Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Húsvét

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Kedves Olvasók!

Engedjék meg, pár gondolatot megosszak Önökkel Húsvét ünnepe kapcsán. A Húsvét, a feltámadás ünnepe a legfontosabb ünnep a keresztény világban - első az ünnepek között -, de annak kellene lennie személyes életünkben is. Az ünnep értékét az adja, hogy valaki komoly árat fizetett életével, hogy nekünk is lehessen személyes húsvétunk, feltámadásunk. Azt mondja Jézus, hogy „Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint aki életét adja barátaiért.” (Jn 15, 13) Pont ez történt a húsvéti eseményekben. Jézus barátainak mondott minket és életét adta értünk. Az ünnep mögött ez az önfeláldozó szeretet van. Ez a mögötte álló fedezet.

Húsvét arra tanít, hogy Isten nem veszi el a keresztet senkitől, de erőt ad hozzá. S talán most még jobban érezzük ezt, mint valaha. Valahogy mindannyian magunkon érezzük a kereszt súlyát a koronavírus kapcsán, amikor nem kapcsolódhatunk be vasárnapi szentmisékbe, a nagyheti szertartásokba vagy a húsvéti ünnepi misébe. Amikor nem látogathatjuk meg szeretteinket. De érezzük azt is, hogy Isten mellettünk áll, segít az ebből fakadó kereszthordozásban. Krisztus Urunk nagypénteken és Húsvétkor nem elveszi tőlünk a keresztet, hanem megtanít szenvedni, lemondani, áldozatot hozni.

Minden ember szeretne jól, boldogan élni, fájdalmak és szenvedések nélkül. De az igazi élet nem a szenvedés kikerülésében van. Akkor az ember mindig csak menekülne a nehézség és fájdalom elől. Menekülésből nem lehet élni. Ha az ember menekül, nem lehet boldog ember. A nehézséget fel kell vállalni, a szenvedést el kell fogadni. Így szolgálja a javunkat. A keresztet a boldog élethez nem lehet megkerülni. Az igazi élet a kereszten át vezet a Húsvéthoz. Krisztus egy új boldogság fogalmat hozott. Lehet úgy is boldog az ember, ha élete nem minden területén beteljesült. Ha az embernek vannak sebei, hiányosságai az életében.

Ha a kereszt megkerülhetetlen, akkor mi az örömhír? Ady Endre ezt így mondja Az Úr érkezése című versében: „Mikor elhagytak, Mikor a lelkem roskadozva vittem, Csöndesen és váratlanul Átölelt az Isten.”

Én ezt így mondanám: Jézussal Isten belépett az ember, az emberiség életébe. Így az örömben, és a fájdalmakkal teli órákban is – amikor pl. életünk mélypontján vagyunk, mert távol járunk Istentől, vagy elvesztettük szerettünket - mellettünk áll Krisztus. Segít a keresztet vinni, megerősít. Nem külső szemlélője életünknek, hanem velünk járja életutunkat. Az, hogy Isten szeret bennünket, nem azt jelenti, hogy nem történhet velünk semmi rossz. Hanem azt jelenti, hogy Ő velünk lesz, mellettünk áll a fájdalomban, a kereszthordozásban is. Húsvét ünnepében így a kereszt és a szeretet összekapcsolódik. „A szeretet kereszt nélkül értelmezhetetlen, a kereszt szeretet nélkül elviselhetetlen” – mondja dr. Vojcek László.

Ugyanakkor Húsvét - a feltámadás - ünnepe, Krisztus győzelme; a halál utáni örök élet ígérete. A Megváltó szenvedése, halála és feltámadása által legfontosabb bajtól szabadít meg, ami a leginkább megmérgezi életünket és elveszi boldogságunkat: a bűntől és az örök haláltól. Egyúttal felszabadít a bűnök terhe alól, és felszabadít a boldogságra és az örök életre.

Krisztus feltámadása adja meg számunkra Húsvét örömét és békéjét!

Németh József atya
(2020. I.szám Tavasz)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·Csoportos gyógytorna a faluban
(2019. IV.szám Tél)
·KIARA kiállításáról…
(2018. II.szám Nyár)
·Kéthely SE hírei
(2016. III.szám Ősz)
·A polgárőrség a közbiztonság legfontosabb civil szereplője
(2014. IV.szám Tél)
·Sakk-hírek
(2013. IV.szám Tél)
·1%
(2012. I.szám Tavasz)
·Megnyitotta kapuit az iskola
(2009. III.szám Ősz)
·Képviselőtestületi ülés
(2008. III.szám Ősz)
·Kutyaharapást szőrével…
(2006. II.szám Nyár)
·Megemlékezés az iskolában
(2005. III.szám Ősz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.06 msodperc