Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

2017 a sikeres pályázatok éve volt (kivonat a 2017. évi közmeghallgatás anyagából)

Szociális támogatások

Tűzifa támogatásra 2017-ben 1.920.240 Ft-ot (tavaly 1.511.300 Ft) nyertünk, ebből a kicsit magasabb egy főre eső jövedelműeknek is tudtunk tüzelőt biztosítani.
A tanévkezdési támogatás az elmúlt évben is nagy sikert aratott, több mint 200 gyermek részesült belőle. Óvodások 5.000 Ft, általános iskolások 10.000 Ft, nappali rendszerben tanuló középiskolások 15.000 Ft, és újdonságként a felsőfokú tanulmányokat folytatók 20.000 Ft támogatásban részesültek. Összesen több mint 2,2 millió Ft-ot költöttünk el, amivel nagy segítséget nyújtottunk a szülőknek. Szeretném hangsúlyozni, hogy ez a támogatási forma adható, tehát nem kötelező, nagyon kevés település tudja biztosítani.
Idén 12 főiskolai vagy egyetemi hallgató kap támogatást a Bursa Hungarika ösztöndíj programban. Mindenki a maximális összeget kapja, ami 10 hónapig havi 5.000 Ft-ot jelent.
Idén ősszel nagyobb mennyiségű fát vágtunk ki a településen, amit a szociális bizottság ki tud osztani a rászorulóknak. Itt felhívnám a figyelmet arra, hogy míg a korábbi testület fele-fele üzlettel vágatott ki önkormányzati erdőket, mi 210.000 Ft-os áron vágattunk ki kb. 70 m3 fát, azaz 3.000 Ft/m3, és ráadásul veszélyes fákat.

Közmunka-programok

2017-ben közel 15 főt tudtunk foglalkoztatni közmunka-programokban.
Elmondható, hogy a településen a munkalehetőségek bővülése okán egyre kisebb számban mutatható ki a munkanélküliség. Az év elején felvett 15 fő személye folyamatosan változott, az év közepétől problémát jelentett a létszám feltöltése is, így az ősz folyamán már Somogyszentpálról hoztunk közmunkásokat. Ez a probléma egyre inkább erősíti azt, hogy a képviselő-testületnek el kell gondolkodnia egy olyan megoldáson, amiben a közterületek karbantartását már nem közmunkásokkal oldjuk meg, hanem például vállalkozókat vonunk be a munka elvégzésére.
A kulturális közfoglalkoztatás programot is folytattuk, így egy főnek tudtunk munkahelyet biztosítani, aki az önkormányzati munkába be tud segíteni.
A közfoglalkoztatásra, bértámogatásra és a hozzá tartozó eszközbeszerzésre összesen 9.004.610 Ft támogatásban részesültünk a munkaügyi központtól.

Karbantartások, fejlesztések

2017-ben nagyobb felújítást nem tervezett be a képviselő-testület. A nagyon fontos feladatokat elvégeztük, most megpróbálunk anyagiakat és energiát is arra központosítani, hogy a zajló pályázataink megfelelően elkészüljenek.
A pályázati forrásból felújított közvilágításunk nagyon korszerű és energiatakarékos. Azonban a lámpatestek fénye nem biztosít olyan szórt fényt, mint a régiek. Azokban az utcákban, ahol csak minden második oszlopon van lámpa, sajnos elég sötét van. Az idei évben szintén 15 db lámpatestet építettünk be a településen. Ezt a fejlesztést szeretnénk folytatni, összesen még kb. 45 db új lámpát kellene elhelyeznünk, ezt azonban egyszerre nem engedhetjük meg magunknak.
A településen lévő vállalkozások folyamatosan fejlődnek, fejlesztenek, jó példa erre a műanyagüzem, ahol folyamatban van egy nagyobb beruházás, és látható a többi vállalkozónál is, hogy a dolgozói létszámuk folyamatosan emelkedik.

