Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Legyen a szeretet mindennapunk része…

Megjött a Mikulás

Advent a karácsonyi ünnepkör kezdete – Szent András napját (november 30.) követő vasárnaptól karácsonyig tartó négyhetes időszak – mely a befelé fordulásról, a lecsendesedésről hivatott szólni. Bár a minket körülvevő, csillogó, vibráló, rohanó világban ezt nehéz megvalósítani, de csoportjainkban igyekeztünk ezt képviselni, gyermekeinknek az ünnep ezen üzenetét átadni. Ezt sugallta mindennapjaink tevékenysége: meséink, történeteink, verseink, dalaink és környezetünk jelzés szintű „díszbe” öltöztetése is ezt igyekeztek szolgálni.

Az ünnepkör első jeles napja, Szent Miklós napja (december 6.) gyorsan eljött gyermekeink nagy-nagy örömére. Nagy izgalommal töltötte el őket Mikulás megérkezése és az ajándékosztás, de a varázslat a mindennapok várakozásában volt. Verseinket, dalainkat szívesen tanulták és ismételgették még szabad játéktevékenység során is.

Jó hangulatban telt az időszak második programja, a mézeskalácssütés és -díszítés, ahol gyermekek és szülők együtt formázhatták, díszíthették saját ízlésüknek, igényüknek és tudásuknak megfelelően az illatos mézes sütiket. Ez az esemény pontosan egybeesett a népi hagyomány második jeles napjával, Luca napjával, amikor csoportjainkban Luca-búzát ültettünk, s felelevenítettük a régi korok szokásait, hagyományait, hiedelmeit, egyiken-másikon elcsodálkozva vagy éppen jót mosolyogva.

A harmadik gyertya meggyújtásával egyidőben (december 16.) került megrendezésre a „Falukarácsony”, ami nemcsak az ovisokat, hanem egész falunkat megmozgató esemény volt. Ahol kicsik és nagyok együtt munkálkodtak azon, hogy szebbé, meghittebbé, örömtelibbé tegyék a karácsonyt történeteikkel, meséikkel, dalaikkal, táncaikkal a kultúrház színpadán.

Óvodánk nagycsoportosai az ünnepkör harmadik jeles napi szokását, a „Szentcsaládjárás” hagyományát idézendő Szálláskereső Mária történetét adták elő. Mindeközben egy, a kultúrház udvarán karácsonyi hangulatba öltöztetett sátor adott helyet az immár hagyománnyá vált adventi vásár forgatagának forralt borral, gyerek punccsal, forró csokival és finomabbnál finomabb étkekkel a várakozás örömét, hangulatát srófolva.

Ovisaink várakozását fokozva (december 19.) részt vettünk a kis-középső és nagycsoportosokkal a Balaton Színház egyik zenés karácsonyváró darabján a zalaegerszegi Griff Bábszínház előadásában Lendvai Zoltán: Az ezüstcipőben járó hold címmel. Gyermekeinket magával ragadta a sok-sok felvonultatott élő hangszer és az ismert, fülbemászó dallamok különféle érdekes zenei feldolgozása.

Az adventi időszak utolsó, s talán legörömtelibb állomása ovisaink számára (december 21.) a hagyománnyá vált karácsonyi puncs elfogyasztása után, a karácsonyfa alatt fellelhető ajándékok bontogatása volt, s természetesen a csoportokban a velük való önfeledt játék.

December 23-án ismét egy falut érintő eseménnyel zárult a várakozás időszaka az adventi koszorú negyedik gyertyájának meggyújtásával. Ez a megtisztelő feladat kis-középső csoportosainknak jutott, akik az ünnephez méltó összeállítással zárták az adventet.

„A karácsony jelkép, szeretet jelképe. Lelkünk ragyogja be égő gyertya fénye!
Őrizgetni kéne tovább ezt a lángot, legyen minden napunk szeretettel áldott.
Legyen mindig részünk örömökben, jóban, emberi érzésben, tiszta, igaz szóban!”
Aranyosi Ervin: Örökké karácsony

Betlehemes jelenet óvodásokkal a falu karácsonyán
Készülnek a mézeskalács díszek
Ők már érzik a puncs illatát
Nagycsoportos lányok
A középső csoportosok karácsonyi ajándéka
A kicsik már az új játékoknak örülnek
Gyertyagyújtáson a kis-középső csoport
A nagyok a falu karácsonyi ünnepélyén
Nikl Judit
óvodapedagógus
(2017. IV.szám Tél)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Kéthely és Balatonmáriafürdő települések közötti kerékpárút fejlesztése
(2021. I.szám Tavasz)
·Műfüves labdarúgópálya létesült Kéthelyen
(2017. III.szám Ősz)
·A Kéthelyi Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2016/2017. tanévének 1. félévéről
(2017. I.szám Tavasz)
·Rákóczi Mária
(2014. III.szám Ősz)
·Sakk
(2013. III.szám Ősz)
·Óvodánk eseménynaptára a 2010-2011-es nevelési évben
(2010. IV.szám Tél)
·A művelődés hírei
(2010. I.szám Tavasz)
·Őszbúcsúztató az óvodában
(2008. IV.szám Tél)
·Ló az iskolában
(2005. III.szám Ősz)
·Pedagógusnap 2005.
(2005. II.szám Nyár)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.04 msodperc