Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·A Nyitott Klub elmúlt öt évéről
·Ha nyár….., akkor olvasótábor!
·300 éves az iskolai oktatás Kéthelyen
·Állatartás
·Nehéz hónapok a vírushelyzet miatt
·Helyi gazdaságfejlesztés Kéthely községben
·Német nyelvi tábor
·Három éve Kéthelyen az Atroplusz Kft.
·Erdei játszótábor két turnusban
·Újra pereg a film a Kéthelyi moziban
·Egyszerűen szép
·Magyarok kenyere gyűjtőpont Kéthelyen

Nátha nyáron?

Az allergiás betegségek nagy halmazából foglalkozzunk a szénanáthával. A terjedelmes téma miatt a többi kórképre a következő lapszámban térjünk vissza. Az allergia szervezetünk védekező rendszerének túlzott reakciója bizonyos idegen anyagokra, melyek belégzéssel, táplálkozással, a bőrrel való érintkezéssel kerülhetnek a szervezetbe. A hajlam az allergiás betegségekre öröklődik. Minél többször találkozik szervezetünk az allergénnel (a folyamatot elindító anyaggal), annál hevesebb lehet a reakciója.
A szénanátha a leggyakoribb allergiás betegség. A tünetei ismertek: orrviszketés, orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés, néha köhögéssel, nehézlégzéssel. Ezek a panaszok komolyan ronthatják a beteg közérzetét, csökkenthetik a teljesítőképességét.
A kórkép kialakulásában a legtöbb betegnél a pollenek (levegőben terjedő virágpor részecskék) a bűnösök, melyek kora reggel kerülnek a levegőbe, mennyiségük függ a hőmérséklettől, a széltől. A betegség szezonális, tavasztól nyár végéig tarthat. A legagresszívebb pollen (kis mennyiségben is súlyos tüneteket okoz) a parlagfű, ráadásul igénytelen, gondozatlan területeken hamar megjelenik. Csak a virágzás előtti kaszálása, kigyomlálása sikeres, hiszen akkor még nem tudja szórni a pollent. Fák, pázsitfélék, cserjék is okozhatnak szénanáthát.
Állati eredetű anyagok (pl. kutya-, macskaszőr), gombaspórák (pl. nedves épületekben), házipor atka is okozhatnak szénanáthát, ezekben az esetekben a panaszok folyamatosak.
A kezeléshez elengedhetetlen a betegség kivizsgálása. Allergológus, tüdőgondozó orvosa, gégész beutaló nélkül is fogad betegeket. Az alkaron végzett kis karcolások segítségével, esetleg vérvétellel az allergének egy része meghatározható.
A betegség tünetei enyhíthetők. Törekedni kell az allergiát okozó anyag elkerülésére, pl. parlagfű írtása, a por csökkentése érdekében a padlószőnyeg megszüntetése. Pollenallergia esetén az adott évszakokban, házipor atka okozta allergia esetén folyamatosan gyógyszeres kezelésre is szükség van. Kivizsgált esetekben, szakorvos javaslata alapján ezek a szerek kedvezményesen válthatók ki. A kezelés legtöbbször lokális (orrspray, szemcsepp) és általános (allergiás reakciót csökkentő tabletta).

Dr. Gonda Péter
(2005. II.szám Nyár)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Téli ünnepek és hétköznapok az óvodában
(2018. IV.szám Tél)
·Húsvéti faluközpont-díszítés
(2018. I.szám Tavasz)
·Őszi pillanatok az Oviban
(2016. III.szám Ősz)
·Falunapi horgászverseny Kéthelyen
(2014. II.szám Nyár)
·Antal László emlékei
(2012. IV.szám Tél)
·Őszi sakkhírek
(2011. IV.szám Tél)
·Dávid Tamás képviselőjelölt bemutatkozása
(2010. III.szám Ősz)
·Becsengettek!
(2008. III.szám Ősz)
·Mindennapjaink az óvodában
(2006. IV.szám Tél)
·10 éves az Asszonykórus
(2004. II.szám Nyár)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.06 msodperc