Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·A Nyitott Klub elmúlt öt évéről
·Ha nyár….., akkor olvasótábor!
·300 éves az iskolai oktatás Kéthelyen
·Állatartás
·Nehéz hónapok a vírushelyzet miatt
·Helyi gazdaságfejlesztés Kéthely községben
·Német nyelvi tábor
·Három éve Kéthelyen az Atroplusz Kft.
·Erdei játszótábor két turnusban
·Újra pereg a film a Kéthelyi moziban
·Egyszerűen szép
·Magyarok kenyere gyűjtőpont Kéthelyen

13 méter 43 centiméter

A Marcali Portálon olvashattuk a fenti címmel Vágó Zoltán legfrissebb interjúját Bajnok Eszterrel. Mindkettejük engedélyével válogattam olvasóink számára az alábbi részleteket. (Szerk.)

Jelenleg a 13,43 m a legjobb magyar eredmény, ezzel ranglista-vezető Bajnok Eszter a hármasugrás teljes magyarországi mezőnyében. Az Egyesült Államokban tanuló, kéthelyi születésű atléta a szemeszter végeztével hazajött nyaralni, és persze versenyezni.

Azt olvasom az egyetem honlapján, hogy sorozatban nyered az egyetemi bajnokságokat. Milyen a versenyzési rendszer az USA-ban?

Van egy ún. konferencia bajnokság, ami a mi csoportunkban 12 egyetem versenyeztetésére szolgál a Keleti-parton, ez az ACC bajnokság. Sikerült fedett pályán a hármasugrást és szabadtéren mindkettőt, a távolt és a hármast is megnyernem. Ezzel kvalifikáltam magam az országos megmérettetésre, ami Oregonban (Eugene) volt. Az NCAA divízió I-es döntőjében hármasugrásban 13,42 m-t ugrottam és ezzel 5. lettem. Esőben, jégesőben, 12 fokban.

Elnyerted az All American Honors díjat. Ez mit jelent?

Azoknak az atlétáknak adják, akik pontszerző helyen végeznek az egyetemi bajnokságban. Ez egy megtiszteltetés, de ugyanakkor figyelemfelhívás arra, hogy az USA-ban az első nyolc között vagy. Ez a díj az egyetemi sport egyik fontos elismerése.

Gratulálok a díjhoz! Amióta hazajöttél, már versenyeztél az Atlétika OB-n, továbbá Szlovákiában, és szombaton utazol Krakkóba. Ezeket a versenyeket megbeszélted az edződdel? Vagy szabad kezed van ebben a tekintetben?

Vége van az USA egyetemi bajnokságának. Az edzőm azokra a versenyekre készített fel, persze megbeszéltem vele, hogy amikor hazajövök, Európában milyen versenyeken szándékozom elindulni. Teljesen rám, illetve a magyar atlétika döntéshozóira bízta a döntést. Nem korlátozott a versenyzésben.

Azt tudjuk, hogy hihetetlen sportszerető nemzet az amerikai, de az nagyon meglepett, hogy amikor készültem a beszélgetésünkre, akkor az egyetemed honlapján már szerepelt a Szlovákiában elért eredményed és ranglista helyezésed. Ennyire szeretik a sportolókat az egyetemen? Érezhető ez a hétköznapjaidban ott a távolban?

Amerika a sikerről szól. Ha sportösztöndíjjal külföldről bekerülsz az egyetemre, az már jelent egyfajta figyelmet. Persze nem mindegy, hogy focizol vagy atletizálsz. A foci minden egyetemnél az első helyen áll. A diákok, a helyiek, a környékbeliek rajonganak a csapatért, és igazi közösség a szurkolótábor.
Az atlétika ott sem „versenyezhet” népszerűségben a csapatsportokkal. Viszont egészen kiváló csapatunk van az egyetemen, ahol komoly múltja van már az atlétikának. Nagy hangsúlyt fektet erre a sportágra az egyetem vezetése. És van is eredménye, mert a fiú csapatunk a 16., mi lányok pedig a 10. helyen végeztünk az NCAA bajnokságban. 2010 óta ez a legjobb eredménye a lány csapatnak.

Gondolom, ebben azért Neked is fontos szereped lehet. Olvasom, hogy elindultál távolugrásban is, bár azt itthon nem mindig favorizáltad annak idején.

