Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Óvoda udvar és játszótér fejlesztés
·Riport az 50 éves Horváth Józseffel
·Közérdekű tájékoztatás az avar és kerti hulladék égetéséről
·Díszőrség az ejtőernyős katonák emlékművénél Kéthelyen
·Zászlóval köszöntjük az újszülötteket
·Bemutatkozik a Yin-Yang Életmódközpont
·A kéthelyi hársfák
·A Vincés nővérek Kéthelyen
·Üzenet haza
·Egyszerűen szép
·Vitaminnal erősítik a kéthelyi gyerekek immunrendszerét
·Megújult a játszótér a Hegyalja utcában
·Sakk
·Támogatás Covid-19 pozitív családoknak

Húsvéti faluközpont-díszítés

2015-ben kezdtük el a húsvéti díszítést Kéthely központjában. Az első évben közel 1200 db tojás gyűlt össze, amit fára akasztottunk, és egy 1,5 m-es óriástojást helyeztünk ki.
2016-ban a fára helyezendő tojások mennyiségében célul tűztük ki a falu lakosságának számát, kb. 2300 db-ot, amit sikerült túlszárnyalni, hisz végül több mint 3000 db volt a fán. Abban az évben négy darab új, 1,5 m-es tojást faragtak az önkormányzat dolgozói, melyeket a kéthelyi általános iskola, a napközi otthonos óvoda, a Kéthelyi Értelmi Fogyatékosok Otthona, valamint Erős Nikoletta és én közösen festettünk ki.
2017-ben egy óriástojással növekedett a dekoráció, valamint Bódis Józsefné és Bódis József által készített három fa nyuszival. A rollerozó kisnyulat és a kerékpározó nagy nyulat Vancsó Mihály készítette.
A tavalyi évben megkerestünk minden Somogy megyei önkormányzatot, küldjenek egy tojást a településükön jellemző mintával és a település nevével. A célunk ezzel az volt, hogy a megyét, Somogyországot népszerűsítsük, és elkészítsük a megye tojásfáját. Gyönyörű alkotásokat kaptunk, melyek a fa magasabb pontjain láthatók.
Az óriástojás magassága 260 cm. Elkészítését nagyrészt én végeztem, de nagyon sokat segítettek önkéntesek is. A tojást 4 nap alatt készítettük el, súlya összesen körülbelül 325 kg, 8,2 m3 polisztirolt használtunk fel hozzá, valamint 125 kg vakoló anyagot.
Bódis József és Mika Szabolcs a faragásban, Krisztics Tibor a glettelésben segített, Hegedűs Lajos a szállításhoz szükséges vázat készítette. Oltiné Maczkó Nikolett-tel és Mika Ramónával az alap festését csináltuk meg, a gyönyörű mintát a helyi általános iskola rajztanára és tanulói készítették: Szatmári Norbert, Dávid Enikő és Tóth Lóránt. A mintát Szatmári Norbert rajzolta meg, a tojás egyik felén népi motívum, míg a másik felén Magyarország címere alatt Kéthely címere található.
A díszítés része egy óriás kosár és tyúkanyó, valamint egy lovas szekér is. Előbbit jómagam, utóbbit Harangozó Veronika készítette, a szekeret Schmidt László ajánlotta fel.
A tojások száma 2018-ban már megközelítette a 7.000 db-ot.
Természetesen évről évre szeretnénk új elemekkel bővíteni a dekorációt, így jött az ötlet, hogy 2018-ban egy nagy nyulat készítsünk el. Ezt a nyulat szerettük volna minél több természetes anyagból megalkotni. Alapja vas váz, melyet Kovács József és Kovács Zsolt készített el, majd ezt borítottuk be szénával, amit Bartis László ajánlott fel. A vázhoz már a félkész formánál is több mint 100 m acél huzalt használtunk fel, ennek súlya már így meghaladja a 250 kg-ot. A borítás előkészítéséhez is szép számmal gyűltek össze a helyiek. Esős, hideg reggel közel 20 fő várta, hogy tehessen a településért, és azért, hogy Önök élvezhessék a dekoráció látványát.
A sok-sok segítő kéz mellett nagyon nagy köszönettel tartozunk Vancsó Mihályné Katinak, aki a tojásgyűjtésnek és a tojásfa készítésének legfőbb mozgatórugója már évek óta. A dekoráció elkészítésében szeretném itt megköszönni Bódis Józsefnek és családjának a segítség mellett a felajánlott fát, amit közösen díszítettünk fel. Kovács Józsefnek és Kovács Zsoltnak a nyúl vázának elkészítését. Bartis Lászlónak a felajánlott szénát, a munkatársainak a széna felkötözését, valamint az állatokat, amiket a Kéthelyre látogatók meg tudtak nézni. A Hubertus Bt-nek a faaprítékot, ami nagyon nagy segítség volt az esős időben. Így megfelelő talajt tudtunk kialakítani annak a több ezer embernek, akik megcsodálták munkánkat. Havanecz József a fotós paravánt ajánlotta fel, amihez a vázat a GAMESZ dolgozói készítették.
Köszönöm azon kéthelyieknek a türelmet, akiknek esetleg terhet okozott a húsvét alatt jelentősen megnövekedett forgalom a település központjában.

A somogyudvarhelyi óvodásoknak a kéthelyi tojásfához hozta a nyuszi az ajándékot
Molnár Balázs
polgármester
(2018. I.szám Tavasz)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·Nyári napközis táborok
(2019. II.szám Nyár)
·Évfordulóinkból, évfordulóinkról
(2017. III.szám Ősz)
·Kéthely SE hírei
(2016. I-II.szám Nyár)
·Molnár Balázs
(2014. III.szám Ősz)
·Sakk
(2013. III.szám Ősz)
·Iskolámról
(2012. I.szám Tavasz)
·Búcsú 40 év után
(2010. I.szám Tavasz)
·Mesélő természet
(2007. III.szám Ősz)
·Múzeumi látogatás
(2006. I.szám Tavasz)
·Garzonlakások épülnek Kéthelyen
(2004. II.szám Nyár)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.05 msodperc