Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Helyi értékeink gyűjteménye, a Kéthelyi Települési Értéktár 2020/2021

Települési értéktárunkkal kapcsolatos aktuális eseményekről időről időre tájékoztatást adtunk az elmúlt három esztendőben. Mint ismeretes az értéktár bizottság 2016-os megalakulása után 2017-ben kezdődött meg helyi értékeink feltérképezése és leírása a lakosság közreműködésével, de könyvtári foglalkozás keretében az érdeklődő iskolásokat is bevontuk a javaslattételbe. Több alkalommal ismertettük az értéktár bizottság döntéseit és a Somogy Megyei Értéktárba felvett értékeinket, de beszámoltunk az e témában elhangzott előadásokról és a 2019 őszén megrendezett kiállításunkról is. Minden alkalommal kértük a falu lakóit és ezt tesszük most is, hogy további javaslataikat juttassák el polgármesterünkhöz vagy a Települési Értéktár Bizottsághoz. A javaslatok vonatkozhatnak érdekes természeti képződményekre, műszaki létesítményekre, jelentős idegenforgalmi, sport- és közösségi tevékenységre, ránk jellemző gasztronómiai különlegességre, stb. A javaslattételi anyag összeállításában segítséget nyújtunk.

2020-ban az értéktár bizottság több okból nem tudott javaslatokról tárgyalni. Most az önkormányzattal a Magyar Értéktár létrehozásért felelős Agrárminisztériumhoz közösen beadott sikeres pályázatunkról szeretnék tájékoztatást adni. A pályázat megvalósítása a járványhelyzet miatt a következő évre is áthúzódik. Az Értékről értékre, a Kéthelyi Települési Értéktár bemutatása című pályázatunk fő célkitűzése értékeinknek a felnövő nemzedékkel, azaz általános iskolás tanulókkal történő megismertetése a gyerekek aktivitására építve. Ennek érdekében rajzpályázatokat írtunk ki a gyerekeknek.

A lebonyolításához Szatmári Norbert rajz szakos tanár, az alsó tagozat tanítóinak, valamint a művelődési ház dolgozóinak közreműködését kértük. A pályázati felhívást december végén tettük közzé az interneten, a Kéthely Közélet Facebook oldalon, de a téli szünet után az általános iskolában is megkapták a gyerekek.

A pályázatok a következők:

1-4. osztályosok számára saját fantáziájuk alapján A kőkecske monda kőkecskéjének, a Kastélydomb legendájában szereplő vadászkastélynak, valamint az egykori Fancsi-várnak az ábrázolása a feladat.

5-8. osztályosok számára az említett három értéken túl további tíz, az épített és kulturális örökségünk, valamint természeti értékeink közé tartozó értékek ábrázolása a feladat, szabadon választott technikával. Mindkét pályázat beadási határideje 2021. március 1-je. Az elkészült pályamunkákat a tavasz folyamán szabadtéri kiállításon fogjuk bemutatni a falu központjában. Minden résztvevő jutalmat kap, a legjobb munkákat pedig díjazzuk.

Az 5-8. osztályosok számára van még egy pályázatunk, mégpedig a Kéthelyi Települési Értéktár logójának, azaz egyedi azonosítójának megtervezésére. A győztes munkát fogjuk használni az értéktárba felvett értékeink azonosítására, megjelölésére. E pályázat beadási határideje: 2021. február 20-a.

A tavasz folyamán újabb pályázatot írunk ki értékeink fotózására, ez gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek egyaránt szól majd. A nyáron kiállítást rendezünk a beérkezett alkotásokból. Kérjük, főleg a fiatalokat, figyeljék majd a pályázati kiírást és minél többen pályázzanak!

Reméljük, hogy a 2021-es évben már nem akadályozza a járvány és más körülmény sem a munkánkat, és további értékek felvételéről dönthetünk értéktárunkba! Kérjük, hogy ismerjék meg értékeinket, látogassanak el a https://kethely.hu/kethelyi-telepulesi-ertektar/ címre és a jövő évi kiállításainkra is.

Balla Mária
(2021. I.szám Tavasz)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Változások a temetkezésben
(2019. III.szám Ősz)
·In memoriam…
(2018. II.szám Nyár)
·Sakk
(2017. II.szám Nyár)
·Munka, fejlődés, nyugalom
(2015. I.szám Tavasz)
·A 2012. év eredményei
(2012. IV.szám Tél)
·Kirándulás Angliába
(2011. II.szám Nyár)
·Bende Liza
A KŐKECSKE
(2009. II.szám Nyár)
·Pályázati felhívás - Műszaki ügyintéző
(2008. III.szám Ősz)
·Nyári kórushírek
(2006. III.szám Ősz)
·Az őszi kirándulás élményei
(2004. III.szám Ősz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.05 msodperc