Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Vadgesztenyefáink története

A vadgesztenye a Balkán hegyvidéki erdőiben őshonos, de régóta megtalálható Európa szinte minden részén. Kedvelt lombhullató fa parkokban, út menti fasornak, temetőkben.

A közönséges vadgesztenye (Aesculus hippocastanum) fája nagyon impozáns megjelenésű, 20-25 m magasra is megnő, szabályosan fejlett, tömör boltozatos koronával. Az európai lombos fák közül a legnagyobb. Májusban virágzik. Megfigyelték, ha a virágon sárga folt látható, akkor termelődik nektár, ha a folt színe vörösre vált, akkor az a nektárképződés elapadását jelzi. Ilyenkor a méhek, poszméhek nem szállnak rá a virágra. Tavasszal a méhek propoliszt gyűjtenek rügyeiből, virágjának nektárjából ritka, különleges ízű a méz. Termése tüskés, vastag burkú, gyógyászati alapanyag. A régi, öreg fákat nemcsak a fokozott mértékű levegőszennyezés károsítja, felerősödött az aknázó molyok kártétele, a lombleveket károsítják, ezzel csökkentve az asszimiláló felületet. A fák fokozatosan legyengülnek a kórokozókkal, kártevőkkel szemben, fontos tehát a védelmük.

Kéthelyen a római katolikus temető első bejáratától Észak-Dél irányában húzódik 30 idős gesztenyefából álló fasor. Telepítésének időpontjához, a fák korának megállapításához támpontot ad a temető terület bővítésének éve, mely 1919. Ebben az évben bocsátotta ugyanis gróf Hunyady József azt a területet rendelkezésre, amely a már meglévő temető és a Maróti utca (ma Hegyalja u.) vége között volt. A fasor ültetésére is ebben az időben kerülhetett sor, tehát a temetői gesztenyefák életkora közel száz év.

Temető

Gesztenyefasor található még a falu északi végén, a Balaton utca folytatásában Balatonújlak irányába. 53 öreg vadgesztenyefa a kerékpárútnak ad árnyékot. Az országút nyugati oldalán csak 11 ilyen fa található. Ezeket gróf Hunyadi József ültettette a temetőben megmaradt csemetékből. Ennek a fasornak volt folytatása is, a mostani Balaton utca északi végétől a Magyari utca kezdetéig. A Magyari u. 71. sz. ház előtt található még 1 fa, valószínűleg ezekből. A törzse nagy részét lefűrészelték, de szeretne élni, mert szép új hajtásokat, ágakat hoz. A műanyag-feldolgozó területére a közelmúltban ültettek 5 fiatal fát, ami nagyszerű kezdeményezés. A Magyari utca 35. sz. házban (a mai Otthonház épületében) lakott a grófi család intézője, itt jelenleg 2 idős vadgesztenyefa áll még. Az egykori kórház, ma óvoda épülete előtt (Ifjúság utca) és az udvarban összesen 20 vadgesztenyefa található. Ősszel lehulló terméseit az óvodások gyűjthetik össze. Az Arany J. u. 3-7. sz. házak előtt 10 fa terméseit szedik gyógynövényként. Az Ady E. u. elején, az utca jobb és bal oldalán 21 vadgesztenyefa áll még, és egy a 3/a sz. ház udvarában is.

Elhelyezkedésükből arra következtethetünk, hogy a gróf Hunyady család ültette ezeket is. Régi kataszteri térképek tanúsítják, hogy nemcsak a falu utcáit, hanem a Hunyady-birtok fontosabb dűlőútjait is fasorok szegélyezték. A fák életkora 100-120 évre tehető. Sáripusztán a Hubertus Bt. gazdaságához közeledve találhatunk még egy vadgesztenye sort. Ennek jobb oldalán 14 idősebb fa van, míg a fasor bal oldala 44 fiatal fából áll. Az 1990-es évek elején a nyárfasort ki kellett vágni, mert azok elöregedtek, veszélyessé váltak. 1992-től bérli a területet a Hubertus Bt. Megtudtam, hogy Réthy Balázs növénytermesztési ágazatvezető javaslatára ültettek ekkor vadgesztenyefákat, gondolván az uradalmi hagyományok ápolására. Ma, a klímaváltozás idején nem mellékes szempont, hogy az öreg fákat megbecsüljük, s óvjuk a természetet.

Ady utca
Írta és fényképezte: Rákóczi Mária
(2017. II.szám Nyár)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Pünkösd
(2020. I.szám Tavasz)
·Alakuló testvér-települési kapcsolat
(2017. IV.szám Tél)
·Szüreti felvonulás és bál Kéthelyen
(2017. III.szám Ősz)
·A megújult Szülői Szervezet munkájáról
(2014. IV.szám Tél)
·Vigyáznak ránk
(2013. II.szám Nyár)
·Őszi sakkhírek
(2011. IV.szám Tél)
·Katasztrófavédelem
Előző számunkból kimaradt
(2009. III.szám Ősz)
·Rózsi néni emlékei
(2008. IV.szám Tél)
·Imádkozzunk Magyarországért
(2005. III.szám Ősz)
·Királynő, vezér, bástya, huszár…
(2005. II.szám Nyár)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.07 msodperc