Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

A támogatott lakhatásért

2019. december 11-én a Kéthelyi Értelmi Fogyatékosok Otthonában került sor a partnerek karácsonyának megrendezésére. A meghívott vendégek az elmúlt évben mindannyian sokat segítettek és tettek azért, hogy ez az év is sikeres legyen, ezért szerettük volna az esztendő jelentősnek mondható eseményeit a megjelentekkel megosztani. Remélve, hogy ezáltal egy kicsit belelátnak a napi munkánkba, örömeinkbe, büszkeségeinkbe.

Már a tavalyi évben elkezdődött nálunk a TL (támogatott lakhatás) felkészítés, amelyben célul tűztük ki az integrálódást, vagyis a folyamatos részvételt a falu életében, ezért figyelemmel kísértük a helyi programokat és igyekeztünk azokon először csak megjelenni, majd lehetőségeinkhez mérten bekapcsolódni is. A művelődési ház vezetőjével nagyon jó kapcsolat alakult ki közöttünk, több alkalommal felkérte ellátottainkat szereplésre is. Az első felkérés a tűzoltóautó-átadásra szólt. Ellátottaink nagy örömmel készültek erre. Két verssel és a zászlós gálával, amely később több helyen is bemutatásra került, emelték az esemény színvonalát. A zászlós gála más szempontból is fontos része életünknek. A dal a Szkítia zenekar szerzeménye, elküldtük nekik a táncról készült videót, amelyet felraktak a hivatalos honlapjukra, ahol nagyon sokan láthatták. Ez nagy büszkeség volt mindannyiunk számára. Strebka Erika, a zenekar egyik tagja ezt írta:

„Örömteli pillanatok ezek nekünk. Ismét egy csodálatos felvételt kaptunk, ezúttal a Kéthelyi Értelmi Fogyatékosok Otthonától. A március 15-ei műsoruk egyik elemeként az Örökké lobogjon című dalunkhoz készítettek egy szívmelengető koreográfiát.. Köszönjük ezt a csodás érzést, amivel minket is megajándékoztak ezáltal! Többek között ezekért a pillanatokért érdemes csinálni a zenélést, éneklést! Semmihez sem fogható érzés.”

A Polgármester Úr előzetes felhívása alapján a fejlesztő csoport és az ellátottaink egy része is csatlakozott a faluközpontban felállított tojásfa díszítéséhez. Előzőleg már közösen elkészítettük a fára szánt tojásokat. Nagy lelkesedéssel segítettünk azért, hogy a fa minél szebb legyen, hogy minél többen gyönyörködhessenek benne. Május 25-én a falu központjában felállított májusfa kitáncolásán vettünk részt. A Baglas táncegyüttes műsorát követően csatlakoztunk az általuk szervezett táncházhoz, majd később a falu lakosaival közösen táncoltunk a májusfa körül egészen addig, amíg az kidöntésre nem került. Május utolsó vasárnapján azokra a magyar katonákra emlékeztünk, akik az életüket áldozták Magyarországért, illetve a településért. A hősök előtti tisztelgés alkalmával ismét szerepelhettünk a nyilvánosság előtt. Majd következett a falunap, amelyen sok színvonalas fellépővel együtt ismét színpadra álltunk a szivárványtánccal és a humoros Mézga család jelenettel.

Ez és a többi szereplés is nagy lehetőség volt arra, hogy ellátottaink megmutathassák magukat, illetve hogy megismerhessék őket a faluban élők. Itt találkozhattak régi ismerősökkel és lehetőségük nyílt új kapcsolatok kialakítására is. Azt gondolom, aktív közreműködésükkel bizonyították, hogy ahol kell, megállják a helyüket, és méltón képviselik intézményüket és a falut is. Oltiné Maczkó Nikolett bizalmat szavazott nekünk ezekkel a felkérésekkel, és megkezdődött a falu életébe való bekapcsolódásnak egy újabb szakasza. Már nemcsak ott voltunk, nemcsak szerepeltünk, hanem segítettünk is. Több rendezvényen segítséget nyújtottunk pakolásban, terítésben, stb. Köszönjük a bizalmat! Néhányan eljártak a GAMESZ-hoz is önkéntesen levelet összeszedni, festeni – azt gondolom ezek is jó alkalmak voltak arra, hogy megismerhessék ellátottaink önzetlen segítségét, kitartását, megbízhatóságát.

Szeptemberben a sport- és egészségnapon több-kevesebb sikerrel egészséges ételt főztünk. Részt vettünk a szüreti felvonuláson és este a bálon is, az október 23-ai ünnepségen, valamint a betlehemi dekoráció készítésében is segítettek ellátottaink.

Kéthelyen kívül még két település érintett a támogatott lakhatásban: Somogyvár és Öreglak. Június vége Szent László nap. Somogyváron e rendezvény keretében lehetőséget kaptunk arra, hogy ott is bemutatkozhassunk - ellátottaink a zászlós gálával kivívták az ottaniak elismerését. A másik érintett településen is felléptek a szivárványtánccal. Ezeken a településeken való szereplések azért voltak fontosak a számunkra, hisz amíg Kéthelyen ismertek és befogadtak bennünket, addig a másik két településen ki kell alakítanunk ezt a fajta jó kapcsolatot. Ott kevesebbszer tudunk jelen lenni a rendezvényeken, de azon leszünk, hogy amikor elmegyünk, akkor lehetőséget adjunk ellátottaink megismerésére és ez által az el- és befogadásukra is.

