Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Legyen a szeretet mindennapunk része…

Megjött a Mikulás

Advent a karácsonyi ünnepkör kezdete – Szent András napját (november 30.) követő vasárnaptól karácsonyig tartó négyhetes időszak – mely a befelé fordulásról, a lecsendesedésről hivatott szólni. Bár a minket körülvevő, csillogó, vibráló, rohanó világban ezt nehéz megvalósítani, de csoportjainkban igyekeztünk ezt képviselni, gyermekeinknek az ünnep ezen üzenetét átadni. Ezt sugallta mindennapjaink tevékenysége: meséink, történeteink, verseink, dalaink és környezetünk jelzés szintű „díszbe” öltöztetése is ezt igyekeztek szolgálni.

Az ünnepkör első jeles napja, Szent Miklós napja (december 6.) gyorsan eljött gyermekeink nagy-nagy örömére. Nagy izgalommal töltötte el őket Mikulás megérkezése és az ajándékosztás, de a varázslat a mindennapok várakozásában volt. Verseinket, dalainkat szívesen tanulták és ismételgették még szabad játéktevékenység során is.

Jó hangulatban telt az időszak második programja, a mézeskalácssütés és -díszítés, ahol gyermekek és szülők együtt formázhatták, díszíthették saját ízlésüknek, igényüknek és tudásuknak megfelelően az illatos mézes sütiket. Ez az esemény pontosan egybeesett a népi hagyomány második jeles napjával, Luca napjával, amikor csoportjainkban Luca-búzát ültettünk, s felelevenítettük a régi korok szokásait, hagyományait, hiedelmeit, egyiken-másikon elcsodálkozva vagy éppen jót mosolyogva.

A harmadik gyertya meggyújtásával egyidőben (december 16.) került megrendezésre a „Falukarácsony”, ami nemcsak az ovisokat, hanem egész falunkat megmozgató esemény volt. Ahol kicsik és nagyok együtt munkálkodtak azon, hogy szebbé, meghittebbé, örömtelibbé tegyék a karácsonyt történeteikkel, meséikkel, dalaikkal, táncaikkal a kultúrház színpadán.

Óvodánk nagycsoportosai az ünnepkör harmadik jeles napi szokását, a „Szentcsaládjárás” hagyományát idézendő Szálláskereső Mária történetét adták elő. Mindeközben egy, a kultúrház udvarán karácsonyi hangulatba öltöztetett sátor adott helyet az immár hagyománnyá vált adventi vásár forgatagának forralt borral, gyerek punccsal, forró csokival és finomabbnál finomabb étkekkel a várakozás örömét, hangulatát srófolva.

Ovisaink várakozását fokozva (december 19.) részt vettünk a kis-középső és nagycsoportosokkal a Balaton Színház egyik zenés karácsonyváró darabján a zalaegerszegi Griff Bábszínház előadásában Lendvai Zoltán: Az ezüstcipőben járó hold címmel. Gyermekeinket magával ragadta a sok-sok felvonultatott élő hangszer és az ismert, fülbemászó dallamok különféle érdekes zenei feldolgozása.

Az adventi időszak utolsó, s talán legörömtelibb állomása ovisaink számára (december 21.) a hagyománnyá vált karácsonyi puncs elfogyasztása után, a karácsonyfa alatt fellelhető ajándékok bontogatása volt, s természetesen a csoportokban a velük való önfeledt játék.

December 23-án ismét egy falut érintő eseménnyel zárult a várakozás időszaka az adventi koszorú negyedik gyertyájának meggyújtásával. Ez a megtisztelő feladat kis-középső csoportosainknak jutott, akik az ünnephez méltó összeállítással zárták az adventet.

„A karácsony jelkép, szeretet jelképe. Lelkünk ragyogja be égő gyertya fénye!
Őrizgetni kéne tovább ezt a lángot, legyen minden napunk szeretettel áldott.
Legyen mindig részünk örömökben, jóban, emberi érzésben, tiszta, igaz szóban!”
Aranyosi Ervin: Örökké karácsony

Betlehemes jelenet óvodásokkal a falu karácsonyán
Készülnek a mézeskalács díszek
Ők már érzik a puncs illatát
Nagycsoportos lányok
A középső csoportosok karácsonyi ajándéka
A kicsik már az új játékoknak örülnek
Gyertyagyújtáson a kis-középső csoport
A nagyok a falu karácsonyi ünnepélyén
Nikl Judit
óvodapedagógus
(2017. IV.szám Tél)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Középiskolás vélemények a tantermen kívüli, digitális oktatásról
(2021. I.szám Tavasz)
·Vendégségben a Nyitott Klub
(2018. I.szám Tavasz)
·Felújítások a településen
(2017. III.szám Ősz)
·Csazmán járt a Délnyugat-balatoni Hegyközség delegációja
(2015. IV.szám Tél)
·Sakk
(2012. IV.szám Tél)
·Az iskolai minőségfejlesztés eredményei
(2011. I.szám Tavasz)
·Havanecz Imre képviselőjelölt bemutatkozása
(2010. III.szám Ősz)
·A világ nagyjai a magyarokról
(2009. I.szám Tavasz)
·Vérnyomásmérőt minden háztartásba!
(2006. I.szám Tavasz)
·Aki felkötötte a kolompot, annak kolompolni kell!
(2005. I.szám Tavasz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.04 msodperc