Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Ha nyár….., akkor olvasótábor!

A községi könyvtár szervezésében 12 alsó tagozatos tanuló olvasótáborban vett részt 2020. június 29 - július 3. közt a könyvtárban.
A hét egyik napján ellátogattunk a keszthelyi Festetics kastélyba, ahol már várt bennünket Iski Szilvia, a Helikon Kastély történész-muzeológusa, aki interaktív mesefoglalkozást tartott a gyerekeknek.
Iski Szilvia, a Keszthelyi kastélymesék könyv szerzője történeteivel és korhű jelmezével is lenyűgözte az érdeklődő gyerekeket.
A meseíró megörökítette a kéthelyi diákokat a keszthelyi kastélymesék internetes írásában. A szerző engedélyével ezt a bejegyzést az alábbiakban megosztjuk Önökkel.

Kovács Lajosné
könyvtáros

Egy igazi mese gyerekekkel, a kastély parkjával és sok-sok árnyékkal

Minden hétre egy mese - 11. mese

Ezen a héten megszakítjuk a mesés interjúk sorozatát és egy izgalmas meseóráról számolunk be. A kéthelyi olvasótábor gyerekei - mind a 12-en csütörtökön a keszthelyi kastélymesék szereplőinek vendégei voltak. A meseórára a csodaszép parkban került sor, ahol szerencsére sok-sok árnyékot találtunk.

Egyszer volt és most is van egy kedves könyvtár Kéthelyen. A könyvtárt Kati néni vezeti, aki nagyon szereti a könyveket és azt is nagyon szereti, ha a gyerekek sokat olvasnak. Kati néni ezen a nyáron a kéthelyi gyerekeknek olvasótábort szervezett, és ebben az olvasótáborban sok-sok könyvről esett szó. Többek között a Keszthelyi kastélymesékről. Sőt, nemcsak a mesekönyvet, hanem a kastélymesékhez tartozó színezőt is megmutatta nekik, akik így megismerhették Bagoly Bonifácot, Daru Domonkost, Erdmannt, Berkenyei Borókát, Tóparti Tekergő Talabért és barátaikat.
Kati néni azonban nemcsak a mesekönyv és a színező segítségével szerette volna megismertetni a gyerekekkel a keszthelyi kastély mesevilágát, hanem az Író nénivel megbeszélte, hogy egy parki meseórára is elhozná az olvasótábor résztvevőit.
Így is lett. Július első csütörtökjére ugyan rossz időt jósoltak az időjósok, ám nem lett igazuk. Verőfényes nap fogadta a gyerekeket a kastély parkjában, sőt talán túl meleg is volt. Az Író néni szép ruhában és virágos kalappal várta a gyerekeket, akiknek bemutatta a kastélymesék szereplőit.
A sort a Szederkényi cicák kezdték. Sajnos, csak ketten jöttek el, Masni és Matilda, mert a harmadik cica, Micóka kicsit gyengélkedett, így inkább ágyban maradt. Két csiga őrizte, Csiga Csalamádé és Cseperke, ők is lemaradtak a meseóráról, de a barátság fontosabb.
Majd Bagoly Bonifác folytatta a mesét, aki a szökőkút karbantartása ügyében kapott tanácsokat az ügyes gyerekektől. Majd Daru Domonkos következett, aki elmondta, hogy a kincsek őrzése mellett a vendégek fogadása is az ő feladata lett. Így ő fogadta mindenki kedvenc világutazóját, Szalonka Szidóniát is.

Daru Domonkos, a gyerekek, az Író néni és az ő virágos kalapja
(Fotó: Bankó Zsolt/Helikon Kastély)

Sajnos a nap egyre melegebben sütött, így mindenki az árnyékot kereste. Szerencsére sokat találtak belőle a gyerekek, akik a hűvösből figyelhették a további mesehősöket. A hercegasszony kamarakertjében jótanácsokat adtak a három kutyusnak, Rozinának, Erdmannak és Tóparti Tekergő Talabérnek, hogy hogyan készüljenek fel a Balatoni Kutyagolás versenyre. Majd az Oroszlános kútnál meghallgatták Leopold és Leontin történetét.
A gyerekek ügyesen megtalálták a kastély legmagasabb pontját és megismerték Johanna Amália Emerencia szomorú történetét is. Azért olyan bánatos a kastély szelleme, mert mostanában gyakran szédül. Reméljük, hogy a MILLA-KAMILLA gyógyszer meggyógyítja majd. A gyógyszert egyébként a Szederkényi cicák alkották meg, és ők is bizakodnak, hogy ettől majd elmúlik Johanna szédülése.
Leonóra, a hercegi család legfiatalabb versenylova és Kornélia, a Fővárosi Állatkert elefántja is bemutatkozott a gyerekeknek, akik jótanácsokkal látták el a lovat közelgő versenye alkalmából.
A gyerekek nemcsak a torony, hanem a magányos fa megtalálásában is ügyesek voltak. Ez a fa egyébként Berkenyei Borókának, a kastély főkertészének és vendégeinek lesz egyszer a lakhelye. Itt mindenki kényelmes otthonra lel majd. Szó volt még itt Ficánka és Lepke munkájáról is. A két kis csacsi Borókának segít a parki munkákban és ők öntözik a poros utakat. A legvégén Sün Soma Sebestyént, a kastély mesterszakácsát és segítőit, Csiga Csendikét, Csuporkát, Csombort és Csatárkát láthatták a gyerekek, akik a konyhaművészet igazi csillagai.
Minden véget ér egyszer, ezzel a meseórával is így történt. A keszthelyi kastélymesék szereplői most is nagyon boldogok voltak, hogy újabb gyerekekkel ismerkedhettek meg, akik reméljük, hogy szintén jól érezték magukat. Itt a vége, fuss el véle!

Szöveg: Iski Szilvia/Helikon Kastély
Fotó: Bankó Zsolt/Helikon Kastély

Néhány fotó a kastélyparki programról:

(2020. II.szám Nyár)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Megújult a játszótér a Hegyalja utcában
(2020. III.szám Ősz)
·Örökre elment egy borász...
(2018. II.szám Nyár)
·Sikeres tűzoltóink
(2017. II.szám Nyár)
·Németh István
(2014. III.szám Ősz)
·Köszönet a fotókért…
(2012. IV.szám Tél)
·Elsősök az iskoláról
(2012. I.szám Tavasz)
·Farsang 2010 – ahogy mi láttuk
(2010. I.szám Tavasz)
·Játszóházi képek
(2007. IV.szám Tél)
·Boszorkánynak lenni egy estére
(2007. I.szám Tavasz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.05 msodperc