Igen, indultam, ott ha képes vagy rá, akkor elindítanak, mert számít a pontversenyben, és hát persze a csapat érdeke az elsődleges. Amúgy mindig is imádtam a távolugrást, de voltak időszakok, amikor nem voltam biztos benne. Marad már mind a kettő versenyszám a programomban.

Említettem, hogy a beszélgetésünkre készülve egy kicsit „nyomoztam” utánad és olvastam az egyik kinti interjúdban, hogy felvetted a német nyelvet is az egyetemen. Nincs elég feladat? Nemzetközi gazdaság, politológia és most a német, a sport ... Szóval, hogy megy a suli? Milyen egyetemistának lenni az USA -ban?

Egyetemistának lenni nagyon jó és élvezetes. Ám nagyon nehéz és rengeteget kell tanulni. De tényleg lehet élvezni, ha az ember jól csinálja. A németről csak annyit, hogy mivel nemzetközi tanulmányokat folytatok, és nemzetközi üzleti diplomát fogok kapni, ezért kötelező volt egy idegen nyelv. Mivel itthon már tanultam németül, ezért választottam.

Végigversenyezted Amerikát ... csodálatos képekkel örvendeztetted meg követőidet a közösségi oldaladon. Milyen dolog New York-tól Miamiig végigjárni ezt a kontinensnyi országot?

Az elmúlt két évben tényleg rengeteget láttam, és remélem, még rengeteget fogok tapasztalni. Nagyon bennem él az a "félsz", ami bennem volt érkezésem után, hogy számomra csak abba a városrészbe kimenni is nagy dolog volt, ahol az egyetem van.
Mára már kitárult egész Amerika, és csodás dolgokat láttam. Szerencsém van, hogy a sport miatt ennyit utazunk versenyekre. Mindig van időnk körülnézni. Nekem az egyik dolog, amit imádok, az az utazás, szerencsés vagyok, az ország szinte minden csücskében jártam.
Egyébként nagyon fárasztó, mert hatalmas távolságok vannak. Mára átértékeltem azt, hogy ha azt mondják, 6 óra buszon, akkor az nekem ma már ..."de jó! közel van!"

A közeli helyekre busszal jártok?

Igen, úgy 6-7 órán belüli távolságokra busszal, egyébként repülővel. Alabama vagy Texas az 2000 km, oda repülünk.

Mennyire befogadó az egyetemi közösség, Amerika? Tudják hol van Magyarország?

Sokan megkérdezik, honnan jöttem, és általában tudják, hol vagyunk. A történelem miatt az oroszokhoz, osztrákokhoz kapcsolnak még mindig minket. De azért sejtik, hogy már másképpen van.
Egyébként pedig nagyon befogadóak, a legjobb barátaimat szereztem meg kint. Nyitottan állnak a dolgokhoz, és hihetetlenül segítőkészek.

Így a végén ... ha már a centiméterekkel kezdtünk. Olvasom, hogy kinti versenyen már megvolt a 13,65 is, csak a hátszél volt a megengedettnél több. Kívánom Neked, hogy legyen meg az a 14 m minél előbb. Versenyezz, és szerepelj jól az elkövetkező versenyeken! Sok sikert Eszti! Vidd jó hírét Kéthelynek, Somogynak, Magyarországnak!

Köszönöm Vágó Zoltánnak a riportot és a képeket! Gratulálok Eszternek magam és minden olvasó nevében, büszkék vagyunk rá, hogy ebből a faluból ilyen messzire jutott. Reméljük, sportkarrierje töretlenül ível tovább, egyre feljebb, és tanulmányaiban, magánéletében is boldog és elégedett lesz! (Balázs Andorné)

(2018. II.szám Nyár)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Új tűzoltóautó átadása
(2019. I.szám Tavasz)
·Felhívás "retro" véradásra
(2017. II.szám Nyár)
·Hadifogságban a II. világháború után
(2015. III.szám Ősz)
·„Mesés nyár vár ránk”
(2014. III.szám Ősz)
·Köszönet a fotókért…
(2012. IV.szám Tél)
·„Segíteni mindig, mindenkinek.”
(2011. II.szám Nyár)
·Pálinkás Henrietta képviselőjelölt bemutatkozása
(2010. III.szám Ősz)
·Tájékoztató a tanévkezdést segítő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásról
(2008. III.szám Ősz)
·„Hívogat az iskola…”
(2006. I.szám Tavasz)
·Emlékoszlop az iskolában
(2005. II.szám Nyár)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.07 msodperc