Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Helyesen író kéthelyi lányok
·A Kapitány kiszállt...
·Télutó, tavaszelő az oviban
·Dicsértessék a Jézus Krisztus!
·Kéthelyi sorsok
·A támogatott lakhatásért
·Kéthelyi mesterek - Mika Szabolcs, a preparátor
·Boszibál ismét
·Sakk

Nátha nyáron?

Az allergiás betegségek nagy halmazából foglalkozzunk a szénanáthával. A terjedelmes téma miatt a többi kórképre a következő lapszámban térjünk vissza. Az allergia szervezetünk védekező rendszerének túlzott reakciója bizonyos idegen anyagokra, melyek belégzéssel, táplálkozással, a bőrrel való érintkezéssel kerülhetnek a szervezetbe. A hajlam az allergiás betegségekre öröklődik. Minél többször találkozik szervezetünk az allergénnel (a folyamatot elindító anyaggal), annál hevesebb lehet a reakciója.
A szénanátha a leggyakoribb allergiás betegség. A tünetei ismertek: orrviszketés, orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés, néha köhögéssel, nehézlégzéssel. Ezek a panaszok komolyan ronthatják a beteg közérzetét, csökkenthetik a teljesítőképességét.
A kórkép kialakulásában a legtöbb betegnél a pollenek (levegőben terjedő virágpor részecskék) a bűnösök, melyek kora reggel kerülnek a levegőbe, mennyiségük függ a hőmérséklettől, a széltől. A betegség szezonális, tavasztól nyár végéig tarthat. A legagresszívebb pollen (kis mennyiségben is súlyos tüneteket okoz) a parlagfű, ráadásul igénytelen, gondozatlan területeken hamar megjelenik. Csak a virágzás előtti kaszálása, kigyomlálása sikeres, hiszen akkor még nem tudja szórni a pollent. Fák, pázsitfélék, cserjék is okozhatnak szénanáthát.
Állati eredetű anyagok (pl. kutya-, macskaszőr), gombaspórák (pl. nedves épületekben), házipor atka is okozhatnak szénanáthát, ezekben az esetekben a panaszok folyamatosak.
A kezeléshez elengedhetetlen a betegség kivizsgálása. Allergológus, tüdőgondozó orvosa, gégész beutaló nélkül is fogad betegeket. Az alkaron végzett kis karcolások segítségével, esetleg vérvétellel az allergének egy része meghatározható.
A betegség tünetei enyhíthetők. Törekedni kell az allergiát okozó anyag elkerülésére, pl. parlagfű írtása, a por csökkentése érdekében a padlószőnyeg megszüntetése. Pollenallergia esetén az adott évszakokban, házipor atka okozta allergia esetén folyamatosan gyógyszeres kezelésre is szükség van. Kivizsgált esetekben, szakorvos javaslata alapján ezek a szerek kedvezményesen válthatók ki. A kezelés legtöbbször lokális (orrspray, szemcsepp) és általános (allergiás reakciót csökkentő tabletta).

Dr. Gonda Péter
(2005. II.szám Nyár)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·90 éves a Kéthelyi Sportegyesület
(2019. IV.szám Tél)
·A Kéthely SE hírei
(2017. II.szám Nyár)
·Vendégek a kéthelyi iskolában
(2015. III.szám Ősz)
·Rákóczi Mária
(2014. III.szám Ősz)
·In memoriam…
(2013. IV.szám Tél)
·Már a 4. Arany Páva!
(2010. III.szám Ősz)
·Képek az óvodai farsangról
(2010. I.szám Tavasz)
·Tavaszvárás az óvodában
(2008. I.szám Tavasz)
·Boszorkánynak lenni egy estére
(2007. I.szám Tavasz)
·Királynő, vezér, bástya, huszár…
(2005. II.szám Nyár)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.06 msodperc