Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Helyesen író kéthelyi lányok
·A Kapitány kiszállt...
·Télutó, tavaszelő az oviban
·Húsvét
·Kéthelyi sorsok
·A támogatott lakhatásért
·Kéthelyi mesterek - Mika Szabolcs, a preparátor
·Boszibál ismét
·Sakk
·Pünkösd

Emlékoszlop az iskolában

Rendhagyó emlékoszlopok avatására került sor a 2005-ös ballagási ünnep alkalmából. A faragás dandárját a végzős 8. osztályos tanulók végezték, Molnár Tibor tanár úr irányításával.
Jelen sorok arra szolgálnak, hogy segítséget adjanak az emlékoszlopok formai kialakításának, illetve díszítésének megértéséhez.
A tervezés az iskolai tananyag figyelembevételével, annak újragondolásával történt. Az oszlopok formai kialakításának előképei őseink tönkös, illetve emberalakot utánzó sírjelei voltak. Táblás jellege a protestáns táblás fejfákat is megidézi.
A két egymással szembeforduló emberalak, melyek közül az egyik a mindenkori búcsúzó 8. osztályos tanulók emlékoszlopa, melynek alapmotívumait a honfoglaló magyarok tarsolylemezein található díszítések adták.
A fejrészen az óra járásával egyező forgó a Napot, a fényt szimbolizálja. A testen egy ismétlődő elemből felépített életfa látható. Mindkét elem népművészetünknek is kedvelt motívuma volt.
A másik oszlop emléket kíván állítani az iskola elhunyt tanárainak, diákjainak. Itt a fejrészen ellenkező irányú forgó a Holdat, az éjszakát jeleníti meg, utalva az oszlop tartalmára. A testen egy honfoglalás korabeli övcsat életfás motívuma szolgált alapul. Pogány múltunkat áttörő kereszténységre a két alak közti rész kereszt formája utal.
A faragás itt-ott egy kicsit „darabos”, de azok a diákok, akik részt vettek a munkában, először fogtak vésőt a kezükbe. A tervező, Molnár Tibor bízik abban, hogy az iskola mellett a település szellemiségének is része lesz ez az alkotás.

A tervező és tanítványai.
Ügyeskezű lányaink is szívvel faragták.
Kern Zoltán
(2005. II.szám Nyár)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Alakuló ülés
(2019. IV.szám Tél)
·Ha valaki nem tudná...
(2017. I.szám Tavasz)
·Közelítettünk…
(2016. III.szám Ősz)
·„Mesés nyár vár ránk”
(2014. III.szám Ősz)
·Töredékek (Antal László kéthelyi emlékeiből)
(2012. II.szám Nyár)
·Nova, 2011.
(2011. III.szám Ősz)
·Ez a nap más, mint a többi!
(2010. II.szám Nyár)
·A 2008. március 9-i országos népszavazás adatai Kéthely községben
(2008. I.szám Tavasz)
·„Hívogat az iskola…”
(2006. I.szám Tavasz)
·Mikulás az iskolában is járt...
(2004. IV.szám Tél)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.03 msodperc