Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·A Nyitott Klub elmúlt öt évéről
·Ha nyár….., akkor olvasótábor!
·300 éves az iskolai oktatás Kéthelyen
·Állatartás
·Nehéz hónapok a vírushelyzet miatt
·Helyi gazdaságfejlesztés Kéthely községben
·Német nyelvi tábor
·Három éve Kéthelyen az Atroplusz Kft.
·Erdei játszótábor két turnusban
·Újra pereg a film a Kéthelyi moziban
·Egyszerűen szép
·Magyarok kenyere gyűjtőpont Kéthelyen

Önkormányzati tervek 2018-ra

A 2018. évi költségvetés összeállításakor nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy fontos dolgokat valósítsunk meg a településen, de ne vállaljuk túl magunkat. Sok pályázat fizikai megvalósítása az idei évben kezdődik meg vagy fejeződik be. Ezek a feladatok nagyon sok energiát igényelnek az önkormányzattól, amit nem szabad elaprózni.

A tavalyi évben megkezdődött a település központjának, a temetőnek és a Magyari-Balaton utcai járdának a felújítása. A kivitelező nagyon lendületesen dolgozik, szinte minden hétvégén vannak munkálatok. A már elkészült szakaszokon nincs még 100%-osan befejezve a munka, sok apróságot kell még elvégezni, ezért több helyre vissza fognak menni. A település központjában lévő zöld felületeket szeretnénk folyamatosan felújítani. Mindezt létszámhiány miatt nem tudjuk egy ütemben elvégezni, de remélhetőleg 1-2 év alatt megújulhat minden.

A temetői járda készítésével párhuzamosan műanyag csöveket is elhelyeztünk, amelyek a víz- és az elektromos hálózat bővítésére szolgálnak. A tavasz folyamán szeretnénk elkészíteni az új csapokat, valamint őszre a világítás kiépítését is megkezdenénk. Ez a két beruházás saját forrásból valósul meg.

Tél végén megkezdődött a szociális alapszolgáltatások fejlesztésére benyújtott pályázatunk megvalósítása. E forrásból a szociális szolgáltató központi épülete újul meg belülről, valamint az iskola udvarán lévő, használaton kívüli épületet újítjuk fel. Utóbbiban a sportegyesület buszának is alakítunk ki garázst, valamint az iskolai karbantartónak egy kis műhelyt. Ez az épület alkalmas lesz arra, hogy kisebb létszámú csoportoknak tudjunk szállást biztosítani, így akár cseretáborozási programot indítsunk el. A pályázat keretein belül beszerzésre kerül több konyhai gép, valamint egy személygépjármű is.

A kéthelyi bölcsőde alapkőletétele

Megkezdődött a bölcsőde építése is. 110 millió Ft támogatást nyertünk erre a célra. A jelenlegi óvoda több helyisége felújításra kerül, valamint az épülettől északra készül egy új szárny a bölcsődének. A két épületet egy kis folyosó köti majd össze, de a bejáratuk teljesen külön lesz kialakítva. A bölcsődei szárnyban raktárhelyiségek és dolgozói szociális helyiségek is lesznek, valamint készül sószoba is, amit a légúti problémákkal küzdő gyerekek használhatnak. Az épület átadása őszre várható, így leghamarabb jövő év elején vehetik birtokukba a gyerekek. Sokan kerestek bennünket munkahely végett az új intézménybe. Jelenleg erről még nincsenek információink. Ahogy látjuk már a beruházás végét, meg fogjuk hirdetni az állásokat.

Termelői piacra benyújtott nyertes pályázatunk támogatói szerződése aláírásra került, de még nagyon sok előkészítő feladatunk van. Az építési beruházás valószínűleg csak ősszel kezdődhet meg. Fontos lenne, hogy az itteni eszközbeszerzést mihamarabb meg tudjuk kezdeni, mivel ebből a pályázatból vásárolhatunk egy teherautót, amire nagyon nagy szükségünk lenne. Ez az oka annak, hogy a teljesen elöregedett IFA helyett még nem vettünk új járművet saját forrásból, hisz látjuk már, hogy pályázati forrásból megoldhatjuk ezt. A termelői piac a régi pékség/nyomda helyén lesz. Így megújul egy régi, nagyon szép homlokzattal rendelkező épület a település főutcáján. A fagyizóhoz érkező vendégeket is sokkal kulturáltabb környezet fogadja majd. Az épület udvarára kis faházakat és mobil árusító pultokat fogunk elhelyezni, ahol lehetőség lesz a helyi termelőknek az értékesítésre. A piac működésére szociális szövetkezetet tervezünk létrehozni helyi lakosokkal. Ehhez kérjük, hogy keressék meg az önkormányzatot azok az őstermelők, akik szeretnének értékesíteni nálunk. Itt nemcsak mezőgazdasági termelőkre kell gondolni, hanem a kézműves termékeket előállítókra is (pl, hímzések, ajándék- és dísztárgyak, stb.).