Ezeken kívül számos intézményi programon, illetve más intézmények által szervezetteken is részt vettünk:

A Kézenfogva Alapítvány és az FSZK alkotói pályázataira rendszeresen készültünk. A szabási intézményben versmondó versenyen több helyezést értünk el. Versíró pályázaton egy kiadványban jelentették meg két ellátottunk versét. A Tatai Báb- és Színjátszó Fesztiválon a Mézga családdal nagy sikert arattunk. Ellátottaink munkahelyi álmait hivatott megvalósítani a „Neked munka, nekem álom” kampány, amely keretében kipróbálhatták magukat kedvenc munkaterületeiken, a megálmodott munkában. A megkeresett munkaadók nyitottak voltak a jelentkezők fogadására. Kaposváron a rendőrkapitányság, a mentőszolgálat, a Bárány fogadó a Praktiker, a Videoton és Toponáron a Lovasakadémia fogadta őket. A kellemes légkör, a jó hangulat, a kedves, empatikus dolgozók a munkahelyeken mind hozzájárultak ellátottaink öröméhez és elégedettségéhez. Focicsapatunk Lengyelországban a Seni kupán elért 4. helyezésért (40 csapatból) elmehetett egy meccsre a Groupama Arénába. Az izgalmat még fokozta, hogy a Ferencváros és a Paks csapata játszott.

„Közelebb az otthonhoz” - címmel pályázatot hirdettünk a Somogy Megyei SZGYF azon intézményeinek, ahol támogatott lakhatásra történő lakófelkészítés valósul meg. A pályázatra a helyi alkotásokon kívül a segesdi intézményből érkeztek még pályaművek, amelyekből kiállítást rendeztünk a művelődési házban. A kiállított tárgyak a mögöttük lévő sok munkáról és rengeteg érzelemről árulkodtak. Megcsodálhatók voltak akvarell festmények, makettek, kerámia- és viasztárgyak, kézimunkák, amelyek nagyon jól kifejezték azt, hogy készítői számára mit is jelent a támogatott lakhatás. A nyár folyamán szerveztünk tehetségkutatót, amelyre ellátottaink önállóan és egymást segítve készültek fel. Még számunkra is meglepetés volt, hogy mennyi tehetség van közöttük, illetve mi mindenre képesek akkor is, ha nem állunk mögöttük. Őszi rendezvénysorozat keretében szakmai napot tartottunk, majd másnap egészségnapot, ahova meghívtunk egy állatterapeutát, egy előadót, aki beszélt a lovakról és a lovas terápiáról, a helyi tűzoltók és a mentősök képviselőjét. Majd sor került a torkos nap megrendezésére, amelyen részt vettek a helyi civil szervezetek és az önkormányzat csapata is. Ezúton is köszönjük nekik. Sor került a Fészekház 20 éves évfordulójának méltó megünneplésére, majd újabb mozgalmas időszak következett, készülődés egy országos tehetségkutatóra és egy táncfesztiválra. Ágfalván rendezték meg a Pszihi tehetségkutatót, ahol ellátottaink ének kategóriában a Lehetsz királyt adták elő, hangszeres kategóriában pedig a Lazítani című dalt. Ének kategóriában 2. helyezettek lettek, hangszeresben pedig különdíjat kaptak. Zsirán a táncfesztiválon a lányok legyezős tánca elsőként nagy sikert aratott. Az Alapítványi bál is meghatározója életünknek. Köszönjük a megjelenést, a sok támogatást.

A 214 ellátottból 73 fő fejlesztő-felkészítő foglalkoztatásban, 30 fő MT szerinti fejlesztő foglalkoztatásban és 2 fő nyílt munkaerőpiacon dolgozik, tehát elmondhatjuk, hogy ellátottaink közel fele részesül munkafoglalkoztatásban. A munkafoglalkoztatókban előállított termékeinkkel számos vásáron és rendezvényen részt vettünk, amivel jól működő vásárlói kört alakítottunk ki, keresik termékeinket, és szívesen ajánlják másoknak is.

Szeretnék köszönetet mondani lakóink nevében is az el- és a befogadásért, a sok átélt élményért, a segítő szándékért, a sok támogatásért.

Harmath Marianna
(2020. I.szám Tavasz)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Csoportos gyógytorna a faluban
(2019. IV.szám Tél)
·Dudás Virág újabb sikerei Ju-Jitsu sportágban
(2017. III.szám Ősz)
·Felújítások a településen
(2017. III.szám Ősz)
·Lantos Gyuláné Mika Mária
(2014. III.szám Ősz)
·Sakkhírek
(2014. II.szám Nyár)
·Bajnok Eszter ezüstérmes Ankarában!
(2011. II.szám Nyár)
· A III. Borkorcsolyasütő verseny díjazottjai
(2009. III.szám Ősz)
·A doktor bácsi. Emlékezés dr. Batáry Károlyra
(2008. IV.szám Tél)
·Imádkozzunk Magyarországért
(2005. III.szám Ősz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.02 msodperc