Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Pünkösd

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Kedves Olvasók!

Közeleg Pünkösd, a Szentlélek kiáradásnak és az Egyház születésének ünnepe. A Szentlélek a sokszor elfelejtett isteni személy. Az Egyház éltető lelke, aki - egy hasonlattal élve – olyan, mint a levegő. Mindenhol ott van, mindent átjár észrevétlenül, csendesen. Mint a levegőt, a Szentlelket sem látjuk, de működését, indíttatásait az életünkben tapasztaljuk. Sokkal többet tudunk róla, mint azt elsőre gondolnánk.

Az Apostolok Cselekedetei olyan egyházról beszél, amely már a Szentlélek által megerősítve működik. A leírásokból tudjuk, hogy a Szentlélek irányítja az Egyházat, Ő ösztönzi az apostolokat és a hívek közösségét Jézus követésére. A Szentlélek működése nemcsak pünkösd reggelén tapasztalható meg, hanem jelen van az ősegyház mindennapjaiban. A Szentlélek sugallja a szavakat az igehirdetésben. Ő az, aki hitet és reményt ébreszt, aki megtérésre ösztönöz. Ő segít az Egyház jövőjét meghatározó döntéseknél. A Szentlélek mutatja meg az apostoli tevékenység irányát, Ő irányítja Szent Pál missziós működését.

Talán még emlékszünk az Ószövetségből a bábeli nyelvzavarra. Amikoris az emberek között – a Biblia leírása szerint - megszűnt az egyetértés. A pünkösd ennek éppen az ellenkezője. Az első pünkösdkor egyetértés és egység született az emberek között. Sokáig az őskeresztényeknek egy volt a szívük-lelkük. Sajnos, mi ezzel már nagyon nem mindig dicsekedhetünk. Ennek oka az lehet, hogy döntéseinket nem imádkozzuk át, nem kérjük a Szentlélek vezetését, irányítását.

Az apostolok kora óta sem szűnt meg a Szentlélek működése. Mindannyiunk életében jelen van és működik, ha hagyjuk életünkben munkálkodni. Jelenléte életünkben nem látványos esemény, hanem nagyon személyes és bensőséges történés az ember és Isten kapcsolatában. A Szentlélek oly módon és akkor lép be az életünkbe, ahogyan és amikor akar. Ahogy Jézus mondja János evangéliumában Nikodémusnak a Szentlélekkel kapcsolatban: „A szél (a Lélek) ott fúj, ahol akar, hallod a zúgását, de nem tudod, honnan jön és hova megy. Így van vele mindenki, aki a Lélekből született.” (Jn 3,8). De a Szentlélek működik a szentségekben is. Feltámadása után Jézus azt mondta tanítványainak: „Vegyétek a Szentlelket! Akinek megbocsátjátok bűneit, az bocsánatot nyer …” (Jn 20,22-23)

A csend, Szentírást olvasás, az imádság percei, egy szentmise vagy bármilyen más idő alkalom lehet arra, hogy a Szentlélek újból kiáradjon az életünkre. Mindenkit másképpen érint meg a Szentlélek, de a közös megtapasztalások, a Szentlélek gyümölcsei, ajándékai felismerhetők.

Az is előfordulhat, hogy észre sem veszi az ember, hogy a Szentlélek vezeti. Akik bensőséges kapcsolatban élnek vele, azok sokszor Isten akarata szerint szólnak vagy tesznek valamit anélkül, hogy észrevennék, hogy a Szentlélek vezeti őket. Aki nyitott a Szentlélekre, annak a pünkösd nem merül ki egy egyszeri alkalomban, például pünkösdi csíksomlyói búcsún vagy egy bérmáláson való részvételben. Abban működik a Szentlélek, akinek az önzetlen szeretet irányítja életét, cselekedeteit. Aki - csakúgy, mint a Szentlélek - jelen van az Egyház életében, nem csak alkalmanként, hanem mindig.

Mindenki keresse meg az életében, mikor élte át a Szentlélek jelenlétét, vezetését! Adjon hálát ezekért az időszakokért, mert ezek az időszakok rendkívül megerősítik az ember hitét, Istennel való kapcsolatát.

Áldott, Lélekkel teli Pünkösdöt kívánok minden kedves olvasónak!

Németh József atya
(2020. I.szám Tavasz)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·Somogy Megyei Bajnok Csapat a Kéthely SE Lány U-16 csapata!
(2019. II.szám Nyár)
·Sakk
(2019. I.szám Tavasz)
·Megújult híd Kéthely határában
(2017. I.szám Tavasz)
·Bartis László
(2014. III.szám Ősz)
·Nyári tábor Monostorapátiban
(2012. III.szám Ősz)
·Nyári sakkesemények
(2011. III.szám Ősz)
·Valaki hiányzik…
(2009. IV.szám Tél)
·Új helyen - Kéthelyen
(2007. III.szám Ősz)
·Sportélet Kéthelyen
(2005. III.szám Ősz)
·Magas a vérnyomásom…
(2005. I.szám Tavasz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.09 msodperc