Sajnos, a tavalyi évben a főutca fásítása nagyon nem jól sikerült. Az őszi ültetésből rengeteg fa tönkrement. Kertészekkel próbáltuk megtalálni az okokat, sok összetevője van a sikertelenségnek. Az idei évben szeretnénk pótolni a kiszáradt fákat. Ezzel egy vállalkozót bíztunk meg, mivel az önkormányzatnál egyre kevesebb közmunkást tudunk alkalmazni. Ez indokolja azt is, hogy a közterületek karbantartására gépet kell vásárolnunk. Erre a célra nyújtottunk be pályázatot is, melynek csak az útfelújítási része nyert, a gépbeszerzés része nem. A tavasz folyamán vennénk saját forrásból egy olyan gépet, amivel mind bel-, mind külterületen sokkal hatékonyabban tudjuk megoldani a közterületek karbantartását.

Az önkormányzattól délre a Jókai utcáig húzódó kerékpárút építésére szintén nyertes pályázatunk van több településsel közösen. A konzorcium vezetője Mesztegnyő, a tervező és a közbeszerző kiválasztása folyamatban van. Bízzunk abban, hogy 2018 második félévében megkezdődhet a beruházás kivitelezése.

Tavalyi évben benyújtásra került egy nagyobb volumenű pályázat: az iskola, az önkormányzat, valamint a sportöltöző és a tűzoltó szertár energetikai korszerűsítése. Ez a pályázatunk is pozitív elbírálásban részesült. Kb. 242 millió forintból fog megvalósulni a fejlesztés, amiből mindhárom épületben készül új hőszigetelés, nyílászáró csere, fűtés-korszerűsítés és napelemes rendszer kiépítése. Az önkormányzat épületében hőszivattyús hűtő-fűtő rendszert építenénk ki, mellyel a nyári légkondicionálást is meg tudjuk oldani. Ennek a pályázatnak a megvalósítása biztos, hogy csak 2019-ben fog megkezdődni, de a megújuló épületek nemcsak látványban, hanem üzemeltetési költségekben is sokkal kedvezőbbek lesznek.

A tavasz folyamán szeretnénk benyújtani egy pályázatot játszótér-fejlesztésre. A településen a sportlétesítmények teljesen felújításra, kibővítésre kerültek, így most a kisebb gyerekekre is figyelmet kell fordítanunk, egy, a mai kor igényeinek megfelelő, tartós játszóteret kívánunk kialakítani.

Az idei évben a civil szervezetek támogatásával szeretnénk tovább folytatni kialakult közösségi programjainkat. Falunapot, fogathajtó versenyt, szüreti felvonulást, falu karácsonyát a bevált programtervek szerint rendeznénk, de mindig kicsit fejlesztve azokat. A település központjában az utóbbi években húsvétkor és karácsonykor dekorációt készítettünk. Úgy érzem, ezek nemcsak a helyiek szívét melengetik meg, hanem a településünkön átutazókét is. Ezt folytatnunk kell, hisz a fejlesztések mellett az ilyen jellegű közösségi programokkal tudjuk még élhetőbbé és vonzóbbá tenni Kéthelyt.

Molnár Balázs
polgármester
(2018. I.szám Tavasz)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Erdei iskola
(2019. II.szám Nyár)
·Ehető élmények a művelődési házban
(2017. II.szám Nyár)
·Téli nyüzsgés a Kéthelyi Vöröskeresztben
(2015. IV.szám Tél)
·Falunapi horgászverseny Kéthelyen
(2014. II.szám Nyár)
·Évfordulóink 2012-ben
(2012. II.szám Nyár)
·A Művelődési Ház őszi hírei
(2010. IV.szám Tél)
·Minőségbiztosítás az iskolában
(2010. I.szám Tavasz)
·Bizonytalanságok és várakozások az iskolában
(2007. II.szám Nyár)
·Karácsonyi jó tanácsok
(2006. IV.szám Tél)
·A Petőfi Művelődési Ház programjai
(2004. III.szám Ősz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.05 msodperc