Egyszerűen szép

Mikáné Osvald Éva kertjei

“Kertet építeni annyi, mint egy mások számára is látható, érzékelhető, élvezhető szép világot, egy kápráztató életegyüttest megteremteni. Aki kertet alkot, az szépséget, maradandóságot teremt.”

(Szabó Ferencné)

Mikáné Osvald Évát látásból ismertem eddig. Nap mint nap a házuk előtt jártomban figyeltem a környezetének alakulását, láttam őt magát, amint határozott, hosszú lépteivel esténként sportosan végiggyalogol a falu főutcáján. Zárkózottnak, távolságtartónak képzeltem. Erre rácáfolt, amikor először megszólítottam. Kedvesen, készséggel állt rendelkezésemre, hogy bemutassam esztétikus udvarukat.

Éva Somogysámsonban élte kisgyermekkorát, 10 éves volt, amikor Marcaliba költöztek. Kertészmérnökként diplomázott Budapesten, majd tanított egy kertészeti szakközépiskolában. 2002-ben költöztek ide, férje, Mika Imre szülőfalujába. Ekkor a Kéthelyi Értelmi Fogyatékosok Otthonában dolgozott, ahol szívesen foglalkozott az ápoltakkal, akik hálásak, szeretettel közelednek hozzá a mai napig. Mégis a mostani hivatásában, a kerttervezésben teljesedett ki, a legtöbb sikerélmény ebben éri, boldogság tölti el egy szép kert létrehozásakor. Munkájára bőven van igény, nincs szükség reklámra. A férje, Imre is kertésznek vallja magát, feladta a méhészkedést ezért a tevékenységért. A felesége szerint már beletanult, és egyre jobb ötletei vannak, amiket közösen meg is valósítanak. Marcaliban is dolgoztak, de főleg a Balaton-parton élők - elsősorban németek – keresik és bízzák meg őket. Nemcsak tervezéssel, kivitelezéssel, hanem tavaszi metszéssel, utógondozással is.
Éváék első otthonukat a Hunyadi utca 29-ben alakították ki, melyet ma már mások élveznek a szépen tervezett, beültetett udvarral. Bár a gondozásba, fenntartásba még besegítenek. A mostanit 4 éve vették meg, az első 2 évben a házat tették lakhatóvá. Tágas, kényelmes, igényesen berendezett a lakásuk. Már látványos a dísz- és pihenőkert, hátul 70 gyümölcsfát ültettek, málnást telepítettek, de még sok mindent terveznek, szeretnének szépíteni. Éva szerint a kert olyan, mint egy lakás, a végtelenségig lehet fokozni, mindig van mit fejleszteni. Minden évszakban más képet mutat, és folytonos gondozást igényel.

- Mennyi időt vesz igénybe egy kert megvalósítása?
- Ez függ a mérettől, a megrendelő igényeitől. Egy kisebb előkert akár 1 nap alatt megvan. A nagyobbak hosszabb időbe, hónapokba telnek. Először a tulajdonos elképzeléseivel ismerkedem meg, felmérem a kert meglévő adottságait, a benne lévő növényeket, megtervezem a kívánt élő és élettelen elemeket. Aztán jön a beszerzés és szállítás, ami nagyon sokrétű, sok időt és szervezést igénylő tevékenység. A legszebb, leglátványosabb maga az alkotás, amikor minden a helyére kerül.
- El tudom képzelni, mennyi munka van ebben a kertben - Hunyadi u. 70. -, ami egy eleven műalkotás. Elemei harmonikus egységet alkotnak. Bizonyára sok örömöt nyújt nektek és vendégeiteknek.
- Most már tudjuk élvezni a megnyugtató, pihentető funkciókat. Korán kelők vagyunk, a reggeli kávénkat kint fogyasztjuk el. De este is jó itt üldögélni, beszélgetni a kerti tó csobogását hallgatva.
- Köszönöm a lehetőséget és a megtiszteltetést, hogy közelről láthattam ezt a szépséget. Ezentúl is belesek majd a kerítésen, ha erre járok, és kíváncsian figyelem, hogyan változik évszakról évszakra. Sokáig teljék benne örömötök!

A régi udvar képei

Balázs Andorné