Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·A Nyitott Klub elmúlt öt évéről
·Ha nyár….., akkor olvasótábor!
·300 éves az iskolai oktatás Kéthelyen
·Állatartás
·Nehéz hónapok a vírushelyzet miatt
·Helyi gazdaságfejlesztés Kéthely községben
·Német nyelvi tábor
·Három éve Kéthelyen az Atroplusz Kft.
·Erdei játszótábor két turnusban
·Újra pereg a film a Kéthelyi moziban
·Egyszerűen szép
·Magyarok kenyere gyűjtőpont Kéthelyen

Emlékoszlop az iskolában

Rendhagyó emlékoszlopok avatására került sor a 2005-ös ballagási ünnep alkalmából. A faragás dandárját a végzős 8. osztályos tanulók végezték, Molnár Tibor tanár úr irányításával.
Jelen sorok arra szolgálnak, hogy segítséget adjanak az emlékoszlopok formai kialakításának, illetve díszítésének megértéséhez.
A tervezés az iskolai tananyag figyelembevételével, annak újragondolásával történt. Az oszlopok formai kialakításának előképei őseink tönkös, illetve emberalakot utánzó sírjelei voltak. Táblás jellege a protestáns táblás fejfákat is megidézi.
A két egymással szembeforduló emberalak, melyek közül az egyik a mindenkori búcsúzó 8. osztályos tanulók emlékoszlopa, melynek alapmotívumait a honfoglaló magyarok tarsolylemezein található díszítések adták.
A fejrészen az óra járásával egyező forgó a Napot, a fényt szimbolizálja. A testen egy ismétlődő elemből felépített életfa látható. Mindkét elem népművészetünknek is kedvelt motívuma volt.
A másik oszlop emléket kíván állítani az iskola elhunyt tanárainak, diákjainak. Itt a fejrészen ellenkező irányú forgó a Holdat, az éjszakát jeleníti meg, utalva az oszlop tartalmára. A testen egy honfoglalás korabeli övcsat életfás motívuma szolgált alapul. Pogány múltunkat áttörő kereszténységre a két alak közti rész kereszt formája utal.
A faragás itt-ott egy kicsit „darabos”, de azok a diákok, akik részt vettek a munkában, először fogtak vésőt a kezükbe. A tervező, Molnár Tibor bízik abban, hogy az iskola mellett a település szellemiségének is része lesz ez az alkotás.

A tervező és tanítványai.
Ügyeskezű lányaink is szívvel faragták.
Kern Zoltán
(2005. II.szám Nyár)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Önkormányzati tervek 2019-re
(2019. I.szám Tavasz)
·A Kéthelyi Általános Iskola Szülői Szervezetének munkájáról
(2017. II.szám Nyár)
·Bosnyák Viktória a könyvtárban
(2016. III.szám Ősz)
·Pünkösdi falunap
(2014. II.szám Nyár)
·Sakk
(2013. III.szám Ősz)
·Sakk
(2011. II.szám Nyár)
·Rajz- és mesemondóverseny a könyvtárban
(2009. IV.szám Tél)
·Udvarlás, házasság a régi időkben
(2008. II.szám Nyár)
·Hasznos információk
(2007. I.szám Tavasz)
·Nátha nyáron?
(2005. II.szám Nyár)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.06 msodperc