Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

2017 a sikeres pályázatok éve volt (kivonat a 2017. évi közmeghallgatás anyagából)

Szociális támogatások

Tűzifa támogatásra 2017-ben 1.920.240 Ft-ot (tavaly 1.511.300 Ft) nyertünk, ebből a kicsit magasabb egy főre eső jövedelműeknek is tudtunk tüzelőt biztosítani.
A tanévkezdési támogatás az elmúlt évben is nagy sikert aratott, több mint 200 gyermek részesült belőle. Óvodások 5.000 Ft, általános iskolások 10.000 Ft, nappali rendszerben tanuló középiskolások 15.000 Ft, és újdonságként a felsőfokú tanulmányokat folytatók 20.000 Ft támogatásban részesültek. Összesen több mint 2,2 millió Ft-ot költöttünk el, amivel nagy segítséget nyújtottunk a szülőknek. Szeretném hangsúlyozni, hogy ez a támogatási forma adható, tehát nem kötelező, nagyon kevés település tudja biztosítani.
Idén 12 főiskolai vagy egyetemi hallgató kap támogatást a Bursa Hungarika ösztöndíj programban. Mindenki a maximális összeget kapja, ami 10 hónapig havi 5.000 Ft-ot jelent.
Idén ősszel nagyobb mennyiségű fát vágtunk ki a településen, amit a szociális bizottság ki tud osztani a rászorulóknak. Itt felhívnám a figyelmet arra, hogy míg a korábbi testület fele-fele üzlettel vágatott ki önkormányzati erdőket, mi 210.000 Ft-os áron vágattunk ki kb. 70 m3 fát, azaz 3.000 Ft/m3, és ráadásul veszélyes fákat.

Közmunka-programok

2017-ben közel 15 főt tudtunk foglalkoztatni közmunka-programokban.
Elmondható, hogy a településen a munkalehetőségek bővülése okán egyre kisebb számban mutatható ki a munkanélküliség. Az év elején felvett 15 fő személye folyamatosan változott, az év közepétől problémát jelentett a létszám feltöltése is, így az ősz folyamán már Somogyszentpálról hoztunk közmunkásokat. Ez a probléma egyre inkább erősíti azt, hogy a képviselő-testületnek el kell gondolkodnia egy olyan megoldáson, amiben a közterületek karbantartását már nem közmunkásokkal oldjuk meg, hanem például vállalkozókat vonunk be a munka elvégzésére.
A kulturális közfoglalkoztatás programot is folytattuk, így egy főnek tudtunk munkahelyet biztosítani, aki az önkormányzati munkába be tud segíteni.
A közfoglalkoztatásra, bértámogatásra és a hozzá tartozó eszközbeszerzésre összesen 9.004.610 Ft támogatásban részesültünk a munkaügyi központtól.

Karbantartások, fejlesztések

2017-ben nagyobb felújítást nem tervezett be a képviselő-testület. A nagyon fontos feladatokat elvégeztük, most megpróbálunk anyagiakat és energiát is arra központosítani, hogy a zajló pályázataink megfelelően elkészüljenek.
A pályázati forrásból felújított közvilágításunk nagyon korszerű és energiatakarékos. Azonban a lámpatestek fénye nem biztosít olyan szórt fényt, mint a régiek. Azokban az utcákban, ahol csak minden második oszlopon van lámpa, sajnos elég sötét van. Az idei évben szintén 15 db lámpatestet építettünk be a településen. Ezt a fejlesztést szeretnénk folytatni, összesen még kb. 45 db új lámpát kellene elhelyeznünk, ezt azonban egyszerre nem engedhetjük meg magunknak.
A településen lévő vállalkozások folyamatosan fejlődnek, fejlesztenek, jó példa erre a műanyagüzem, ahol folyamatban van egy nagyobb beruházás, és látható a többi vállalkozónál is, hogy a dolgozói létszámuk folyamatosan emelkedik.

