Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Óvoda udvar és játszótér fejlesztés
·Riport az 50 éves Horváth Józseffel
·Közérdekű tájékoztatás az avar és kerti hulladék égetéséről
·Díszőrség az ejtőernyős katonák emlékművénél Kéthelyen
·Zászlóval köszöntjük az újszülötteket
·Bemutatkozik a Yin-Yang Életmódközpont
·A kéthelyi hársfák
·A Vincés nővérek Kéthelyen
·Üzenet haza
·Egyszerűen szép
·Vitaminnal erősítik a kéthelyi gyerekek immunrendszerét
·Megújult a játszótér a Hegyalja utcában
·Sakk
·Támogatás Covid-19 pozitív családoknak

Hatvanéves a Hímző Szakkör

A kéthelyi Hímző Szakkör a Somogy megyében működő hasonló szakkörök közül a leghosszabb, hatvanéves múlttal rendelkezik. Születésnapját reprezentatív kiállítással ünnepeltük. Az értékes hímzéseket egykori és jelenlegi tagjainak munkáiból Szecsődi Árpádné szakkörvezető válogatta és rendezte kiállítássá. A március 2-án tartott megnyitón képviseltette magát a hévízi, a balatonlellei és a karádi szakkör is. Jelen volt Kiss Zoltánné, aki 1964-1975 között irányította a csoportot. A vendégeket és a hímzőkör tagjait Molnár Balázs polgármester és Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés elnökhelyettese köszöntötte. A nyitóbeszédet Vidák Tünde néprajzkutató, a Marcali Múzeum igazgatója tartotta. A Kéthelyi Asszonykórus fellépése színesítette a rendezvényt. A kiállításon a következő szakköri tagok munkái szerepeltek:

 1. Balla Mária
 2. Csonka Lászlóné
 3. Fekete Jánosné
 4. Galambos Jánosné
 5. Gombai Lászlóné
 6. Iskolai Szülői Munkaközösség
 7. Kiss Zoltánné
 8. Kocsis Lajosné
 9. Kovács Lajosné
 10. Kovács Mária
 11. Molnár Józsefné
 12. id. Nagy Kálmánné
 13. ifj. Nagy Kálmánné
 14. Nemes Istvánné
 15. Papp Imréné
 16. Papp Tímea
 17. Pozsgai Józsefné
 18. Rádi Istvánné
 19. Solymos Gyuláné
 20. Szász Katalin
 21. Szecsődi Árpádné
 22. Szita Imréné
 23. Tóth Jánosné
 24. Török Józsefné
 25. Varga Imréné
 26. Varga Lászlóné

Részlet Vidák Tünde nyitóbeszédéből:

„…Az 1950-es évek végén, a megyékben működő földműves szövetkezeti nőbizottságok a falusi asszonyok számára hímzőtanfolyamok szervezését kezdeményezték. Balla Mária nyugalmazott főiskolai oktató, településünk helytörténeti kutatója talált adatokat arra vonatkozóan, hogy 1958/1959 telén, Kéthelyen is elindult a hímzőtanfolyam. Ez olyan sikeres lett, hogy a résztvevők a következő években is folytatták a hímzést, s létrejött a szakkör. Első vezetője Markovits Ferencné pedagógus volt. Tőle 1964-ben Kiss Zoltánné tanárnő vette át az irányítást, akitől szintén sok fiatal lány megtanult hímezni. A téli estéken asszonyokból és lányokból álló népes csoport kézimunkázott a művelődési házban.

Tíz év után, 1975-ben változás következett a szakkör irányításban. Akkor Szecsődi Árpádné Ibi néni személyében harmadszor is pedagógus került a szakkör élére. Szecsődi Árpádné szakavatott ismerője a magyar népi hímzéseknek, munkái nemcsak szépek, de magas technikai színvonalat is képviselnek. Igényességét jellemzi, hogy 1982-ben tagja lett a Somogy Megyei Népművészeti Egyesületnek, 1983-ban pedig megszerezte a díszítőművészeti szakkörvezetői képesítést. 2001-ben zsűrizett munkái alapján a Magyar Művelődési Intézet népi iparművésznek ismerte el.

Szecsődi Árpádné immár 44. éve vezeti töretlen lelkesedéssel és lendülettel a hímző szakkört. Tanítja a szakköri tagokat a magyar népi hímzéssel kapcsolatos ismeretekre, bevezeti őket a különféle hímzések bonyolult öltéstechnikájába. Megismerteti a tájegységek egyedülálló motívumkincsét, ezáltal fejleszti a résztvevők szépérzékét, formálja ízlésüket, ugyanakkor átörökíti a hagyományt.

A szakköri tagok száma az elmúlt hatvan év alatt meghaladta a száz főt. Az általuk készített kézimunkák kerültek bemutatásra ebben a kiállításban, amely nagyon gazdag kollekcióként tárul elénk, mégis szűk válogatásnak nevezhető a szakkörvezetők és a tagok munkájának egyfajta tükreként. A tárlat anyaga reprezentálja a kéthelyi otthonokban fellelhető magyar népi hímzéseket.

Kiss Zoltánné, Kati néninek és Szecsődi Árpádné, Ibi néninek, a szakkör egykori és jelenlegi vezetőjének, továbbá a hímző szakkör valamennyi tagjának kívánom, hogy még sokáig éljék át az alkotás, az önkifejezés örömét. Hímezzenek még sok gyönyörű, a kiállítottakhoz hasonló igényes textíliát, annál is inkább, mert a kézimunka, a hímzés által nemcsak tudásban és kézügyességben, hanem érzelmekben is gazdagodnak a készítők és a befogadók is! Ehhez nagyon jó egészséget kívánok mindnyájuknak!...”

A szakkör történetét feldolgozó kiállítási tablók a községi könyvtárban nyitvatartási időben megtekinthetők.

Balla Mária
(2019. I.szám Tavasz)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·In memoriam dr. Fejes István
(2019. III.szám Ősz)
·Újabb kincsek a települési értéktárban
(2017. IV.szám Tél)
·Tavaszi túra
(2016. I-II.szám Nyár)
·Szekeres Tibor
(2014. III.szám Ősz)
·Önkormányzati tájékoztató
(2013. IV.szám Tél)
·A Vöröskereszt Kéthelyen
(2012. I.szám Tavasz)
·Sakkeredményeink az elmúlt negyedévben
(2009. III.szám Ősz)
·Őszbúcsúztató az óvodában
(2008. IV.szám Tél)
·Sítábori élményeim
(2007. I.szám Tavasz)
·Felkészíteni az új kihívásokra
(2004. I.szám Tavasz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.06 msodperc