Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Mérlegen 2018

Az emberek év végén általában visszatekintenek és számot vetnek, történéseket, eredményeket mérlegelnek magánéletükben és munkájuk terén. Polgármesterünk közmeghallgatáson tájékoztatta a lakosságot a hivatal, a képviselő-testület éves működéséről, saját tevékenységéről, valamint a falunkban történtekről. Az alábbiakban az újság terjedelméhez igazítva olvashatnak kivonatot a 2018-as beszámolóból. (Szerkesztő)

Humán erőforrás

A falu vezetősége jó kapcsolatokat ápol a kéthelyiekkel, a helyi szervezetekkel, a környező települések vezetőivel. A képviselő-testület tagjai vállvetve dolgoznak a község fejlődéséért. A hivatalban nagyon kellemes, családias hangulatban telnek a munkanapok, és a fiatalos munkaerő jól vesz minden akadályt.

Támogatások

A szociális célú tűzifa nyújtására alkalmazott rendeletünkben tovább tágítottuk a jövedelmi határokat a tavalyi évhez képest, így az elnyert 2.578.100 Ft-ból megvásárolt tűzifából a kicsit magasabb egy főre eső jövedelműeknek is tudunk biztosítani.
Idén is nagy sikert aratott a tanévkezdési támogatás, amelyből több mint 243 gyermek részesült. Óvodások után ez 5000 Ft, általános iskolások esetén 10.000 Ft, nappali tagozaton tanuló középiskolások esetén 15.000 Ft volt. Újdonság, hogy a felsőfokú tanulmányokat folytatók 20.000 Ft támogatásban részesülnek. Erre a támogatási formára összesen több mint 3.885.000 Ft (tavaly 2,2 millió) Ft-ot költöttünk el, amivel – remélem - nagy segítséget nyújtottunk a szülőknek.
Ebben a tanévben 12 főiskolai vagy egyetemi hallgató kap támogatást a Bursa Hungarica ösztöndíj programban. Mindenki a maximális összeget, ami 10 hónapig havi 5.000 Ft.

Közmunkaprogramok

Az idei évben 8 főt tudtunk foglalkoztatni közmunkaprogramokban. Elmondható, hogy a településen a munkalehetőségek bővülése okán csökken a munkanélküliség, vele a közmunkások száma is. Ez a munkaerőpiac átalakulásának és a közmunkaprogram szigorodó feltételeinek köszönhető.
Ezért idén a közterület-karbantartás nagyon nehezen indult el, nem volt fizikai munkaerő. Év elején elkezdtünk gépesíteni, hisz látjuk, hogy a jövőben csak így tudjuk elvégezni a feladatokat. Önerőből vásároltunk egy traktort, hozzá hátsó fűnyírót, valamint egy gémes zúzót, amivel árokpartokat tudunk kaszálni. Nyár végén megérkezett a pótkocsi is. Ezek mellett egy ágdarálót is beszereztünk, ez azonban még nem érkezett meg, sajnos a gépgyártók annyira túl vannak terhelve, hogy nagyon sokat kell várni rá. Reményeink szerint legkésőbb tavaszra itt lesz, és a zöld nyesedéket (faágat) le tudjuk darálni a lakosságnak is.
A közterek virágosítását teljesen átalakítjuk. Kizárólag évelő növényeket telepítünk, és a virágágyásokat úgy alakítjuk ki, hogy minél kevesebb fizikai munkát igényeljenek a karbantartások.
Az eddigi években adminisztrációs feladatokra hol a könyvtárban, hol az önkormányzatnál tudtunk alkalmazni kulturális közfoglalkoztatottakat, azonban ez a program teljesen megszűnt, és nem is várható folytatása.

Karbantartások, felújítások

Az idei évben nagyobb felújítást nem tervezett a képviselő-testület, arra összpontosítunk, hogy zajló pályázataink megfelelően elkészüljenek.
A pályázati forrásból felújított közvilágításunk nagyon korszerű és energiatakarékos. Azonban a lámpatestek nem biztosítanak olyan szórt fényt, mint a régiek. Ezért még 15 db lámpatestet építettünk be a településen. Ezt szeretnénk folytatni, összesen még kb. 30 db új lámpát kellene elhelyeznünk. Ezek érzékenyebbek az áramingadozásra, így több alkalommal javítani kellett, de nagyságrendekkel olcsóbbak, mint a pályázatból felszerelt készülékek.

Templomfelújítás

Németh József plébános úrral nagyon sokat dolgozunk azon, hogy templomunk megszépüljön. Idén megkezdődött a teljes külső felújítás. A kivitelezés két pályázatból, valamint egyházi és önkormányzati támogatásból valósul meg. Kb. 12 millió Ft a külső felújítás, 15 millió Ft a tető felújítása.
Most adtunk be egy pályázatot a belső elektromos hálózat teljes felújítására.

Fásítás

Az idei évben vállalkozót bíztunk meg a fák gondozásával, úgy tűnik ez megtérülő beruházás volt, szinte 100%-ban megmaradtak az elültetett csemeték. A korábban elszáradt fák kiszedésekor megdöbbenve tapasztaltuk, hogy mindegyik törzse meg volt vágva, ez okozta a kiszáradásokat.

