Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·A Nyitott Klub elmúlt öt évéről
·Ha nyár….., akkor olvasótábor!
·300 éves az iskolai oktatás Kéthelyen
·Állatartás
·Nehéz hónapok a vírushelyzet miatt
·Helyi gazdaságfejlesztés Kéthely községben
·Német nyelvi tábor
·Három éve Kéthelyen az Atroplusz Kft.
·Erdei játszótábor két turnusban
·Újra pereg a film a Kéthelyi moziban
·Egyszerűen szép
·Magyarok kenyere gyűjtőpont Kéthelyen

Három éve Kéthelyen az Atroplusz Kft.

Kéthelyi működésünk tapasztalatai

Kéthely főzőkonyháját 2017. szeptember 1-től működteti az Atroplusz Kft.
Az étkezést négy korcsoportnak biztosítjuk, úgy mint óvoda, általános iskola alsó és felső tagozat, felnőtt igénylők és a Szociális Szolgáltató Központ. A szociális étkezők A és B menüből választhatnak. (Áprilistól nincs A és B menü, szeptembertől lesz ismét!)
Minden korcsoport a 37/2014.(IV.30.) EMMI rendelet közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásainak megfelelően elkészített étlap alapján étkezik.
A különböző korosztályoknak eltérő a napi energiaszükségletük, amit figyelembe veszünk az étlap tervezésénél és a napi anyagkiszabásnál is.
Biztosítunk diétás étkezést is igény szerint. Az óvodában van tejmentes diéta 1 fő gyermek részére napi háromszori étkezés szolgáltatásban.
Az iskolában alsó és felső tagozat étkezik, csak ebéd vagy tízórai és ebéd, valamint háromszori étkezés választható. Napi létszámjelentés alapján főzünk.
A gyerekek a rendeletben meghatározott mennyiségű tejet, tojást, halat változó arányban elfogadják. A halat kéthetente a főétkezéskor második fogásként kapják. A tejet és a tojást tízóraira és az ebéd készítésénél mártásban és feltéthez tudjuk adni. Vannak kedvenc ételek, amit minden gyerek nagyon szeret, pl. a bolognai spagetti, de a halat is jól elfogadják. Tízóraira és uzsonnára több finom pékárut szeretnénk adni, de a rendeletben előírt állati eredetű fehérje biztosítása miatt többször van vajkrém, sajtkrém, trappista sajt a megfelelő mennyiségű kalciumbevitel okán.
Az ellenőrzést végző hatóság - a Somogy Megyei Kormányhivatal Marcali Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály közegészségügyi felügyelője - az ellenőrzések során az étlapot, a kiszabásokat, a napi energiaszükségletet, valamint a 10 napos változatossági mutatót is rendben találta.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrzése alapján megfelelő minősítést állapítottak meg. A konyha működéséhez szükséges eszközök és berendezések megfelelőek. Az étlap és a korcsoportos kiszabás, az engedélyek rendben voltak.
A konyha a jogszabályoknak és előírásoknak megfelelően működik és a vonatkozó EMMI rendelet betartásával készülnek naponta az ételek.

Atroplusz, a „vidék konyhája”

Cégünk kistelepülések, falvak közétkeztetési feladatait látja el, az ott található főző- és tálalókonyhák üzemeltetésével. Az embereknek helyben, de legalábbis közeli településen főzzük az ételeket. Konyháinkon munkatársaink is mind helyben élő emberek. Ez büszkeséggel tölt el bennünket, mivel az adott településen megtarthatunk munkahelyeket, sőt újakat is tudunk teremteni. Ez számunkra is megnyugtató, hiszen erősebb a felelősségérzetük. Ott főzünk, ahol élnek a vendégeink, azokkal, akik szintén ott élnek. Így leszünk az adott vidék konyhája.
Az önkormányzatokat nagyon megterhelte a közétkeztetési feladatok ellátása. Ez szakfeladat, tapasztalt szakembereket igényel. Mi ezt talán hatékonyabban és hosszútávon fenntartható módon tudjuk végezni. A sikeres működés sokszor az apró, de annál fontosabb részletekben rejlik. 25 év szakmai tapasztalata áll a hátunk mögött, és cégünk étkeztetési hálója, rendszere sok időszakosan jelentkező problémára is választ, megoldást ad. A településeken üzemelő konyháink és munkatársaink összekapcsolódnak, és átveszik a jó gyakorlatokat egymástól.
Néha az is elég, hogy finomhangoljuk a működést, máskor az alaptól építjük újra. Sokféle út vezet a sikerhez.
A jogszabályi, tárgyi és személyi feltételek megteremtése változatlanul nagy kihívást és rengeteg erőfeszítést igényel az önkormányzatok részéről. Konkrétabban: a 37/2014-es EMMI rendelet, illetve az ellenőrző hatóságok által támasztott követelmények újabb és újabb anyagi ráfordítást és szakértelmet igényelnek, ami konyhai beruházásokkal és folyamatos személyi képzésekkel jár. A közétkeztetést végző konyháknak dietetikust és főállású szakképzett élelmezésvezetőt kell foglalkoztatniuk, utóbbinak a főzést és tálalást is személyesen kell felügyelnie.
Az Atroplusz Kft. társtulajdonosként létrehozott egy zöldségtisztító, -feldolgozó üzemet Zalaegerszegen.
A velünk kapcsolatban álló önkormányzatoktól felvásároljuk a helyben - például a közmunka program keretében - megtermelt zöldségfélét, gyümölcsöt. Ezt készítjük elő ebben az üzemben, majd visszavisszük az adott település konyhájára, ahol felhasználjuk az ételek elkészítéséhez.
Az ott élők tehát helyben termett zöldségből készült ételeket is tudnak fogyasztani.
Ez a zöldségtisztító üzem közel egy év alatt eljutott odáig, hogy gyakorlatilag bárki vásárolhat tőlünk tisztított zöldségeket. Sokkal többet dolgozunk fel, mint amennyi a saját konyháink szükséglete. Más konyhákat vagy nagykereskedelmi cégeket is el tudunk látni tisztított és vákuumfóliázott zöldségfélékkel.

