Vízkereszttől - húshagyókeddig

A farsangi időszak hossza változó, de kezdete mindig január 6-a, vízkereszt napja. Hagyományaink szerint óvodánkban és bölcsődénkben is ekkor bontjuk le a karácsonyfánkat és ezután kezdődnek a farsangi előkészületek.

A csoportokban folyamatosan történik a farsangra hangolódás. Vidám dalok, humoros versek tanulásával és a belső terek hangulatos díszítésével farsang napjára éri el a tetőpontját. Intézményünkben az idén február 12-én tartottuk a mulatságot, amit a jelenlegi járványhelyzet miatt, nem a megszokott módon szerveztünk. Ezen a délelőttön mindenki a saját csoportszobájában maradt, és az ott dolgozó óvó nénik, dadus nénik szervezték a napi programot. A süteménysütéshez szükséges alapanyagokat és az üdítőket a szülői szervezet támogatásával vásárolták meg az óvó nénik, a dadusok pedig elkészítették a szebbnél szebb finomságokat. Az óvodapedagógusok szervezésében minden csoport, az ott dolgozó felnőttek részvételével, meseelőadással lepte meg a gyerekeket. A meglepetés és az öröm a vártnál is nagyobb volt, a sok nevetés, a kíváncsi tekintet nekünk, felnőtteknek is meglepetést, örömöt okozott. A vidám meseelőadásokat közös játék, a nagyobbaknál versenyjáték, evés, ivás és tánc zárta. Bár szeptemberben még nem így gondoltuk farsangi mulatságunk megszervezésének módját, de abban mindannyiunk véleménye megegyezett, hogy a gyermekek, ebben a formában is, velünk együtt, remekül érezték magukat. A délelőtt minden mozzanatát sikerült fényképekben megörökíteni, amit a Facebookon működő, Napsugár nevű zárt csoportunkban megosztottam. Igaz, hogy a szülők most nem lehettek jelen a rendezvényen, de talán a képeken keresztül egy kicsit ők is részesei lehettek gyermekük örömének.

Húshagyókedden a nagycsoportosokkal készített kiszebáb elégetésével, hangos énekünkkel, tánccal, zeneszóval búcsúztattuk el a telet.

Szűcs Judit Magdolna
intézményvezető