Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Kézműves óvodások

„A kisgyermekben – hasonlóan az ihletett művészhez és a természetben élő emberhez – a vele született adottságok, s a javarészt tudattalan élmények munkálkodnak. Hagyja, hogy eszköze legyen a létet igazító törvénynek, akaratával, nyiladozó értelmével alig tud avatkozni annak megvalósulásába. Rajzai ezért mondanak el sokkal többet a világról, mint amennyit föltételezünk róla szellemi képessége, érettsége alapján.”
(Molnár V. József: A Nap Arca – a gyermekrajzok üzenete)

„ Ha lehetővé tesszük a gyermeknek, hogy művészi tevékenységgel kifejezze az érzéseit, akkor legalapvetőbb vágyainak engedünk szabad utat.” (Frans Carlgren Arne)

Alkotások születnek...

Az óvodai nevelésben számtalan lehetőség adódik a gyermek alkotó képzeletének kibontakoztatására. Egyik ilyen lehetőséget adja a vizuális nevelés. Az óvodás gyermeknél a spontán alkotókedv segíti a vizuális kultúra alapelemeinek megismerését és a személyiségébe történő beépülését. Ebben a korban nem az eredmény, hanem maga a tevékenység a fontos. Nekünk óvónőknek az a feladatunk, hogy ehhez adjunk teret és megfelelő eszközt, élményt. Megmutassuk és megtanítsuk azt a technikát, aminek segítségével elkészítheti alkotását. Fontos, hogy ezt önként, szabadon és örömmel tegye. Két kezünkkel valamit létrehozni, legbensőbb érzéseinket közvetíteni a külvilág felé nagy-nagy öröm. A gyermek az alkotás folyamán sok mindent megtanul. Eszközök helyes használatát, azok rendbe tételét munka végeztével. Megismeri a világot. Fejlődik kreativitása, szárnyal képzelete. Ügyesedik ujjainak finom mozgása, így képessé válik az írás megtanulására.

Szerencsére óvodánkban sok olyan gyermek van, aki nagyon szeret rajzolni, festeni, alkotni valamit. Ezért indítottuk el a 2004-2005-ös tanévben a kézműves foglalkozásokat az érdeklődők számára hetente egy alkalommal, délután 4 órától 45 percben. 17 kisgyermek – nagy és középső csoportból vegyesen - vett részt rendszeresen az alkotó munkában. A foglalkozások témái az évszakok és az ünnepek köré csoportosultak. Készítettünk terménybábokat, levélnyomatot, őszi levelekből kompozíciót, farsangi álarcot, mézeskalácsot, tojást festettünk, agyagoztunk. A természetből gyűjtöttünk anyagokat alkotásainkhoz: gesztenyét, makkot, csuhét, leveleket, magvakat. Megismerkedtek a gyermekek régi és új technikákkal, mint kasírozás, márványozás, origami, körmön fonás, agyagozás, szórásos-ragasztásos technika.
A gyerekek szívesen és elmélyülten tevékenykedtek a foglalkozásokon. Sokszor kevésnek bizonyult a rendelkezésünkre álló idő, mert ők még szívesen dolgoztak volna tovább is. Mindig örömmel várták a következő alkalmat. Már jó előre érdeklődtek, hogy mit fogunk készíteni a „kézművesen”. Úgy érzem, ez annak a jele, hogy élmény volt számukra az alkotás. Bevallom, nekem is öröm és nagy-nagy élmény volt velük dolgozni.

Nemes Istvánné
(2005. II.szám Nyár)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Kéthely és Balatonmáriafürdő települések közötti kerékpárút fejlesztése
(2021. I.szám Tavasz)
·Motoros túra Horvátországba
(2018. II.szám Nyár)
·Események az iskolában
(2017. II.szám Nyár)
·Szüreti mulatság 2015.
(2015. III.szám Ősz)
·Új rovatok indulhatnak
(2013. IV.szám Tél)
·Évfordulóink 2012-ben
(2012. II.szám Nyár)
·Leltár és tervek
(2010. I.szám Tavasz)
·Gondban a kisiskolák
(2007. III.szám Ősz)
·170 éve Kéthelyen született „a népszínművek múzsája”, Hegedűsné Bodenburg Lina (1836-1859)
(2006. II.szám Nyár)
·Tűz van! Tűz van!
(2004. III.szám Ősz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.03 msodperc