Az EMMI rendeletről röviden

A fent említett rendelet lényege, hogy korcsoportok szerinti kritériumok alapján, tervszerű nyersanyag-felhasználást követel meg, azért, hogy az étkező a szükséges mértékű energiát és tápanyagokat vigye be a szervezetébe. Ez elég szárazon hangzik, de mégis: az ételeket alkotóelemeire bontva vizsgáljuk, és helyezzük az étrendbe, hogy azok egymást kiegészítve kiadják a gyermek számára előírt és szükséges energiát és tápanyagokat. Energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukor- és sótartalom alapján építjük be a recepteket. Ehhez jön még a változatossági mutató, amely az egymást követő 2x10 napban nem lehet kevesebb, mint 60 %. Egy ételsor csak egyszer szerepelhet 10 napon belül. További kihívást jelent a különböző diétás étlapok összeállítása és lefőzése, sajnos egyre több gyermek küzd laktóz-, glutén- vagy egyéb érzékenységgel.

Szemléltetésnek pár melléklet a rendeletből:

Korcsoportonkénti napi energiaszükséglet
(kcal/nap/fő)

A B C D E F G H
1. Étkeztetés típusa Korcsoportok
2. 1-3 év 4-6 év 7-10 év 11-14 év 15-18 év 19-69 év 70. évtől
3. Egész napos étkeztetés 1100-1300 1350-1650 1700-2050 2000-2400 2000-2600 2000-2500 2000-2400
4. Fekvőbeteg-gyógyintézeti étkeztetés 1000-1200 1200-1500 1550-1850 1800-2200 1800-2200 1800-2200 1800-2200
5. Bölcsődei étkeztetés 800-950
6. Napi háromszori étkezés szolgáltatása 900-1100 1100-1320 1300-1550 1300-1700 1300-1650 1300-1550
7. Napi egyszeri étkezés szolgáltatása 450-600 600-750 700-850 700-900 700-900 700-850

Az étkeztetés típusától függően a korcsoportonként megengedett napi sóbevitel
(g/fő)

A B C D E F G H
1. Ékeztetés típusa Korcsoportok
2. 1-3 év 4-6 év 7-10 év 11-14 év 15-18 év 19-69 év 70. évtől
3. Egész napos étkeztetés 2 3 5 (legfeljebb: 10) 5 (legfeljebb: 10) 5 (legfeljebb: 10) 5 (legfeljebb: 12) 5 (legfeljebb: 12)
4. Bölcsődei étkeztetés 1,5 - - - - - -
5. Napi háromszori étkezés szolgáltatása - 2 3,5 (legfeljebb: 6,6) 3,5 (legfeljebb: 6,6) 3,5 (legfeljebb: 6,6) 3,5 (legfeljebb: 7,9) 3,5 (legfeljebb: 7,9)
6. Napi egyszeri étkezés szolgáltatása - 1 2 (legfeljebb: 3,6) 2 (legfeljebb: 3,6) 2 (legfeljebb: 3,6) 2 (legfeljebb: 4,3) 2 (legfeljebb: 4,3)
Kóbor Attila
(2020. II.szám Nyár)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·Polgármesteri beszámoló az elmúlt 5 évről
(2019. III.szám Ősz)
·A mi Kelénk
(2017. I.szám Tavasz)
·Programterv
(2017. I.szám Tavasz)
·Márfi József
(2014. III.szám Ősz)
·1%
(2013. I.szám Tavasz)
·Sipos Balázs polgármester-jelölt bemutatkozása
(2010. III.szám Ősz)
·Véradás
(2010. II.szám Nyár)
·Vége az évnek…
(2007. II.szám Nyár)
·Körjegyzőség 2007. január 1-től
(2006. IV.szám Tél)
·Hűség egy faluhoz, hűség önmagunkhoz
(2005. I.szám Tavasz)




PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.10 msodperc