Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Helyesen író kéthelyi lányok
·A Kapitány kiszállt...
·Télutó, tavaszelő az oviban
·Húsvét
·Kéthelyi sorsok
·A támogatott lakhatásért
·Kéthelyi mesterek - Mika Szabolcs, a preparátor
·Boszibál ismét
·Sakk
·Pünkösd

Polgármesteri beszámoló az elmúlt 5 évről

A polgármester úr beszámolóját és a képviselő-jelöltek bemutatkozását lektorálás nélkül közöljük. (szerk.)

Molnár Balázs

Kedves Kéthelyiek!

Engedjék meg, hogy kicsit összefoglaljam Önöknek az elmúlt 5 évet. A gondolataimat összeszedve röviden, a lényegre koncentrálva írom le és nem csak konkrét pályázatokkal, számokkal. Bár sok oldal megtelne az eredményekről, feladatokról, tapasztalatokról, élményekről szóló sorokkal.
2014-ben még úgy mutatkoztam be Önöknek, mint újonc, aki az önkormányzat, a település vezetésében nem jártas ember.
Bízom abban, hogy az elmúlt 5 év alatt bebizonyítottam Önöknek alkalmasságomat, jól döntöttek azok, akik akkor rám-ránk (közös csapatra, a velem induló képviselőkre) szavaztak. Talán erre bizonyíték az is, hogy az idei választáson polgármester-jelöltként nincs más induló, és a képviselőjelöltek száma is az előző választáshoz képest jelentősen csökkent (9 jelölt indul a 6 helyért).
Munkával teli, fárasztó, ugyanakkor sikerekben gazdag időszakon vagyunk túl. Településünk életében egy nehéz, közösségromboló időszak után sikerült a civil szervezetekkel együttműködve nagyon jól élhető települést kialakítani. Ennek az együttműködésnek a fenntartása nehéz feladat, főleg akkor, amikor minden jó irányba halad, hisz ilyenkor egyesekben felerősödik az önzőség, a ragaszkodás saját elképzelésükhöz, fel nem mérve a lehetőségeket és a többség véleményét. Sajnos, néha kellett hoznunk olyan döntéseket is, amik egyes embereknek nem voltak kedvezőek, de a község érdekét szolgálták.
Ilyen volt az iskolakonyha átadása külső cég üzemeltetésébe. A konyha előtte több milliós veszteséget okozott az önkormányzatnak. A kistételben beszerzett alapanyagok magas ára, a nem megfelelő szakmai irányítás-kontroll a legfőbb okozói ennek a veszteségnek. Üzemeltetésének átalakítása után az önkormányzat 3 millió Ft-os bevételhez jut évente a bérleti díjból, így a korábbi veszteség után többletbevételünk keletkezik.
Az önkormányzati dolgozók nagy része jól tudott alkalmazkodni az új elképzelésekhez és munkatempóhoz, személyi változások azonban mégis történtek. Többen nyugdíjba mentek, helyüket próbáltuk lendületes fiatalokkal betölteni. A munkaerőhiány a GAMESZ szervezetnél egyre erőteljesebben begyűrűzött. Örvendetes módon nőtt a foglalkoztatás Kéthelyen, ebből kifolyólag egyre kevesebb közmunkást kell foglalkoztatni, a korábbi évek 20-30 fős létszáma idénre 5 főre csökkent. 2018-19-ben ezen a területen is változások történtek. Sokat fordítottunk a gépesítésre (önerőből traktorvásárlás munkagépekkel kb. 12 millió Ft értékben), új állandó alkalmazottakat vettünk fel. Ezen a területen van még feladatunk, hisz szükséges településünk további szépítése, csinosítása, fejlesztése.
Közösségi programjainkat a 4-5 nagy rendezvény és a mellette folyamatosan megtartott kisebb programok jellemezték. Úgy érzem, ezek száma és minősége egy Kéthely nagyságú településhez mérve elegendő. A programok változatosságára, a megújulásra viszont folyamatosan figyelnünk kell.
A település központjának húsvéti dekorációjával sikerült olyan attrakciót kialakítani, amely országos hírűvé tette szülőfalumat. Több ezer mosolygós, jókedvű látogatója van a településnek ebben az időszakban is, folyamatosan tudósítanak a tévécsatornák, internetes portálok.
