Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Arcok a múltból…

Kovács Lajos művelődésiotthon-igazgató (1907-1980)

Biztos vagyok benne, hogy a legidősebb kéthelyiek közül ma is mindenki emlékszik Kovács vagy ahogy inkább emlegették őt a kéthelyiek, Csobod Lajosra. Mi volt az oka az ő általános ismertségének? Egyrészt az 1960-as években, bár többen lakták a falut, mint most, mégis mindenki ismert mindenkit. Másrészt a kulturális rendezvényeket, különösen a műkedvelő színielőadásokat és az évente megrendezett kulturális seregszemléket tömegek látogatták, s ezek megszervezése nagyrészt Lajos bácsi vállán nyugodott. Ezenkívül meg kell említeni az ő közvetlen, barátságos egyéniségét is.
Már fiatalemberként a II. világháború előtt tevékenyen részt vett a falu kulturális életében. Ez akkoriban még elsősorban a műkedvelő színjátszást jelentette. Iparos ember lévén - kádár volt az eredeti foglalkozása -, az ipartestület színjátszói közé állt. Akkor még nem sejthette, hogy néhány évtized múltán nemcsak kedvtelése, hanem hivatása is lesz a népművelés, és ő maga is rendez darabokat. A községekben általában nem volt főállású, a kulturális életet irányító szakember, pedagógusok látták el ezt a feladatot társadalmi munkában vagy csekély tiszteletdíjért. Nálunk 1950-ben Mészégető Imre tanító, később Kiss Zoltán, majd 1954-ben Lajos bácsi, mint KIOSZ ügyvezető látta el a népművelői feladatkört.
1961-ben lett főfoglalkozású népművelő. Tíz évig, 1971 februárjáig vezette az intézményt, amit akkor Petőfi Sándor Művelődési Otthonnak neveztek. Igazgatósága idején, az 1956-ban készült épületet többször bővítették. A nagyteremhez 1963-ban új szárny építését kezdték, ebben kapott helyet a könyvtár. 1967-ben felújították a mozit, 1969-ben pedig táncterem épült az utcai fronton.
A hetvenes évekre a műkedvelő színjátszás lassan kikopott a falusi művelődési házakból. Új formák, módszerek jelentek meg a népművelésben szakkörök, tanfolyamok, s velük az ismeretterjesztés. Lajos bácsi olyan kis közösségek létrehozásán fáradozott, amelyeket összekötött a közös érdeklődés, így szervező munkája nyomán élénk klubélet - ifjúsági klub, idősek klubja, szülők klubja, mezőgazdasági klub- és szakköri tevékenység – hímző szakkör, honismereti szakkör - alakult ki, de irodalmi színpad és tánccsoport is működött.
Lajos bácsi távozása után hanyatlani kezdett a közösségi élet, országosan is változtak a tendenciák a művelődési életben. A népművelést felváltotta a közművelődés koncepciója. A társadalmi változások sem kedveztek a közösségi életnek. A klubok felbomlottak, az ismeretterjesztés iránti érdeklődés is csökkent, elhivatott szakembert sem találtak az intézmény élére. Az újonnan érkezők közül senki sem maradt tartósan az intézmény élén.
1973 szeptemberében visszahívták Lajos bácsit, 1974 februárjáig szólt a megbízatása, de ugyanabban az évben, áprilisban ismét át kellett vennie a feladatot. 1973-ban a Röpülj páva népdaléneklési verseny hatására megszervezte az első asszonykórust, melyet Kövér Pálné pedagógus vezetett. Ugyanakkor az asszonyokat kísérő citerazenekar is alakult.
Lajos bácsi a hetvenes évek második felében már betegeskedett, idősödött, nem vállalhatta tovább a sok energiát, mozgékonyságot, szervezőkészséget is igénylő tevékenységet.
Már 35 éve nincs közöttünk.

A fotón a János vitéz 1957-es előadásának szereplőgárdája látható. Jobbra, a második sor szélén Kovács Lajos bácsi.

Balla Mária
(2015. IV.szám Tél)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Német nyelvi tábor
(2020. II.szám Nyár)
·Önkormányzati tervek 2018-ra
(2018. I.szám Tavasz)
·Füleki Virág: Sötét erdő, fényes csillag
(2016. IV.szám Tél)
·A 90 éves Kiss Zoltánné köszöntése
(2015. IV.szám Tél)
·Tóth István tanító életútja
(2013. I.szám Tavasz)
·„Segíteni mindig, mindenkinek.”
(2011. II.szám Nyár)
·Sipos László képviselőjelölt bemutatkozása
(2010. III.szám Ősz)
·A kis Rajzoló
(2007. IV.szám Tél)
·Tisztelet a véradóknak
(2006. II.szám Nyár)
·Nevezetes kéthelyiek
(2005. I.szám Tavasz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.08 msodperc