Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Betlehemes hagyományok Kéthelyen

A Kéthelyért Egyesület civil kezdeményezés nyomán a csaknem feledésbe merült helyi bábtáncoltató betlehemes hagyományok felújítására vállalkozott a 2018-as évben. Szakmai terveinek megvalósítására a Nemzeti Együttműködési Alaphoz nyújtott be pályázatot, s az elnyert forrás lehetőséget teremtett a hagyomány felelevenítésére. A Marcali Múzeummal kötött együttműködési megállapodás alapján először az 1905-ben, Szalai Károly kéthelyi asztalosmester által készített, és 1976 óta a múzeumban őrzött betlehem restaurálására került sor. A budapesti szakemberek által végzett feltáró munkálatok eredményeinek figyelembevételével a marcali Ősz Bútor Kft. asztalosműhelyében másolat készült a régi népszokáskellékről, amelyet Sabján Veronika iparművész festett és díszített az eredetihez hasonlatosra.

A régi kéthelyi betlehem és másolata

Az év folyamán Balla Mária és Vidák Tünde vezetésével megkezdődött a helyi betlehemes szokás egykori szöveganyagának rekonstruálása, mivel írott változat nem állt rendelkezésre. A gyűjtőmunkában segítő- és együttműködő partnereink voltak: Álmos László, Bene József és felesége, Dákai Imre, Dávid Lászlóné, Hosszú László, Huszár Mihály, Kiss Jánosné, Koszpeg Gergő és édesanyja, Kovács Árpád, Kovács Lajos és felesége, Molnár Zoltán, Nagy Kálmánné, Obál Jánosné, Péter László és felesége, Szarvas Jenő, Szűcs János, Takács Józsefné, Tóth Jánosné, Varjaskéri Gyuláné. Köszönjük azok segítségét is, akik apró adalékokkal szolgáltak a munkánkhoz.

A kéthelyi bábtáncoltató betlehemesek a színpadon

A következő fontos lépés a hat főből álló betlehemes csoport tagjainak megkeresése volt. Dávid Tamás és Hosszú József hatékony szervezőmunkájának eredményeként felállt a hagyományőrző csoport, s az alábbi szereposztás szerint kezdődtek meg a betlehemes játék próbái:
Katona: Hosszú József, Angyalok: Csonka László és Félix Árpád, Pásztorok: Harangozó Imre, Dávid Tamás, Lengyel László. A háromhetes próbaidőszak után 2018. december 22-én, a falu Karácsonyváró ünnepségén, a program részeként került sor az újjáélesztett kéthelyi bábtáncoltató betlehemes játék bemutatójára. A színpadi előadást Nikula András Csaba, dr. Gelencsér-Magyar Lívia, Nikula Bettina és Dávid Miklós szerepvállalása is segítette. Az est folyamán egy családi otthonban szintén előadták a betlehemes játékot, amelyet a Marcali Múzeum operatőr munkatársa, Ilácsa József filmre rögzített.

„Köszönjük a házigazda ropogós bankóját…”

A helyi hagyományainak bemutatására a Marcali Múzeum közreműködésével létrejött egy adventi időszaki kiállítás is a művelődési ház kistermében „Betlehemnek szép határán…” A téli ünnepkör népszokásai címmel. Az egy hónapon át látogatható tárlatot helyi és környékbeli óvodás csoportok, valamint általános iskolai osztályok is felkeresték. Megcsodálták a több mint száztíz éves kéthelyi betlehemet és másolatát, érdeklődve figyelték a Luca-napi kotyulást, a bábos betlehemezést, a regölést, az aprószentekelést és a háromkirályjárást bemutató archív filmfelvételeket, fényképeket és számos régi használati tárgyat. A látogatók fogadásában hatékony segítőnk volt Dávid Lászlóné, valamint Fekete Istvánné és Varjaskéri Gyuláné.

A téli ünnepkör népszokásai című kiállítás részlete

A hagyományőrző tevékenység a jövőben is folytatódik, hiszen a következő karácsonykor ismét bemutatásra kerül a bábtáncoltató betlehemezés újabb helyszíneken. Szeretnénk tovább folytatni a betlehemes szokások feltárását is, ezért kérjük a település lakóit, ha a szokással kapcsolatos tárgyi emlék, feljegyzés, szövegváltozat van a birtokukban, jelezzék ezt felénk.

A Kéthelyért Egyesület köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik elősegítették a kéthelyi betlehemes hagyomány felelevenítését. Köszönjük a támogatást Kéthely Község Önkormányzatának, Molnár Balázs polgármesternek, a művelődési ház munkatársainak, Oltiné Maczkó Nikolettnek és Nyárádi Györgynének, valamint a Marcali Múzeum szakembereinek: Babina Csabánénak, Huszár Mihálynak, Ilácsa Józsefnek, Nagy Csabának, Omrai Bélánénak, Samuné Bogyó Hajnalkának.

A példaértékű közös munka eredményeként a Marcali járás téli népszokásai gyarapodtak, felélesztéséhez civil szervezet, önkormányzat, területi múzeum és magánszemélyek együttesen járultak hozzá.

Kéthelyi óvodások a tárlatban
Vidák Tünde néprajzkutató
a Kéthelyért Egyesület titkára
Fotók: Vidák Tünde, Mika Ramóna
(2018. IV.szám Tél)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Egyszerűen szép
(2020. III.szám Ősz)
·Erdei iskola
(2019. II.szám Nyár)
·Sakk
(2016. IV.szám Tél)
·Nagyszerű eredmények a Keszthelyi Hévízi László Emlékversenyen
(2014. III.szám Ősz)
·Sakkhírek
(2014. II.szám Nyár)
·Karácsony, a fény és a szeretet szimbóluma
(2011. IV.szám Tél)
·Képek az óvodai farsangról
(2010. I.szám Tavasz)
·Óvodai hírek
(2007. III.szám Ősz)
·Új szociális szolgáltatások Kéthelyen
(2006. IV.szám Tél)
·Őszi évfordulók
(2004. III.szám Ősz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.06 msodperc