Pályázatok, beruházások

Őstermelői piac: Az előző számban írtunk róla. A pályázatot újra benyújtottuk, hisz észrevettünk benne egy olyan hibát, ami miatt elutasításra került volna, de egy olyat is, aminek hatására a benyújtott pályázatot ki tudtuk egészíteni több eszközzel, így az eddigi bruttó 88 millió Ft helyett 88 millió Ft+ÁFA, azaz 111.76 millió forintra pályáztunk.
Bölcsőde az óvodánál: Megnyertük a bölcsődei pályázatot 110 millió Ft összértékben, aminek a nagy részét már át is utalták számlánkra. Kiválasztottuk a kivitelezőt, rövidesen megkezdődhet a beruházás. Várhatóan egy év múlva tudjuk megnyitni az új intézményt, amire nagyon nagy az érdeklődés már most.
Szociális szolgáltató fejlesztése: Szintén nyertes a szociális alapszolgáltatások fejlesztésére kiírt pályázatunk is, amin 69 millió Ft-ot nyertünk.
Adósságkonszolidáció: Dózsa György utca aszfaltozása, temető, központ, majd kerékpárút a falu északi végéig a hivataltól.

Hivatal-felújítás: nagy ENERGETIKAI pályázat

Ezt a nyertes pályázatot visszamondtuk, hisz az önerő több mint 7 millió Ft lett volna.
Ugyanakkor elkészítettünk egy sokkal nagyobbat, melyet be is nyújtottunk, a jogosultsági ellenőrzésen átment. A pályázatból elkészülne a hivatal és a sport öltöző energetikai felújítása, továbbá az iskola teljes külső felújítása (hőszigetelés, fűtés, pala, napelem, nyílászáró). Ez a pályázat 240 millió Ft és 100%-os finanszírozású.
Kerékpárút Mesztegnyő-Balatonmáriafürdő: 500 millió Ft-ot nyertünk, a tervezésre a közbeszerzési eljárás lefolytatása folyamatban van.
EFOP-1.5.3. -1 Humán közszolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben és
EFOP-3.9.2. -16 Humán kapacitások fejlesztése térségi szemléletben
A két pályázaton több településsel közösen 500-500 millió Ft-ot nyertünk.
Szabadtéri sportparkra nyújtottunk be pályázatot, amit szintén sikeresen bíráltak el, a létesítményt felavattuk, a támogatás mértéke több mint 12 millió Ft.
Műfüves pályára pályáztunk sikeresen, amely keretein belül egy 20x40m-es pálya valósult meg.
Szociális otthon, telekvásárlás. A 2017-es költségvetésbe terveztük, majd az év elején meg is vásároltunk 4 db üres telket a településen. Így összesen 6 db önkormányzati tulajdonú telket ajánlottunk fel a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő területen építsenek fel 10 és 12 személyes lakásotthonokat, ahova a központi épületben lakókat helyezik ki. Ez jó a gazdasági fejlődés szempontjából, hisz 6 db új ház épül összesen nettó 300 millió Ft értékben, új munkahelyeket teremt, az új munkaerőnek képzésre is lesz lehetősége.
56-os emlékmű: Március 15-én átadtuk a büszkeségpontot, mely remélem, elnyerte a lakosság tetszését, különleges emlékművel gyarapodott a település.
ASP pályázat: A közigazgatás fejlesztése, átalakítása hatására Kéthely Község Önkormányzata is csatlakozik egy központi ASP rendszerhez. A csatlakozóknak kiírtak egy pályázatot, amin 6 millió Ft támogatást nyertünk. Ebből az összegből az elavult, 6-8 éve nem fejlesztett gépparkot cserélnénk ki teljesen, valamint a központi rendszerhez tartozó adatfeltöltések, adatszűrések készülnének el.
A pályázatok sora itt még nem ért véget, hisz a kisebb összegűeket nem is soroltam fel, mint például a mobilitás hete pályázat (350.000 Ft), érdekeltségnövelő pályázat a könyvtár és a művelődési ház esetében.
De kiemelném a testvér-települési pályázatot, aminek keretein belül a leendő testvér-településünk lakóit Málnásfürdőről tudtuk vendégül látni. Erre a pályázatra 850.000 Ft-ot nyertünk.
Csokonyavisonta
Tavasszal és ősszel 9 személy járt Csokonyavisontára. A fürdővel ápolt jó kapcsolatunk miatt ez a résztvevőknek nem került költségébe, az önkormányzatnak is csak a saját kisbusz üzemanyagköltségét kellett kifizetnie. Amennyiben igényt tartanak erre a szolgáltatásra, kérem, jelezzék az önkormányzatnál.
Magyarok kenyere
A Magyarok kenyere programban ismét részt vett településünk, idén is Kéthelyen volt a régió gyűjtőpontja. Most is köszönjük a Kéthelyi Gazdakörnek, hogy településünk hírét vitték, hisz a sajtótájékoztatót élőben közvetítették a magyar televízióban. Sokan nem tudják, hogy a környék településein a kéthelyi búzából őrölt lisztből sütött kenyeret szentelték meg az augusztus 20-i szentmiséken.

