Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Helyesen író kéthelyi lányok
·A Kapitány kiszállt...
·Télutó, tavaszelő az oviban
·Húsvét
·Kéthelyi sorsok
·A támogatott lakhatásért
·Kéthelyi mesterek - Mika Szabolcs, a preparátor
·Boszibál ismét
·Sakk
·Pünkösd

Tudósítás Kecskemétről

Kecskemét

Miért mentünk?

Megfogalmazódott némelyekben a fenti kérdés. Azért mentünk, mert meghívtak. Látták a médiában a húsvéti dekorációnkat, és felfigyeltek ránk. Ezt polgármesterünk megtiszteltetésnek érezte, amit nem szabad visszautasítani. Kell ez Kéthelynek, higgye el minden szkeptikus! Minél több helyen látnak bennünket, hallanak rólunk, annál nagyobb valószínűséggel jönnek ide először körülnézni, aztán ingatlant vásárolni – ki ne örülne, ha többet érne a háza, telke-, és talán vállalkozást alapítani, munkahelyet teremteni. Emlékszem, amikor Nagyszakácsiban kitalálták és megvalósították a királyi szakácsok főzőversenyt, mennyi lakatlan ház kelt életre, népi iparművészek, fazekasok, festők települtek a faluba. (Külön cikket érdemelne, hogy aztán hová tűntek, amikor nem találtak megélhetést.) Kéthely sokkal jobb helyen fekszik, szerencsésebb adottságokkal rendelkezik. Miért ne élnénk ezzel? Mert vannak, akik nem örülnek a „gyüttmenteknek”? Ha rajtuk múlna, már a falu fele kihalt volna.

Mivel mutatkoztunk be?

A nagy tojásokat hívták meg elsősorban. Kecskeméten sem gondolták, mennyi mindent tudunk mutatni Kéthelyről. Sokan megálltak a jurtánknál, amit helyi termékekkel díszítettünk, és sajnálták, hogy nem lehet megvásárolni a kiállított borokat, mézeket, kézműves munkákat. A Szociális Otthon dísz- és használati tárgyai, Szecsődi Ibi néni és szakkörösei kézimunkái látványossá tették a kis tárlatot. Nagyon megható gesztus Buzsák település részéről, hogy utánunk hoztak saját hímzéseikből, hímes tojásokból, így azokat is ki tudtuk állítani a második naptól. Ezúton is köszönjük!
Nem csak ültünk és őriztük a sátrunkat, ami a nagyszínpaddal szemben helyezkedett el, hanem aktívan bekapcsolódtunk a programokba. Így a második naptól már felfigyeltek rá, hogy ott vagyunk, létezünk, visszajöttek a sátrunkhoz beszélgetni, baráti üdvözléseket kaptunk. Teszteket töltöttünk ki egyénileg, melyekkel összesen 56 db tojást nyertünk. A „fiatalok”, élükön polgármesterünkkel – és még Németh Lajos képviselőnk is bevállalta, ezért dicséretet érdemel - beneveztek a „Kereki Tojásfutam” fantázianevű, 13 állomásból álló versenyre, melyben ügyességi, logikai, játékos feladatokat kellett megoldani. Nagy meglepetésünkre Molnár Balázst szólították színpadra győztesként a felnőtt kategóriában. Ő éppen ebédelt, és megállt a kezében a lángos. Hát még, amikor fejére tették a koronát! Pedig nem tudták, hogy ő polgármester, mert nem volt öltönyben, és úgy viselkedett, mint akármelyik fiatal a korosztályából. A legjobb 10-be Erős Nikoletta és Lakatos Dominik is bekerült, ők ajándékot kaptak.
Innentől már sokan szerettek bennünket. A nagy piros tojásokból kettőt felvittek a színpadra, kicserélték velük a kevésbé látványos oldaldekorációkat. Nagyon jó volt látni, mennyi kisgyerek ölelgette meg a tojásokat és a tyúkokat. Felnőttek is előszeretettel pózoltak mellettük. Ha ennyire szeretik idegenek ezeket a díszeket, akkor éppen mi, kéthelyiek miért ne szeretnénk? Hiszen egyedülállóak az országban, legyünk rá büszkék, hogy kéthelyi fiatalok találták ki és készítették el, mert ennek már elismerten meglett a közösségformáló ereje!

Vasárnap volt a tojásos ételek főzőversenye. Nagy lelkesedéssel készültünk rá, nem gondoltuk, mennyire komolyan veszik, milyen rangos zsűri pontozza a munkánkat. Bede Róbert mesterszakács, a Paprika tévé sztárja készített riportot közben mind a 19 nevezett csapattal, akik összesen 64 féle ételt tálaltak fel. Minket megdicsért a rendért, tisztaságért, amit a háttérben mi nők (Vancsó Mihályné, Erős Nikoletta és jómagam) igyekeztünk fenntartani, míg Lakatos Dominik és Molnár Balázs forgolódtak a tűz körül. Rutintalanságunk következtében túl nagy mennyiséget gyúrtunk a tojásos szarvasfasírtból, így sokáig tartott a kisütés, a köretek folyamatos biztosítása, amit csak az éhes közönség nem bánt, hiszen sokan kóstolhattak. A bronzminősítés nem csillog hivalkodóan, de örülünk neki. Annál is inkább, mert a főzés közben kiadott kvíz megoldásában abszolút győztesként arany kupát nyertünk.

Tanulság

Remélhetőleg mások is osztják személyes véleményemet: igazán kitettünk magunkért. Megismertettük Kéthelyt, s már szóban meghívást kaptunk Kerekegyházára, az őszi Kerek Feszt Tojás- és Szüreti Fesztiválra. Ráadásul polgármesterünknek kell feltennie a koronát egy év múlva a következő tojáskirály fejére. Bizonyára lesznek, akik megállnak majd Kéthelyen, mikor erre járnak, esetleg pont ide célozzák útjukat, mert emlékezni fognak falunk nevére.

A fanyalgóknak pedig azon kellene elgondolkodniuk, ők miként tudnának – szabadidejüket a közösségért áldozva – falunk javára elismerést szerezni.

Standunk
Futam
Futam
Riport
Koronázás
Bede Katival
Hajrá Kéthely!
A vasárnapi eredményekkel

(Az első kép forrása: Kecskemét Online)

Balázs Andorné
(2016. I-II.szám Nyár)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·A XII. Borkorcsolyasütő Verseny eredményei
(2018. III.szám Ősz)
·Önkormányzati tervek 2018-ra
(2018. I.szám Tavasz)
·Gyerekkorom Karácsonya
(2016. IV.szám Tél)
·Megalakult a polgárőrség Kéthelyen
(2014. II.szám Nyár)
·Húsvéti vásár a Művelődési házban
(2013. I.szám Tavasz)
·Önkormányzati tájékoztató
(2011. IV.szám Tél)
·Kedves Adófizető Olvasónk!
(2010. I.szám Tavasz)
·Bemutató tanítás az iskolában
(2008. I.szám Tavasz)
·Valamit tenni kell az oktatással?!
(2005. IV.szám Tél)
·Élményeim a sítáborról
(2004. I.szám Tavasz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.04 msodperc