Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Vízkereszttől - húshagyókeddig
·2021. március 15.
·A leendő elsős kéthelyi tanítók levele
·Reményekkel telve kezdtük az új évet
·Helyi értékeink gyűjteménye, a Kéthelyi Települési Értéktár 2020/2021
·100 éves Kéthely Hamvad nevű falurésze
·Home office
·Betekintés a Szociális Szolgáltató Központ hétköznapjaiba
·Távoktatás egyetemista szemmel
·Középiskolás vélemények a tantermen kívüli, digitális oktatásról
·Kéthely és Balatonmáriafürdő települések közötti kerékpárút fejlesztése
·Sikeresen pályáztak a kéthelyi polgárőrök
·1%
·Gyászhír

Reményekkel telve kezdtük az új évet

Egy szokatlan, új feladatokkal és nehézségekkel teli évet zártunk le 2020 decemberében. A koronavírus rengeteg olyan feladatot hozott önkormányzatunk életében, amikre eddig nem volt példa. A sok karanténba került ember ellátását, mindennapi szükségletét kellett segítenünk, melyben a tanyagondnokunk, Gombai Imre volt segítségünkre. A hivatali dolgozók a hiánycikknek számító maszkok varrását kezdték meg, melyet minden házhoz eljuttattunk. Az általános iskola és az óvoda bezárását követően a gyerekek nagy része továbbra is igénybe vette a közétkeztetést, melyet tanyagondnokunk és Mika Ramóna művelődésiház-vezetőnk vitt ki minden hétköznap. Ramóna munkája szinte teljesen áttevődött a járványhelyzettel kapcsolatos tevékenységekre, hisz a művelődési házban nagyon kevés program volt a tavalyi évben. Nyári időszakban új programként indítottuk el az ingyenes szabadtéri mozit, melyhez a technikai feltételek nagy részét én ajánlottam fel használatra a településnek (vetítőgép, vetítővászon, számítógép, vászontartó állványzat). A rossz idő beköszöntével a vetítéseket tovább folytattuk a mozi teremben, így igazán jó retró mozi hangulatot tudtunk teremteni vendégeinknek. Zelena Zsolték pattogatott kukoricával, mi pedig jobbnál jobb filmekkel vártuk vendégeinket. Gyerekzsivajtól volt hangos a művelődési ház, hisz több héten át tartottunk különböző korosztályoknak nyári tábort. Sajnos, az őszi időszakban újra felerősödött a járvány, településünkön is egyre több lett a beteg, így nem mertem kockáztatni a helyiek egészségét, nem tartottuk meg a szüreti felvonulást és bált. Mivel a téli időszak is hasonlóan alakult, így a téli programjaink is elmaradtak, pedig ekkor már mindannyian nagyon vártuk, hogy újra, kötetlenül együtt lehessünk.

A nem várt helyzet nem várt kiadásokkal és bevételkiesésekkel is járt. A gépjárműadó elvonása, a csökkenő térítési díj bevételeink mellett jelentős terhelés volt a vállalkozóknak nyújtott segítségünk, amit a bérletdíj-kedvezménnyel nyújtottunk (azoknak a vállalkozóknak, akik a járványügyi intézkedések miatt kénytelenek voltak bezárni, nem kellett bérleti díjat fizetniük). Meg kellett keresnünk azokat a lehetőségeket, ahol a kieső bevételeket meg tudjuk spórolni. Így döntöttem a szakkörök, képviselői és alpolgármesteri tiszteletdíjak, a szakkörök-egyesületek támogatásának felfüggesztéséről. Nehéz szívvel kellett ezeket a döntéseket meghoznom, hisz tudom, hogy egy település közösségi életének jelentős részét a civil szervezetek adják, azonban a szervezetek vezetői elfogadták a döntésemet, miszerint amíg nem tudnak működni, nem kapnak támogatást.

Sajnos, az idei év kezdetén nem történt változás a járványhelyzetben. Képviselő-testületi ülések továbbra sincsenek, így már lassan egy éve polgármesteri határozatokkal döntök a települést érintő ügyekkel kapcsolatban. A legnagyobb feladat az idei költségvetés elkészítése volt. Babos Mónika pénzügyi vezetővel próbáltuk az előző évek takarékoskodó költségvetését még tovább szorítani, így mind személyi, mind tárgyi kiadásainkat csökkentettük. Ezzel párhuzamosan a fejlesztésre fordított pályázati támogatásaink folyamatosan emelkedtek. Mindezeknek köszönhetően önkormányzatunk költségvetése jelentősen átlépte az egy milliárd forintot (1.256.688.482 Ft). Ebből idén fejlesztésre (bár lesz olyan, ami áthúzódik a jövő évre) 669 millió forintot tervezünk költeni. Ezek között az energetikai fejlesztés, a kerékpárút építése, a művelődési ház felújítása a legnagyobb, de önerőből is több mint 53 millió forintot terveztünk felújításra, beruházásra (járdafelújítás, önkormányzati épületek felújítása, garázsépítés, parkolófejlesztés, kistraktorbeszerzés).

A művelődési házban megkezdődött a felújítás a Magyar Falu Program keretein belül nyert támogatásból

A költségvetés elfogadása előtt az elkészült anyagot a képviselő-testület tagjaival egyeztettem, melyre kevés kivétellel rövid időn belül érkezett válasz és támogatták annak elfogadását. Természetesen, ezek tervek, és meglátjuk, mit tudunk megvalósítani belőle, de úgy érzem, ha továbbra is az előző évekhez hasonlóan tudunk gazdálkodni, akkor a település jó anyagi helyzetben marad és lesz anyagi fedezetünk fejlesztésekre a jövőben is.

Korábban sokszor érkeztek visszajelzések a településsel kapcsolatban önöktől. Az utóbbi egy évben, sajnos kevés lehetőségünk volt találkozni, így kicsit lassabban, ritkábban jutott vissza hozzám információ. Arra biztatom önöket, mondják el telefonon, e-mailben, közösségi oldalunkon üzenetben véleményüket, javaslatukat, mellyel közösen tovább tudunk dolgozni Kéthelyért.

Molnár Balázs
polgármester
(2021. I.szám Tavasz)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·A kéthelyi hársfák
(2020. III.szám Ősz)
·Egyszerűen szép
(2018. III.szám Ősz)
·Kérés
(2017. I.szám Tavasz)
·Őszi német nyelvi versenyek
(2014. IV.szám Tél)
·Idei művészeti sikereim
(2013. I.szám Tavasz)
·Boszorkányos történet
(2012. I.szám Tavasz)
·A Művelődési ház hírei
(2009. II.szám Nyár)
·Akinek a templom festett üvegablakait köszönhetjük
(2008. I.szám Tavasz)
·Ha tavasz, akkor dalolunk
(2006. I.szám Tavasz)
·Féljünk-e a kullancstól?
(2004. II.szám Nyár)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.06 msodperc