Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Levélváltás Havanecz Biankával
·A Kéthelyi Asszonykórus 25 éves
·Kirándulás Zalaszabarra
·Változások a temetkezésben
·Polgármesteri beszámoló az elmúlt 5 évről
·Epizódok Papp Rózsi néni életéből
·Bartis László Imre
·Bódis Józsefné
·Hosszúné Tóth Rita
·Németh Lajos
·Nikula András Csaba
·Nikula Zsolt József
·Szűcs Judit Magdolna
·Vörös Zsolt
·Zelena Zsolt
·Torkos nap
·Jótékonysági bál
·In memoriam dr. Fejes István
·Bölcsőde a kéthelyi apróságoknak

Levélváltás Havanecz Biankával

Ha valaki venné a fáradságot, hogy statisztikát készítsen a Kéthelyen cikkeiről, nagy valószínűséggel Bianka nevét találná legtöbbször nyomtatásban kis folyóiratunkban. Már az I. évfolyam 1. számában, 2004 tavaszán Kicsi lány – nagy reménység címmel írtunk az akkor negyedik osztályos sakkozóról. Azóta folyamatosan váltja be legmerészebb reményeinket. A sok hír közül a nagyobbak: a 2008. 4. szám címlapján vietnámi élményeiről nyilatkozik, 2010 őszén a Sakk Világbajnokságon szurkolhattunk neki, majd 2018-ban magyar női egyéni bajnok lett. Ebből az apropóból kerestem meg pár kérdéssel, melyekre készséggel válaszolt, levélben.

Kérlek, mutasd be magad azoknak, akik nem tudják, ki van e név mögött!

Havanecz József és Havaneczné Molnár Krisztina lányaként születtem Marcaliban 1994-ben. Kéthelyen jártam általános iskolába, majd Nagykanizsán a Batthyány Lajos Gimnáziumba. Jelenleg a Corvinus Egyetem pénzügy szakos hallgatója vagyok. Pesten élek, társasági adó elemzőként dolgozom.

Mióta sakkozol, mennyire tölti ki a mindennapjaidat?

Hatéves koromban kezdtem el játszani. Az első versenyemen 3. helyezett lettem. Kaptam érmet és tárgyjutalmakat. Ez nagy motivációt adott. Mindig is szerettem a gondolkodós játékokat. Minden nap foglalkozom vele legalább egy fél órát.

Hová jutottál el az évek során, milyen szinten űzöd ezt a sportot?

Jelenleg női nemzetközi mester vagyok. Sikerült megszereznem az első magyar női bajnoki címet is. Februárban a női válogatott tagjaként részt vettem a csapat világbajnokságon Kazahsztánban. Ott sikerült bizonyítanom, hogy a későbbiekben akár stabil helyem is lehet majd a válogatottban.

Egyéniben vagy csapatban versenyzel többet?

Legtöbbször csapatban versenyzem mostanság. Több külföldi csapat játékosa vagyok (görög, török, horvát). Az egyik legjobb dolog a sakkban szerintem, hogy azt csinálom, amit szeretek, utazhatok, és ezt a külföldi csapatok finanszírozzák. Egyéniben főként a magyar női bajnokságon és olyan versenyeken veszek részt, amiken normákat lehet teljesíteni.

Milyen országokban képviselted hazánkat?

Csak idén magyar színekben játszottam Kazahsztánban, Szlovéniában. Mitropa kupán Prágában. Jártam Görögországban és Vietnámban is ifjúsági világbajnokságon.

Mik a legkedvesebb trófeáid?

A legkedvesebb trófeám jelenleg a magyar női bajnoki címhez járó serleg. De nyertem eddig 2 nyílt versenyt is. Egyet Keszthelyen, egyet Budapesten, ezek is nagyon kedvesek számomra.

Hogyan gyakorolsz, milyen módon lehet edzeni sakkban? Mennyit?

Főként a számítógépen szoktam gyakorolni. Megnyitásokat és középjátékokat elemzek, amiket előtte átbeszéltünk az edzőmmel. De nagyon szeretem a sakk-könyveket is, ezekből főként a kombinációs köteteket szeretem oldogatni, például amikor vonattal utazom.

Mit csinálsz, amikor nem sakkozol?

Általában dolgozom vagy a sulival foglalkozom. Ha tényleg egy kis kikapcsolódásra vágyom, olvasni szoktam vagy találkozom az egyik barátnőmmel.

Tanulás, munka?

Idén fogok végezni a Budapesti Corvinus Egyetem pénzügy szakán. Jelenleg is már teljes állásban dolgozom társasági adó elemzőként, hiszen a tantárgyaimmal végeztem. A szakdolgozatomon dolgozom épp.

Milyen tevékenységek kapcsolnak ki?

Imádok olvasni és jógázni.

Milyen gyakran jársz Kéthelyen?

Amikor csak tehetem. Ez nagyban függ attól, hogy hétvégén van-e valamilyen csapatbajnoki forduló vagy valamilyen program. Nagyon szeretek hazajárni. Csend van és friss levegő, nyugalom.

Kedves Bianka, köszönöm, hogy rendelkezésünkre álltál, követjük további sorsod alakulását, és szívből szurkolunk neked!

Balázs Andorné
(2019. III.szám Ősz)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Mérlegen 2018
(2018. IV.szám Tél)
·A Kéthelyi Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2016/2017. tanévének 1. félévéről
(2017. I.szám Tavasz)
·Általános iskolai versenyeredmények 2014/2015.
(2015. II.szám Nyár)
·Történelmi helyszínen történelmi győzelem
(2014. III.szám Ősz)
·Könyvtári híreink
(2012. III.szám Ősz)
·„Segíteni mindig, mindenkinek.”
(2011. III.szám Ősz)
·Évforduló
Szeptember 9-én volt Kéthely első írásos említésének 735. évfordulója
(2009. III.szám Ősz)
·Mi újság az iskolában?
(2008. II.szám Nyár)
·Élmények a fonyódligeti táborból
(2006. III.szám Ősz)
·,,Oltárodhoz jöttem én ...
(2004. II.szám Nyár)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.04 msodperc