Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

A mi Kelénk

A fehér gólya (Ciconia ciconia) a gólya alakúak rendjébe, a gólyafélék családjába tartozó nagytestű, vadászó életmódot folytató, ragadozó madár. Európában, Ázsiában, Afrikában elterjedt madárfaj. Élőhelye Európa, Ázsia, Afrika, India. A 250-890 m tengerszint feletti magasságon érzi jól magát.
Erdők szélén, sekély vizű területeken, mezőn, nyílt füves vagy nem túl magas növényzetű részeken, nedves réteken, tarlókon keresgél rovarokat, ebihalakat, békákat. Elfogyasztja az apró rágcsálókat, halakat, kígyókat, puhatestűeket, rákokat, egereket, sáskákat. Szereti az olyan helyeket, ahol a terület egy része vízzel van elárasztva. Szereti az ember közelségét, művelt földeken követi a munkagépeket, és megeszi az előtúrt állatokat. Ezek az életkörülmények itt, a környékünkön is megvannak, ezzel is magyarázható, hogy a faluban mindig éltek gólyák.
A gólya hazánkban fokozottan védett, vonuló faj, természetvédelmi értéke 100 ezer Ft. Az év madarává választották az 1980, 1981, 1994 és 1999-es évben. A fehér gólya védelme az egyik legeredményesebb a madárvédelmi programok között. Műholdas jeladókkal már online is nyomon követhető a madarak vonulása. 2012 óta közel 50 madárra helyeztek fel jeladót.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nyilvántartja a magyarországi gólyafészkeket. Kéthelyen jelenleg 5 db fészek van. A Balaton és Rákóczi utca kereszteződésében található magánházra maga a ház tulajdonosa szerelt fel egy fonott gólyafészek alapot a kéményre, ágakkal is bélelte, jelezvén, hogy nála a gólya szívesen látott vendég. 2014 óta tartják nyilván ezt a fészket, azonosítója:1117406. Eddig nem költözött rá gólya. A Haladás és a Balaton utca sarkán meghagyták a régi villanyoszlopot azért, hogy a rá kihelyezett fém alapra a gólya fészket rakjon. 2010-ben valószínűleg elpusztult az a magányos gólya, amelyik itt fészkelt. 2007-ben láttak itt utoljára gólyapárt kirepülő fiókákkal. A 1117401 számú azonosítóval ellátott gólyafészek helyett kezdeményt láthatunk, de nem választotta egyetlen madár sem költőhelyének azóta. A Magyari u. 29. számú ház előtt a kéményről egy telefonoszlopra tették át a fészket /fészekazonosító:1117404/ az 1970-es évek közepén, amikor a lakóháznak új tulajdonosa lett, és korszerűsítette a fűtést. A gólyafészek súlya a kémény állagát, dőlését is meghatározta. 2003-ban láttak itt utoljára gólyapárt, fiókák nélkül. 2004 óta lakatlan fészekként van nyilvántartva. Amikor a gólyák tavasszal megérkeznek, látni lehet, hogy egy-egy gólya megpihen itt, majd továbbrepül. 2008-ban már komolyabb fészekkezdemény volt rajta. A Magyari utca 7. sz. épület kéményén látható egy fémszerkezettel megerősített fészek /fészekazonosító:1117405/. Amióta itt gólyafészek található, mindig volt rajta gólyapár és kirepülő 2-3 fióka. Először a gólya a kéményre fészkelt, majd később került rá a fém tartószerkezet, hogy a kéményt védje. A fészek magassága kb. 40 cm, ami jelentős súly. Az épületet korábban rendszeresen fűtötték. 2016-ban is született 2 fiókája az itt költő gólyapárnak. A madarak érkezését és életmódját nagy figyelemmel kísérik a szomszédban lakók. 2010 után már csak ez az egyetlen „lakott” gólyafészek a faluban.
A Hunyadi és a Honvéd utca sarkán található az ötödik, 117402 azonosítószámú fészek, itt a villanyoszlopra szerelték a tartót. 2003-2004. évben gólyapárt és kirepülő fiókákat lehetett látni, majd a fészek 2005-2006. évben lakatlan volt, 2007-ben újra láthattunk rajta gólyapárt, fiókákat nem. 2008-ban a fészektől nem messze egy gólyatetemet találtak, valószínűleg áramütés érte ezt a madarat. 2009-ben újra fészket rakott itt a gólya, 4 fiókája volt a párnak, amelyek ki is repültek. 2010-ben már csak a gólyapárt láthattuk, fiókát nem. 2012-től nem látható gólya a fészekben.
Az 1920-as években Kéthely, Balatonújlak és Somogyszentpál nevezetes volt a sok gólyáról. Még az 1950-es években is nagyszámú gólyát figyeltek meg a környéken. A Somogyi Néplap újságírója 1956-ban feljegyezte, mikor gyülekeznek vándorútra. „Kéthely, Marcali községek határában augusztus 10-én több száz gólya gyűlt össze, majd rövid „röpgyűlés” után felszálltak a magasba és elindultak dél felé..”
Európai madártani szakértők már régóta megfigyelték, hogy egyre kevesebb gólya érkezik tavasszal Afrikából Európába.
A cikk írásának idején, 2017. február első felében már elindult Izraelből magyarországi fészkelőhelyére a Báró névre keresztelt gólya. Reméljük, hogy sok társa is követi hamarosan! A kéthelyiek reményei minden tavasszal megújulnak, várják a régi és új gólyapárok megjelenését. A gólyák megjelenésével abban is bíznak, hogy valóra válik a régi néphit, és a kisbíró a szüreti mulatság kezdetén büszkén dobolhatja majd ki, hogy „gyakori vendég nálunk a gólya, sok kisgyermek született a faluban.”

Valamikor a nyolcvanas évek elején Lantos Gyula mögött látszik a még üres kémény
1983-ban még nincs fészek a kéményen, de a gólyák már kiválasztották
1993, a gólyafészek már áll, benne a lakója
1996-os felvétel
Egy másik fészek a kilencvenes években

Felhasznált források:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapja, adatbázisa
Somogyi Néplap, 1956.08.14.
Somogyi Néplap, 1961.08.01.
Somogyi Hírlap, 1999.04.20.
Wikipédia: A fehér gólya
Lantos Gyula kéthelyi lakos szóbeli közlése
Lantos Gyuláné (leánykori név: Mika Mária) kéthelyi lakos szóbeli közlése

Rákóczi Mária
(2017. I.szám Tavasz)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·Három éve Kéthelyen az Atroplusz Kft.
(2020. II.szám Nyár)
·Kéthely SE hírei
(2018. II.szám Nyár)
·Köszönet a szüreti felvonulás és bál segítőinek és támogatóinak
(2016. III.szám Ősz)
·Sakk
(2014. III.szám Ősz)
·Idén 10 éves a Kéthelyen
(2014. II.szám Nyár)
·Felhívás helytörténeti vetélkedőre
(2011. I.szám Tavasz)
·Parkerdő születik
(2009. IV.szám Tél)
·A világ nagyjai a magyarokról
(2009. II.szám Nyár)
·Kiállítás a kézműves szakkörösök munkáiból
(2006. II.szám Nyár)
·Sítábori élményem
(2005. I.szám Tavasz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.03 msodperc