Pályázatok, beruházások

Őstermelői piac: Az előző számban írtunk róla. A pályázatot újra benyújtottuk, hisz észrevettünk benne egy olyan hibát, ami miatt elutasításra került volna, de egy olyat is, aminek hatására a benyújtott pályázatot ki tudtuk egészíteni több eszközzel, így az eddigi bruttó 88 millió Ft helyett 88 millió Ft+ÁFA, azaz 111.76 millió forintra pályáztunk.
Bölcsőde az óvodánál: Megnyertük a bölcsődei pályázatot 110 millió Ft összértékben, aminek a nagy részét már át is utalták számlánkra. Kiválasztottuk a kivitelezőt, rövidesen megkezdődhet a beruházás. Várhatóan egy év múlva tudjuk megnyitni az új intézményt, amire nagyon nagy az érdeklődés már most.
Szociális szolgáltató fejlesztése: Szintén nyertes a szociális alapszolgáltatások fejlesztésére kiírt pályázatunk is, amin 69 millió Ft-ot nyertünk.
Adósságkonszolidáció: Dózsa György utca aszfaltozása, temető, központ, majd kerékpárút a falu északi végéig a hivataltól.

Hivatal-felújítás: nagy ENERGETIKAI pályázat

Ezt a nyertes pályázatot visszamondtuk, hisz az önerő több mint 7 millió Ft lett volna.
Ugyanakkor elkészítettünk egy sokkal nagyobbat, melyet be is nyújtottunk, a jogosultsági ellenőrzésen átment. A pályázatból elkészülne a hivatal és a sport öltöző energetikai felújítása, továbbá az iskola teljes külső felújítása (hőszigetelés, fűtés, pala, napelem, nyílászáró). Ez a pályázat 240 millió Ft és 100%-os finanszírozású.
Kerékpárút Mesztegnyő-Balatonmáriafürdő: 500 millió Ft-ot nyertünk, a tervezésre a közbeszerzési eljárás lefolytatása folyamatban van.
EFOP-1.5.3. -1 Humán közszolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben és
EFOP-3.9.2. -16 Humán kapacitások fejlesztése térségi szemléletben
A két pályázaton több településsel közösen 500-500 millió Ft-ot nyertünk.
Szabadtéri sportparkra nyújtottunk be pályázatot, amit szintén sikeresen bíráltak el, a létesítményt felavattuk, a támogatás mértéke több mint 12 millió Ft.
Műfüves pályára pályáztunk sikeresen, amely keretein belül egy 20x40m-es pálya valósult meg.
Szociális otthon, telekvásárlás. A 2017-es költségvetésbe terveztük, majd az év elején meg is vásároltunk 4 db üres telket a településen. Így összesen 6 db önkormányzati tulajdonú telket ajánlottunk fel a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő területen építsenek fel 10 és 12 személyes lakásotthonokat, ahova a központi épületben lakókat helyezik ki. Ez jó a gazdasági fejlődés szempontjából, hisz 6 db új ház épül összesen nettó 300 millió Ft értékben, új munkahelyeket teremt, az új munkaerőnek képzésre is lesz lehetősége.
56-os emlékmű: Március 15-én átadtuk a büszkeségpontot, mely remélem, elnyerte a lakosság tetszését, különleges emlékművel gyarapodott a település.
ASP pályázat: A közigazgatás fejlesztése, átalakítása hatására Kéthely Község Önkormányzata is csatlakozik egy központi ASP rendszerhez. A csatlakozóknak kiírtak egy pályázatot, amin 6 millió Ft támogatást nyertünk. Ebből az összegből az elavult, 6-8 éve nem fejlesztett gépparkot cserélnénk ki teljesen, valamint a központi rendszerhez tartozó adatfeltöltések, adatszűrések készülnének el.
A pályázatok sora itt még nem ért véget, hisz a kisebb összegűeket nem is soroltam fel, mint például a mobilitás hete pályázat (350.000 Ft), érdekeltségnövelő pályázat a könyvtár és a művelődési ház esetében.
De kiemelném a testvér-települési pályázatot, aminek keretein belül a leendő testvér-településünk lakóit Málnásfürdőről tudtuk vendégül látni. Erre a pályázatra 850.000 Ft-ot nyertünk.
Csokonyavisonta
Tavasszal és ősszel 9 személy járt Csokonyavisontára. A fürdővel ápolt jó kapcsolatunk miatt ez a résztvevőknek nem került költségébe, az önkormányzatnak is csak a saját kisbusz üzemanyagköltségét kellett kifizetnie. Amennyiben igényt tartanak erre a szolgáltatásra, kérem, jelezzék az önkormányzatnál.
Magyarok kenyere
A Magyarok kenyere programban ismét részt vett településünk, idén is Kéthelyen volt a régió gyűjtőpontja. Most is köszönjük a Kéthelyi Gazdakörnek, hogy településünk hírét vitték, hisz a sajtótájékoztatót élőben közvetítették a magyar televízióban. Sokan nem tudják, hogy a környék településein a kéthelyi búzából őrölt lisztből sütött kenyeret szentelték meg az augusztus 20-i szentmiséken.

