Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Helyesen író kéthelyi lányok
·A Kapitány kiszállt...
·Télutó, tavaszelő az oviban
·Húsvét
·Kéthelyi sorsok
·A támogatott lakhatásért
·Kéthelyi mesterek - Mika Szabolcs, a preparátor
·Boszibál ismét
·Sakk
·Pünkösd

Változások a temetkezésben

Az utóbbi időben többen megkeresték önkormányzatunkat a kéthelyi temetővel kapcsolatos változások miatt. Megpróbálom közérthetően informálni önöket.

Temetőnk üzemeltetője a Törzsök Temetkezés Kft. Feladatuk többek között a ravatalozó épületének karbantartása, szemétszállítás, közüzemi díjak fizetése. A temetőben a fűnyírást önkormányzatunk végzi, melyért évente 952 ezer Ft-ot fizet nekünk a Törzsök Temetkezési Kft. A hulladékszállítás évi 500-800 ezer Ft-ba, a közüzemi számlák évi kb. 192 ezer Ft-ba kerülnek. Így összesen az alap üzemeltetés költsége kb. 1.800.000 Ft-ba kerül évente az üzemeltetőnek.

A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (1) bekezdése alapján a temető tulajdonosa, köztemető esetén az önkormányzat rendelete kötelezővé teheti a temetőn belüli, az elhunyt hűtésével, ravatalozásával, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával, továbbá a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórásával, urnaelhelyezéssel, sírásással, sírhelynyitással, sírba helyezéssel, visszahantolással, újratemetéssel és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének igénybevételét, mint üzemeltető által biztosított szolgáltatást. Ezen törvényi lehetőséggel élt képviselő-testületünk, mikor e szabályt beiktatta rendeletébe.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bármely más szolgáltató is végezhet temetkezési szolgáltatási tevékenységet a temetőben továbbra is, azonban ezt kizárólag az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezéseinek igénybevételével teheti meg, azon a rögzített áron, amelyet az önkormányzat rendeletben meghatározott.

Ezeket a díjtételeket a rendelet tartalmazza, azok a környező települések áraival nagyjából azonosak, a rendelettől eltérni nem szabad. A szolgáltatások igénybevételéből és a temetői hozzájárulásból (15.000 Ft/alkalom) tudja finanszírozni a Kft. az üzemeltetési költségeket.

Képviselőtársunk javaslatot tett arra, hogy a helyi temetőben - a korábbi szabályozást visszavonva - ne legyen a temető üzemeltetőjének kötelező igénybevétele a rendelet szerinti szolgáltatásokban.

Az üzemeltetőtől előzetes egyeztetést kértünk. Ezen a javaslatot tevő képviselőtársunk sajnos nem tudott részt venni.

Az egyeztetésen az üzemeltető elmondta, hogy csak akkor tudja elfogadni a kizárólagosság feloldását, ha az üzemeltetési hozzájárulást 250 %-kal, a sírhely megváltás és újra megváltás díjtételeit 35 %-kal megemelné a képviselő-testület. Ekkor lenne esélye arra, hogy az üzemeltetési költségekre a bevétel fedezetet nyújtson.

Az egyeztetésen két alternatív megoldást dolgoztunk ki közösen, hogy ne kelljen az üzemeltetési és megváltási díjakat emelni.

Egyrészt marad a régi szabályozás, de a szolgáltató a szolgáltatási és kellékbeszerzési árait jelentősen csökkenti. Eszerint a környéken temetkezéssel foglalkozó vállalkozások díjtételeire, vagy akár az alá csökkennének a temetési költségek.

Másrészt a rendeletből kivezetésre kerülne az üzemeltető által biztosított szolgáltatások kötelező igénybevétele, de ez esetben a fentiekben említett sírhely és üzemeltetési költségek emelkednének.

A testületi ülésen a képviselő-testület tagjai egyhangúlag azt a javaslatot fogadták el, miszerint nem változtatnak a korábbi szabályozáson, viszont az üzemeltető 2019. 09. 01. napjától csökkenti egyes díjtételeit.

Pár példa a csökkentett árakra:

tétel megnevezése bruttó régi ár bruttó új ár
elhunyt szállítása házi halott esetén 42 000 Ft 28 000 Ft
temetőbe való kiszállás 25 986 Ft 12 000 Ft
elhunyt szállítása közigazgatási határon belül 37 632 Ft 15 000 Ft
elhunyt szállítása közigazgatási határon kívül (Hamvasztó üzem) 68 000 Ft 42 000 Ft
hamvasztáson való közreműködés, adminisztrációs díj 46 035 Ft 26 035 Ft
munkaszüneti felár temetés 25 000 Ft 19 050 Ft
kellék feliratozása (db) 6 000 Ft 3 000 Ft

A szolgáltatót kértük, hogy a jövőben a számlázást tételesen végezze el, ami alapján megállapítható minden költség. Kérjük, hogy a szolgáltatótól kapott számlát, és a hozzá adott mellékleteket jól őrizzék meg. Amennyiben bármi észrevételük lenne a szolgáltatásról, a számláról, keressék bizalommal az üzemeltetőt vagy önkormányzatunkat.

Törzsök Temetkezési Kft. elérhetőségei: 06-85- 339-259 és 06-30-516-11-54

Temetkezés ügyeleti telefonszáma: 06-30-256-54-44

Molnár Balázs
(2019. III.szám Ősz)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·Ősz az óvodában
(2018. III.szám Ősz)
·A művelődési ház hírei
(2017. I.szám Tavasz)
·Vecsernik Alexandra: Adventtől Karácsonyig
(2016. IV.szám Tél)
·Sikeres pályázat, lezárult közbeszerzés, új mikrobusszal gazdagodik településünk!
(2014. II.szám Nyár)
·Anekdotákat gyűjtök
(2013. II.szám Nyár)
·Havanecz Imre képviselőjelölt bemutatkozása
(2010. III.szám Ősz)
·Búcsú 40 év után
(2010. I.szám Tavasz)
·Kórushírek
(2007. III.szám Ősz)
·Robotskip
(2007. I.szám Tavasz)
·Nevezetes kéthelyiek
(2005. I.szám Tavasz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.04 msodperc