Tojásfa és húsvéti dekoráció

Sokan kétkedve fogadták a település központjában kialakított húsvéti díszítést. Talán senki nem gondolta, hogy ekkora sikere lesz. Napokig, vagy talán hetekig foglalkoztatta a rádió- és tévécsatornákat, újságokat a kéthelyi tojásfa és az óriástojások. Azt hiszem, egy település vezetője és valamennyi lakója nagyon boldog lehet, ha nem rossz, hanem ilyen jó hírrel kerül be a médiába. 2018-ban szeretnénk a dekorációt továbbfejleszteni, amihez várjuk a lakosság részéről az ötleteket, javaslatokat, és ami a legfontosabb: a segítséget, hisz ez a siker akkor az igazi, ha közösen érjük el.

Pénzügyi helyzet

2017. november 30-i állapotok szerint összesen 314.446.098 Ft (tavaly: 153.392.438 Ft) van számláinkon.
Természetesen ennek az összegnek nagy része feladattal terhelt. A két adósságkonszolidációs pályázatot előre utalták az önkormányzat számlájára, valamint a nyertes TOP-os pályázatok előlegét is.
A DRV Zrt. a koncessziós díjat a 2016-os évre kifizette. 2016. szeptemberi állapot szerint több mint 77 millió Ft koncessziós pénzünk van.
Az önkormányzat lekötései a mai napig összesen 60 millió Ft-ot tesznek ki kamatozó kincstárjegy formájában.
Adóbevételeink a terveknek megfelelően jól teljesültek.
Az elmúlt két év alatt kintlévőségeinket szinte teljesen be tudtuk hajtani, melyben köszönöm a hivatal dolgozóinak segítségét.
Remélem, a következő év sem lesz eredményekben, eseményekben szegényebb! Minden olvasónak békés, boldog új esztendőt kívánok!

Molnár Balázs
polgármester
(2017. IV.szám Tél)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Helyesen író kéthelyi lányok
(2020. I.szám Tavasz)
·Táblaavató a Fancsi-várnál
(2018. III.szám Ősz)
·Felhívás "retro" véradásra
(2017. II.szám Nyár)
·Trianoni emlékmű Kéthelyen
(2015. II.szám Nyár)
·Vége van ...
(2013. III.szám Ősz)
·Új tanítónő az iskolában
(2011. III.szám Ősz)
·Kati néni emlékeiből
(2010. I.szám Tavasz)
·Iskolai hírek
(2008. I.szám Tavasz)
·Új gyerekek, új dolgok az óvodában
(2005. III.szám Ősz)
·Mit sütsz …
(2005. III.szám Ősz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.08 msodperc