Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·A Nyitott Klub elmúlt öt évéről
·Ha nyár….., akkor olvasótábor!
·300 éves az iskolai oktatás Kéthelyen
·Állatartás
·Nehéz hónapok a vírushelyzet miatt
·Helyi gazdaságfejlesztés Kéthely községben
·Német nyelvi tábor
·Három éve Kéthelyen az Atroplusz Kft.
·Erdei játszótábor két turnusban
·Újra pereg a film a Kéthelyi moziban
·Egyszerűen szép
·Magyarok kenyere gyűjtőpont Kéthelyen

Húsvéti faluközpont-díszítés

2015-ben kezdtük el a húsvéti díszítést Kéthely központjában. Az első évben közel 1200 db tojás gyűlt össze, amit fára akasztottunk, és egy 1,5 m-es óriástojást helyeztünk ki.
2016-ban a fára helyezendő tojások mennyiségében célul tűztük ki a falu lakosságának számát, kb. 2300 db-ot, amit sikerült túlszárnyalni, hisz végül több mint 3000 db volt a fán. Abban az évben négy darab új, 1,5 m-es tojást faragtak az önkormányzat dolgozói, melyeket a kéthelyi általános iskola, a napközi otthonos óvoda, a Kéthelyi Értelmi Fogyatékosok Otthona, valamint Erős Nikoletta és én közösen festettünk ki.
2017-ben egy óriástojással növekedett a dekoráció, valamint Bódis Józsefné és Bódis József által készített három fa nyuszival. A rollerozó kisnyulat és a kerékpározó nagy nyulat Vancsó Mihály készítette.
A tavalyi évben megkerestünk minden Somogy megyei önkormányzatot, küldjenek egy tojást a településükön jellemző mintával és a település nevével. A célunk ezzel az volt, hogy a megyét, Somogyországot népszerűsítsük, és elkészítsük a megye tojásfáját. Gyönyörű alkotásokat kaptunk, melyek a fa magasabb pontjain láthatók.
Az óriástojás magassága 260 cm. Elkészítését nagyrészt én végeztem, de nagyon sokat segítettek önkéntesek is. A tojást 4 nap alatt készítettük el, súlya összesen körülbelül 325 kg, 8,2 m3 polisztirolt használtunk fel hozzá, valamint 125 kg vakoló anyagot.
Bódis József és Mika Szabolcs a faragásban, Krisztics Tibor a glettelésben segített, Hegedűs Lajos a szállításhoz szükséges vázat készítette. Oltiné Maczkó Nikolett-tel és Mika Ramónával az alap festését csináltuk meg, a gyönyörű mintát a helyi általános iskola rajztanára és tanulói készítették: Szatmári Norbert, Dávid Enikő és Tóth Lóránt. A mintát Szatmári Norbert rajzolta meg, a tojás egyik felén népi motívum, míg a másik felén Magyarország címere alatt Kéthely címere található.
A díszítés része egy óriás kosár és tyúkanyó, valamint egy lovas szekér is. Előbbit jómagam, utóbbit Harangozó Veronika készítette, a szekeret Schmidt László ajánlotta fel.
A tojások száma 2018-ban már megközelítette a 7.000 db-ot.
Természetesen évről évre szeretnénk új elemekkel bővíteni a dekorációt, így jött az ötlet, hogy 2018-ban egy nagy nyulat készítsünk el. Ezt a nyulat szerettük volna minél több természetes anyagból megalkotni. Alapja vas váz, melyet Kovács József és Kovács Zsolt készített el, majd ezt borítottuk be szénával, amit Bartis László ajánlott fel. A vázhoz már a félkész formánál is több mint 100 m acél huzalt használtunk fel, ennek súlya már így meghaladja a 250 kg-ot. A borítás előkészítéséhez is szép számmal gyűltek össze a helyiek. Esős, hideg reggel közel 20 fő várta, hogy tehessen a településért, és azért, hogy Önök élvezhessék a dekoráció látványát.
A sok-sok segítő kéz mellett nagyon nagy köszönettel tartozunk Vancsó Mihályné Katinak, aki a tojásgyűjtésnek és a tojásfa készítésének legfőbb mozgatórugója már évek óta. A dekoráció elkészítésében szeretném itt megköszönni Bódis Józsefnek és családjának a segítség mellett a felajánlott fát, amit közösen díszítettünk fel. Kovács Józsefnek és Kovács Zsoltnak a nyúl vázának elkészítését. Bartis Lászlónak a felajánlott szénát, a munkatársainak a széna felkötözését, valamint az állatokat, amiket a Kéthelyre látogatók meg tudtak nézni. A Hubertus Bt-nek a faaprítékot, ami nagyon nagy segítség volt az esős időben. Így megfelelő talajt tudtunk kialakítani annak a több ezer embernek, akik megcsodálták munkánkat. Havanecz József a fotós paravánt ajánlotta fel, amihez a vázat a GAMESZ dolgozói készítették.
Köszönöm azon kéthelyieknek a türelmet, akiknek esetleg terhet okozott a húsvét alatt jelentősen megnövekedett forgalom a település központjában.

A somogyudvarhelyi óvodásoknak a kéthelyi tojásfához hozta a nyuszi az ajándékot
Molnár Balázs
polgármester
(2018. I.szám Tavasz)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·Kéthelyi sorsok
(2020. I.szám Tavasz)
·Múltidéző – Fehérlaposok
(2017. I.szám Tavasz)
·Tudósítás Kecskemétről
(2016. I-II.szám Nyár)
·Rákóczi Mária
(2014. III.szám Ősz)
·1%
(2013. I.szám Tavasz)
·Peti Gréta képviselőjelölt bemutatkozása
(2010. III.szám Ősz)
·Választás - bevezető
(2010. III.szám Ősz)
·Farsang az óvodában
(2009. I.szám Tavasz)
·Robotskip
(2007. I.szám Tavasz)
·A Petőfi Sándor Művelődési Ház nyári programja
(2005. II.szám Nyár)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.08 msodperc