Tojásfa és húsvéti dekoráció

Sokan kétkedve fogadták a település központjában kialakított húsvéti díszítést. Talán senki nem gondolta, hogy ekkora sikere lesz. Napokig, vagy talán hetekig foglalkoztatta a rádió- és tévécsatornákat, újságokat a kéthelyi tojásfa és az óriástojások. Azt hiszem, egy település vezetője és valamennyi lakója nagyon boldog lehet, ha nem rossz, hanem ilyen jó hírrel kerül be a médiába. 2018-ban szeretnénk a dekorációt továbbfejleszteni, amihez várjuk a lakosság részéről az ötleteket, javaslatokat, és ami a legfontosabb: a segítséget, hisz ez a siker akkor az igazi, ha közösen érjük el.

Pénzügyi helyzet

2017. november 30-i állapotok szerint összesen 314.446.098 Ft (tavaly: 153.392.438 Ft) van számláinkon.
Természetesen ennek az összegnek nagy része feladattal terhelt. A két adósságkonszolidációs pályázatot előre utalták az önkormányzat számlájára, valamint a nyertes TOP-os pályázatok előlegét is.
A DRV Zrt. a koncessziós díjat a 2016-os évre kifizette. 2016. szeptemberi állapot szerint több mint 77 millió Ft koncessziós pénzünk van.
Az önkormányzat lekötései a mai napig összesen 60 millió Ft-ot tesznek ki kamatozó kincstárjegy formájában.
Adóbevételeink a terveknek megfelelően jól teljesültek.
Az elmúlt két év alatt kintlévőségeinket szinte teljesen be tudtuk hajtani, melyben köszönöm a hivatal dolgozóinak segítségét.
Remélem, a következő év sem lesz eredményekben, eseményekben szegényebb! Minden olvasónak békés, boldog új esztendőt kívánok!

Molnár Balázs
polgármester
(2017. IV.szám Tél)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Vízkereszttől - húshagyókeddig
(2021. I.szám Tavasz)
·Legyen a szeretet mindennapunk része…
(2017. IV.szám Tél)
·Vecsernik Alexandra: Adventtől Karácsonyig
(2016. IV.szám Tél)
·Németh Lajos
(2014. III.szám Ősz)
·Sakkhírek
(2013. I.szám Tavasz)
·Kirándulás Angliába
(2011. II.szám Nyár)
·Katasztrófavédelem
Előző számunkból kimaradt
(2009. III.szám Ősz)
·Udvarlás, házasság a régi időkben
(2008. II.szám Nyár)
·Valamit tenni kell az oktatással?!
(2005. IV.szám Tél)
·Tanévkezdés az iskolában
(2004. III.szám Ősz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.03 msodperc