Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·A Nyitott Klub elmúlt öt évéről
·Ha nyár….., akkor olvasótábor!
·300 éves az iskolai oktatás Kéthelyen
·Állatartás
·Nehéz hónapok a vírushelyzet miatt
·Helyi gazdaságfejlesztés Kéthely községben
·Német nyelvi tábor
·Három éve Kéthelyen az Atroplusz Kft.
·Erdei játszótábor két turnusban
·Újra pereg a film a Kéthelyi moziban
·Egyszerűen szép
·Magyarok kenyere gyűjtőpont Kéthelyen

Múltidéző – Fehérlaposok

Kik voltak a fehérlaposok? Ahhoz, hogy tudjuk és megértsük, kik voltak ők, vissza kell tekinteni az időben.
1918 – Csehszlovákia megalakul.
1938 – Bécsi döntés – megszűnik Csehszlovákia – a cseh rész a hitleri Németországé lett, míg a Felvidéket a Horthy vezette Magyarországhoz csatolták (az ott élők örömére). Ezt a döntést a Nyugat elfogadta. Miért? Bene* és kormánya azt hitte, hogy mindez a német és magyar kisebbség miatt történt. Ettől fogva Bene azon munkálkodott, hogy majdan egy tiszta nemzetállamot hozhasson létre.
1943 – Az angolok és amerikaiak elfogadják Bene németajkúakra vonatkozó kitelepítési javaslatát. A jóváhagyással a zsebében Moszkvába megy, hogy ott is elfogadtassa az indítványát. Itt már a magyar kisebbség kérdését is felveti.
1945 – Kimondják a német nép kollektív bűnösségét, de a magyarokét nem. Megkezdődik a németek kitelepítése az érintett országokból. Magyarországról a svábok 100 kg csomagot és ékszereket vihettek magukkal, a többi javaikat elkobozták
1945. október 23. – Kiadják a Bene-dekrétumot**, melynek lényege: „Tiszta nemzetállam létrehozása úgy érhető el, ha a nemzetiségektől megtisztítjuk az országot.”
A szlovák Falton, Janics beszédeiben és írásaiban nacionalista indulatok uralkodnak el. Magyarországon is hasonló hangvételű írások, beszédek nyernek teret, pl. Harcos Ottó szavai.
A szélsőséges nyilatkozatok ellen emeli fel szavát Bauer József bonyhádi plébános: „Büntessék meg a bűnösöket, de ne bántsák a vétleneket!” Fábry és Mindszenthy bíboros is felemeli szavát a nacionalista kirohanások ellen, de se a kormányok, se a Nyugat, se a pápa nem reagál.
Benenek más módszereket kellett kialakítania, hogy a magyar kisebbségtől megszabaduljon, mivel nem nyilvánították kollektív bűnösnek a magyarokat. Megfélemlítéssel, az állampolgárság megvonásával, a magyar nyelv betiltásával próbálták elijeszteni a magyarokat. De törvényes utat kellett keresni, és ez volt a lakosságcsere.
1946. február 27-én aláírják a lakosságcseréről szóló egyezményt.
1947. április 8-án megkezdődik a csere. Az áttelepültek a svábokkal szemben ingó vagyonukat hozhatták (eszközök, termény, bútor, élelem, állatok). A Magyarországra telepítetteket az elűzött svábok portáira, az üresen álló épületekben helyezték el.
Ezek az áttelepülők voltak a „fehérlaposok”, akiknek új életet kellett kezdeni egy új helyen. (Vagyis fehér, azaz „tiszta lappal” indultak. Szerk.)
1947. április 2-től 1948. május 31-ig 22.955 család, 85.436 személy érkezett. Volt szlovák birtokra 2.035 család, sváb birtokra 7.127 család. Somogyba 3.755 főt telepítettek be.
Falunkban is van egy-két személy, aki érintett volt a lakosságcserében.

Míg erről az eseményről olvastam, kérdések fogalmazódtak meg bennem. Vajon hogyan fogadták őket az új helyen? Hogyan tudtak beilleszkedni? A svábok hogyan élték meg a kitelepítést? Az idegengyűlölet ellen miért nem léptek fel? Ez migráció volt vagy kisebbségi kérdés?

Felhasznált forrás:László Péter: Fehérlaposok c. könyve
*Edvard Bene cseh politikus, a csehszlovák állam egyik megteremtője, az ország második elnöke. (Forrás: Rubicon Line)
**ABene-dekrétumoktágabb értelemben amásodik világháborúutánicsehszlovákállamiságot megalapozó, 143 elnöki rendelet. Gyakrabban csak azt a 13 jogszabályt nevezik így, amelyek a csehszlovák nemzetállam megteremtése érdekében az ország területén élő németek és magyarok kollektív bűnösségét rögzítették. Az e dekrétumok alapján a német és magyar kisebbséggel szemben alkalmazott bánásmód összeegyeztethetetlen volt az emberi jogokkal, ellentétes volt a nemzetközi jog általános elveivel, adiszkriminációés a kényszermunka tilalmával, továbbá a tulajdon sérthetetlenségének elvével. A dekrétumokat az egykori Csehszlovákia mindkét utódállama,CsehországésSzlovákiais jogrendje részének tekinti.A dekrétumok összeegyeztethetetlenek azEurópai Unió Alapjogi Chartájával, a szlovák parlament 2007-ben mégis megerősítette azok sérthetetlenségét. (Forrás: Wikipédia)

Lőrincz László
(2017. I.szám Tavasz)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·Erdei iskola
(2019. II.szám Nyár)
·Szüreti felvonulás és bál Kéthelyen
(2018. III.szám Ősz)
·Gyerekkorom Karácsonya
(2016. IV.szám Tél)
·Felhívás
(2015. I.szám Tavasz)
·Töredékek (Antal László kéthelyi emlékeiből)
(2012. II.szám Nyár)
·„Segíteni mindig, mindenkinek.”
(2011. I.szám Tavasz)
·Felújítások és kiállítás a plébánián
(2009. IV.szám Tél)
·Vietnámi élményeim
(2008. IV.szám Tél)
·Mikulás járt az iskolában
(2005. IV.szám Tél)
·60 évvel ezelőtt történt
(2004. II.szám Nyár)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.06 msodperc