Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·A Nyitott Klub elmúlt öt évéről
·Ha nyár….., akkor olvasótábor!
·300 éves az iskolai oktatás Kéthelyen
·Állatartás
·Nehéz hónapok a vírushelyzet miatt
·Helyi gazdaságfejlesztés Kéthely községben
·Német nyelvi tábor
·Három éve Kéthelyen az Atroplusz Kft.
·Erdei játszótábor két turnusban
·Újra pereg a film a Kéthelyi moziban
·Egyszerűen szép
·Magyarok kenyere gyűjtőpont Kéthelyen

Ősz az óvodában

Szüreti mulatság az óvodában

Szeptember 3. az új nevelési év első napja.
Régi és új óvodásaink örömmel vették birtokba az új és a felújított udvari játékokat, melyeket az óvodai költségvetésből, valamint a szülői szervezet és a Játék- Világ Közalapítvány támogatásából vásároltunk meg: új csúszda, új lengőhíd, felújított madáretető, babaház és régi csúszda lépcső. Telepítésre vár még egy rugós hinta.

A természetes megfigyelést, tapasztalatszerzést, tevékenységeket előtérbe helyezve szerveztük őszi programjainkat, a tevékenységek során megélt sikerek újabb felfedezésekre ösztönzik őket. A megtapasztalásokkal így sokkal több ismeretet szereznek és maradandó élményben lesz részük. A gyerekek önbizalma nő, érzelemviláguk, társas kapcsolataik folyamatosan gyarapodnak.

Szokásainkhoz híven első ilyen programunk a szüret volt. Ezt megelőzően a nagycsoportosok a Baglas hegyen „hagyományos” szüreten vettek részt. Jó hangulatban, vidáman csipkedték a szorgos kezek a fürtöket a tőkéről, s így több ládányit gyűjtöttek az óvodai rendezvényhez. Vidám délelőttöt töltöttek el együtt, munka után pogácsával, szörppel kedveskedtek nekik a háziak.
Ez a nap nemcsak a szőlőszedésről szólt, hanem útközben megfigyelték az évszakok változását, és őszi terméseket gyűjtöttek.
Az óvodai szüret reggelén 8 órakor a szülői szervezet tagjai már díszítették az udvart s előkészítették a tevékenységekhez a helyet és a kellékeket (szőlődaráló, prés), megmosták a gyümölcsöket, előkészítették a kézműves asztalokat.
A gyerekek egyéni adottságaiknak, fejlettségüknek, kedvüknek megfelelő tevékenységekből választhattak: szőlődarálás, -préselés, mustkóstolás, csuhébaba-készítés, gesztenyebabák készítése, ugrálóvár szalmából, pizzázás, fagyizás, dió-, mogyorótörés, gyümölcskóstolás.

Élményekben gazdag, tartalmas napot töltöttünk együtt.

Szalmabála ugráló
Szorgos kezek pihenőn
Szüreti felvonuláson az óvoda dolgozói

A már hagyománnyá vált őszi csapatépítő programunk a faluban szervezett szüreti felvonulás volt.

Középső csoportos gyerekekkel a községi könyvtárral ismerkedtünk, hiszen a könyv egészen kicsi koruk óta fontos szerepet játszik életükben. Először még játékszer, aztán fokozatosan az esztétikai élmény, majd az ismeretszerzés forrásává válik.

Malaclesen a középső csoport

Lehetőségünk volt arra, hogy az állatok világnapja alkalmából természetes környezetükben láthassanak sertéseket. „Malaclesen” voltunk az egyik kislány családjának udvarában. Etethették, simogathatták, alaposan megfigyelhették az állatokat.
Nemcsak malaclesen, hanem rókalesen is jártunk a Fancsi-várban. Ide rendszeresen megyünk. Nagyon élvezik a szaladgálást, gurulást, csúszkálást a domboldalon. Közben felfedezzük környezetünket, pozitív érzelmi viszony alakul ki a természettel, tanuljuk védelmét, az értékek megőrzését.

Az idén az időjárás kedvezett nekünk az őszi programjaink megvalósításához.

Rókalesen
Horváth Györgyné
(2018. III.szám Ősz)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Sakk
(2019. I.szám Tavasz)
·Múltidéző – Fehérlaposok
(2017. I.szám Tavasz)
·Megújult híd Kéthely határában
(2017. I.szám Tavasz)
·Bartis László
(2014. III.szám Ősz)
·1%
(2013. I.szám Tavasz)
·Az elmúlt időszak tapasztalatai
(2010. IV.szám Tél)
·Erdélyben jártunk
(2009. III.szám Ősz)
·Advent az iskolában
(2008. IV.szám Tél)
·Az iskola nyári programjaiból
(2006. III.szám Ősz)
·Fejlesztések pályázati forrásokból
(2005. II.szám Nyár)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.10 msodperc