Az önkormányzati konyha bérbeadása

A konyhát üzemeltető cég megfelelően végzi a munkáját, az esetleges panaszokat továbbítjuk a szolgáltatónak, és megpróbálják ezeket orvosolni.
Sajnos a gyermekétkeztetésnél szükségessé vált az árak emelése. Évek óta nem követték ugyanis a térítési díjak a beszerzési árak folyamatos növekedését.
Szeretném felhívni azon szülők figyelmét, akiknek nehézséget jelent a térítési díj fizetése, hogy a szociális támogatások között van rendkívüli nevelési támogatás, amit igénybe lehet venni.

Beruházások, pályázatok

Bölcsőde az óvodánál

Bölcsődénk megépült, már csak az utolsó simítások vannak hátra az épületen.
Rövidesen megkezdjük az eszközbeszerzést, majd meghirdetjük a jelentkezést a leendő dolgozóknak és a kisgyerekeknek.

A bölcsőde alapkőletétele

A szociális szolgáltató fejlesztése

A pályázat kivitelezése befejeződött, megkezdtük az elszámolást. Reményeink szerint 2019 első hónapjaiban teljesen le tudjuk zárni a pályázatot.

Hivatalfelújítás, nagy energetikai pályázat

Ezzel a pályázattal több mint 240 millió Ft-ot nyertünk. A támogatói szerződést aláírtam. A pályázatból elkészül a hivatal és a sport öltöző energetikai felújítása, és az iskola teljes külső felújítása (hőszigetelés, fűtés, pala, napelem, nyílászáró). Ez a pályázat is 100%-os finanszírozású.

Kerékpárút Mesztegnyő-Balatonmáriafürdő között

500 millió Ft-ot nyertünk, a tervezésre a közbeszerzési eljárás sikertelenül lett lezárva. Ennek a pályázatnak a visszavonásáról testületünk döntést hozott. Ugyanakkor párhuzamosan megkezdtük egy új pályázat előkészítését ugyanerre a területre, azonban kevesebb bevont településsel.

Hegyi utak

Külterületi helyi közutak fejlesztése, önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő és munkagépek beszerzése című pályázatunkban csak az útfelújítás terület lett nyertes. Az útfelújítás tervezési és engedélyeztetési feladatait lezártuk, a kivitelezés várhatóan az idei év nyarán kezdhető meg.

Termelői piac

A termelői piac kiviteli tervei rövidesen elkészülnek, majd megkezdődhet itt is a kivitelező kiválasztása, majd reményeink szerint nyár elején az építkezés.

Humán közszolgáltatások

Humán közszolgáltatások, valamint kapacitás fejlesztésére Marcali gesztorságában vannak nyertes pályázataink. Ebből finanszírozzuk rendezvényeink nagyrészét, nyári táborokat tudtunk szervezni. Ez utóbbit idén is meg tudjuk tartani. Rövidesen általános és középiskolás gyerekeknek ösztöndíj pályázatot tudunk kiírni.

Szociális otthon, telekvásárlás

A beruházások gőzerővel folynak. Az idei év első felében az épületek teljesen elkészülnek. Az építési beruházással párhuzamosan folyik a lakók és dolgozók felkészítése az átalakításokra.

Csokonyavisonta

Továbbra is folytatódik a kéthelyi idősek gyógykezelése Csokonyavisontán. A gyógyfürdővel ápolt jó kapcsolatunk miatt ez a résztvevőknek nem kerül pénzbe, és az önkormányzatnak is csak a saját kisbuszunk üzemanyagköltségét kell kifizetni. Úgy gondolom, ezzel sok helyi lakosnak tudunk segítséget nyújtani.

Faludekoráció

Vannak, akik kétkedve fogadták a húsvéti díszítést, sokaknak viszont örömet szereztünk vele, és nem kis hírnevet Kéthelynek szerte az országban. A falun átkelők gyakran szólnak elismeréssel a községben élők összefogásáról, aktivitásáról, ami lakóhelyünk szépítésében, dekorálásában, az itt zajló rendezvényekben nyilvánul meg. Köszönet a segítő civil szervezeteknek és magánszemélyeknek, akik így fejezik ki szeretetüket lakóhelyük iránt.

Molnár Balázs
polgármester
(2018. IV.szám Tél)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·A Nyitott Klub elmúlt öt évéről
(2020. II.szám Nyár)
·Tájékoztató a hulladékudvarról
(2018. III.szám Ősz)
·Ünnepek és hétköznapok az óvodában
(2016. I-II.szám Nyár)
·Nagyszerű eredmények a Keszthelyi Hévízi László Emlékversenyen
(2014. III.szám Ősz)
·Idei művészeti sikereim
(2013. I.szám Tavasz)
·Aranyos bábrabló
(2011. I.szám Tavasz)
·Jeles napok óvodánkban
(2010. I.szám Tavasz)
·A 2008. március 9-i országos népszavazás adatai Kéthely községben
(2008. I.szám Tavasz)
·Megemlékezés az iskolában
(2005. III.szám Ősz)
·Eredményeink
(2005. II.szám Nyár)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.06 msodperc