Az önkormányzati képviselők nagy részével és sok-sok helyi lakossal próbáltunk megjelenni különböző környékbeli rendezvényeken, vendégül láttuk a hozzánk érkezőket, bemutattuk településünket, ezzel is megismertettük minél szélesebb körben Kéthelyt. Mindez nem utolsó sorban arra is jó volt, hogy kapcsolatainkat tudtuk bővíteni-ápolni. Ezeknek is köszönhető, hogy egyre többen szeretnének Kéthelyen élni, fellendült az ingatlanpiac, nehéz eladó házat találni a településen.
A fejlesztések terén megragadtunk minden pályázati lehetőséget. 2014 októberétől 2019 augusztusáig kb. 1 milliárd 155 millió Ft támogatást nyert el önkormányzatunk, és elbírálás alatt áll még kb. 500 millió Ft értékben benyújtott pályázat. Sajnos, sok esetben nem azzal a lendülettel valósultak-valósulnak meg a projektek, mint ahogy azt szeretnénk, túl nagy a bürokrácia, a kivitelezőket is sújtotta a fokozódó munkaerőhiány, de nézzük mindig a végeredményt.
Volt olyan évünk, hogy több tízmillió Ft saját forrást fordítottunk beruházásra, ilyen beruházások voltak a teljesség igénye nélkül például a Rákóczi utca felső részének aszfaltozása, fásítás megkezdése a Hunyadi-Magyari utcában, a művelődési ház udvarának térkövezése, rendezvénysátor, sörpad garnitúra, székek vásárlása a művelődési házhoz, a korábban említett traktor beszerzése, játszótéri hidak, új hirdetőtáblák, a közvilágítás folyamatos bővítése, stb. Mindezek mellett több esetben a pályázatokhoz is szükség volt önerőre. Csak 6 nagyobbat megemlítve: szociális szolgáltató fejlesztéséhez, bölcsőde építéséhez, műfüves pálya kialakításához, hegyi út felújításához, templom külső felújításához és a piac építéséhez összesen több mint 40 millió Ft önerőt tudtunk hozzátenni.
Legfőbb bizonyíték a jó gazdálkodásra az, hogy ezen nagyösszegű önerők és beruházások kifizetése nem okozott semmiféle fennakadást az önkormányzat működésében. Sőt, tartalékunkat folyamatosan, évről évre tudtuk növelni, mely jelenleg már 60 millió Ft feletti. Rengeteg feladat van még, sőt, a feladatok sosem fogynak el, de nagyon előrelátóan kell gondolkodnunk, nem szabad egyszerre mindent akarnunk, hisz akkor az erőnket és az anyagi forrásainkat is gyorsan feléljük, ami hosszú távon a településnek biztos, hogy nem tenne jót.
Megkezdett munkámat szeretném folytatni, szülőfalumat tovább fejleszteni, szépíteni, jó hírét tovább gyarapítani.
A szándékom mellett nagyon fontos, hogy Önök olyan képviselőket válasszanak, akik településünk érdekeit tartják szem előtt, részt vállalnak a feladatokban, nem gátjai közösségünknek, nem félrevezetéssel próbálják befolyásolni Önöket. Olyan képviselőket, akik szívesen dolgoznak a polgármesterrel és csapatával, hiszen így lehet eredményes és teljes egy csapat!

Köszönöm eddigi bizalmukat és számítok támogatásukra a jövőben is. Várom ötleteiket, véleményüket, segítségüket.

Molnár Balázs
polgármester
(polgármester jelölt)
(2019. III.szám Ősz)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·Tájékoztató a hulladékudvarról
(2018. III.szám Ősz)
·Táblaavató a Fancsi-várnál
(2018. III.szám Ősz)
·„Ránduljunk ki, tanító néni!”
(2015. II.szám Nyár)
·Fekete Csaba
(2014. III.szám Ősz)
·Sakkhírek
(2013. I.szám Tavasz)
·A Művelődési Ház hírei
(2010. III.szám Ősz)
·35. évforduló
(2010. II.szám Nyár)
·Helyesbítés
(2008. II.szám Nyár)
·Új óvodásaink vannak
(2006. III.szám Ősz)
·A Petőfi Sándor Művelődési Ház nyári programja
(2005. II.szám Nyár)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.04 msodperc