Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

A Kéthelyi Asszonykórus 25 éves

2019. szeptember 7.

Bár az időjósok borús, esős időt vártak szombatra, mégis kellemes, vállmelengető őszi nap volt. Régóta készültünk már erre a számunkra nagy napra, a Kéthelyi Asszonykórus 25 éves jubileumi ünnepségére. Hogy miért volt nekünk annyira fontos, amikor mi nem is vagyunk a kórus tagjai? Nagyon egyszerű! Olyanok ők nekünk, mint a saját Nagymamáink. Ott vannak velünk minden pici és nagyobb rendezvényen. Segítenek nekünk mindenben. Az ünnepségekre újabbnál újabb énekekkel, versekkel készülnek, falunapkor, karácsonykor sütnek-főznek velünk, nekünk, értünk, és Kéthely lakosaiért „dolgoznak”. Szeretetből!

2019. szeptember 7. Ez volt az a nap, amikor végre mi is „dolgozhattunk” Őértük. Amikor egy picit visszaadhattunk abból a sok jóból, amit tőlük kaptunk.

1994-et írtunk akkor, amikor a dalos kedvű asszonyokból álló kórus megalakult, 27 fővel, Hurja Lajos tanár úr szakmai vezetésével. A kórus megszervezésében nagy szerepe volt Balázs Lászlónak, Szarvas Jenőnek, valamint Ormándi Gáborné védőnőnek.

15 éven át töretlen volt a kórus működése, Országos Népzenei Minősítőkön sorra szerezték a bronz, az ezüst és arany fokozatú okleveleket, majd 2008-ban megkapták a népzenei minősítőkön elérhető legmagasabb elismerést, az „Aranypáva” díjat.

2009 decemberében azonban hirtelen tragikus esemény következett be. A kórus szeretett karnagya, Hurja Lajos tanár úr rövid betegség után, váratlanul elhunyt, ezért a kórus további működése kétségessé vált. A kórustagok azonban nem adták fel, nem akarták veszni hagyni az eddigi befektetett munkát, továbbra is együtt akartak énekelni. Megkeresték Strohmajer Miklóst, a helyi római katolikus templom kántorát, és felkérték a kórus vezetésére. Ő két évig állt a kórus élén, 2011-ben elfoglaltságai miatt nem tudta tovább vállalni az irányítást.

Az új vezetőt, a marcali Illésné Bene Judit személyében találták meg, aki akkor a kéthelyi általános iskola ének-zene tanára is volt. Az ő vezetése alatt is folytatódtak a kórus sikerei és egy kicsit bővült a repertoáruk. Itthon és a környező települések kötetlenebb rendezvényein, mint a falunapok vagy helyi sajátosságokra építő fesztiválok, már nemcsak népdalokkal, hanem régi slágerekkel is készültek, és nagy sikereket arattak.

Hat év után 2018 szeptemberében ismét fordulópont következett a kórus életében. Illésné Bene Judit távolra költözött, így nem tudta vállalni tovább a vezetést. Nem volt könnyű utódját megtalálni, végül sikerült, Mód Lászlóné Illés Márta személyében. aki 2018. október 1-jétől a kórus szakmai vezetője, irányítója.

A Kéthelyi Települési Értéktár Bizottság 2019. augusztus 12-i ülésén a Kéthelyi Asszonykórus tevékenységét felvette a Kéthelyi Települési Értéktárba. Köszönet a kórus tagjának, Takács Józsefnének, hogy idejét nem kímélve dokumentálta és feldolgozta a kórus 25 éves történetét, így az bekerülhet a település történetébe is.

A viszontagságok után mindig talpra álló kórus, reméljük, még hosszú évekig énekel nekünk. Erre biztosíték a kórustagok éneklésszeretete és az együtt éneklés összetartó ereje.

Kívánjuk, hogy továbbra is legyenek olyan összetartó közösség, mint amilyen az elmúlt 25 év alatt voltak, őrizzék meg azt a kitartó erőt, dalos kedvet, amely átsegítette őket a felmerült nehézségeken. Ehhez a következő Juhász Gyula idézettel kívánunk jó egészséget:

„Szeretni, s énekelni
Mindig szabad, s lehet,
Szeretve, és dalolva
Megszépül az életed…”

25 éves az Asszonykórus
Oltiné Maczkó Nikolett
(2019. III.szám Ősz)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Húsvét
(2020. I.szám Tavasz)
·Településképi Arculati Kézikönyv
(2017. IV.szám Tél)
·Anyák napi műsor a Szociális Szolgáltató Központban Kéthelyen
(2016. I-II.szám Nyár)
·Versenyeredmények az iskolában a 2013/14. tanévben
(2014. II.szám Nyár)
·Anekdotákat gyűjtök
(2013. I.szám Tavasz)
·Önkormányzati tájékoztató
(2011. I.szám Tavasz)
·Véradás
(2009. II.szám Nyár)
·Községünk 2008. évi költségvetése
(2008. I.szám Tavasz)
·Robotskip
(2007. I.szám Tavasz)
·Kórushírek
(2005. II.szám Nyár)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.06 msodperc