100 éves Kéthely Hamvad nevű falurésze

Egy település szerkezete évszázadokon keresztül alakul, változik. Így van ez Kéthely esetében is. Falunk belterületének egyik legnagyobb bővítésére száz esztendővel ezelőtt került sor.

A huszadik század elején földéhség és lakhatási szegénység jellemezte az országot, ezért 1920-ban a nemzetgyűlés elé került a földreform kérdése. Hosszas viták után fogadták el a falusi birtokviszonyokban sajnos nem sok javulást hozó, A földbirtok helyesebb megoszlásáról szóló 1920. évi XXXVI. törvénycikket, melynek nyomán földosztásra került sor. Ezzel párhuzamosan egy másik törvénycikk „a … házhelyek kijelöléséről és a kishaszonbérletek alakításáról szóló” 1920. évi XXIX. tc. is megszületett, melynek egyik célja az emberek lakhatási körülményeinek javítása volt. A tc. értelmében vitézségi éremmel kitüntettek, hadirokkantak, hadiözvegyek, hadiárvák, mezőgazdasági földnélküli férfimunkások, 10 éve helyben lakó, keresettel rendelkező családfők adhatták be igényüket házhelyre. Hamarosan megjelent a tc. végrehajtási rendelete is, így már voltak olyan települések, ahol 1920 őszén elkezdődhetett a házhelyek parcellázása. Kéthelyen erre 1921-ben került sor. A jogosultak nem ingyen, hanem vételár ellenében jutottak mind a termőföldhöz, mind pedig a lakótelekhez.

Kéthely Hamvad (Hammad) nevű falurészének létrejötte tehát, az 1920. évi XXIX. törvénycikknek köszönhető. A Hamvad név bizonyára egy valahai tűz pusztítására vezethető vissza. Lehetséges, hogy ez az 1568-as tűz volt, amikor is a törökök felgyújtották az e területen lévő várat és környezetét, s azok elhamvadtak.

Az új házhelyek kiosztására az akkor Zárda utca (ma Magyari utca) végétől északra fekvő területet jelölték ki gróf Hunyady József felajánlása alapján. Érdekessége a kéthelyi házhelyosztásnak, hogy balatonújlaki jogosultak is benyújthatták igényüket. Balatonújlak is a Hunyady uradalomhoz tartozott. Némi ellenkezés után 15 újlaki családot is házhelyhez juttattak Kéthelyen.

A beépíthető telkek kiosztásával közel egy kilométer hosszú új falurész született. A házhelyosztás két szakaszban valósult meg, Az első szakaszban 600, a másodikban, amelyre 1923/24-ben került sor, 400 négyszögöl nagyságú telkeket mértek ki, amelynek során öt új utca jött létre. A főutca és négy párhuzamos mellékutca, melyek a Marcali-hát lankáira futnak fel. Az utcák nevéről 1932-ben döntött a képviselő-testület. A főutca, a Balaton utca, a mellékutcák Vár utca (Ny-i végén állt egykor a Fancsi-vár), Nagyatádi Szabó István utca (az 1920-as törvényeket jegyző mezőgazdasági miniszter neve után), ma ez a Május 1. u., Kossuth Lajos és Rákóczi Ferenc utca. A Kossuth és a Rákóczi utcát egy kis névtelen köz kapcsolja össze. A Vár és a Balaton utca ekkor még csak ún. félsorutca volt, azaz csak egyik oldalukon osztottak telkeket. A Balaton utca keleti, vadgesztenyefasorral kísért oldalát még kerítés zárta le, beépítésére csak 1945 után került sor. Az utca végén állt a Hunyady-család 1898-ban alapított téglagyára, melynek helyén ma műanyag-feldolgozó üzem működik. A Balaton és a Vár utca találkozásánál felépített, ma is álló házban a lakás mellett a Viant család vegyesboltot nyitott.

Az új utcákban egy évtized alatt kb. száz, zömmel tömésfalú, cseréppel fedett nyeregtetős, ún. háromosztatú, szoba – konyhás – kamrás ház épült fel előkertes beépítéssel. Az építési engedélyt a Marcali járás főszolgabírója adta ki. Részlet egy építési engedélyből: „megengedem, hogy … cserép tetős, tégla falazatu, 11 méter hosszú 5 méter széles, 1 szobát, 1 konyhát, 1 kamrát magába foglaló lakóházat kémény alkalmazása mellett építtethessen. ...az építendő lakóházat elegendő tágas, szellőztetésre alkalmas, könnyen felnyitható ablakokkal kell ellátni és az alapzat lerakásához a szomszédokat és a községi előljáróságot is meghívni.”

A házak falazóanyaga a kiadott engedélyben előírt tégla helyett azonban többnyire vályog volt, annak ellenére, hogy működött a faluban téglagyár.

A módosabb parasztcsaládok és az uradalomban dolgozó mesteremberek anyagi helyzete megengedte, hogy nagyobb házat építsenek, így nem nagy számban, de épült L alakú, azaz fordított ház is. Tetőfedésre, ahogy előírták, már nem a korábban alkalmazott tűzveszélyes zsúpot, hanem a biztonságosabb cserepet használták. A lakóterek helyiségeinek padozata egészen a hatvanas évekig általában döngölt föld volt.

A hamvadi utcák arculata, épületállománya az 1960-as évektől kezdett átalakulni és fokozatosan nyerte el a mai formáját.

Május 1. utcai fordított ház

Vár utcai háromosztatú ház

Vianték vegyesboltja

Balla Mária
(2021. I.szám Tavasz)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Kerámia tábor
(2019. II.szám Nyár)
·KIARA kiállításáról…
(2018. II.szám Nyár)
·Balla Mária lett az idei év kaposvári könyvtárosa
(2017. II.szám Nyár)
·Növeljük otthonunk biztonságát!
(2015. IV.szám Tél)
·Sakk
(2012. III.szám Ősz)
·425 éve, hogy a „koppányi szandzsákbég megvette volt Ketthellt.”
(2011. III.szám Ősz)
·Sipos Balázs polgármester-jelölt bemutatkozása
(2010. III.szám Ősz)
·Gondban a kisiskolák
(2007. III.szám Ősz)
·Élmények a fonyódligeti táborból
(2006. III.szám Ősz)
·Húsz év múlva …
(2005. III.szám Ősz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.05 msodperc