Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Óvoda udvar és játszótér fejlesztés
·Riport az 50 éves Horváth Józseffel
·Közérdekű tájékoztatás az avar és kerti hulladék égetéséről
·Díszőrség az ejtőernyős katonák emlékművénél Kéthelyen
·Zászlóval köszöntjük az újszülötteket
·Bemutatkozik a Yin-Yang Életmódközpont
·A kéthelyi hársfák
·A Vincés nővérek Kéthelyen
·Üzenet haza
·Egyszerűen szép
·Vitaminnal erősítik a kéthelyi gyerekek immunrendszerét
·Megújult a játszótér a Hegyalja utcában
·Sakk
·Támogatás Covid-19 pozitív családoknak

Rózsi néni visszaemlékezése a II. világháború idején, Kéthelyen történtekről

“Én nem a győztest éneklem” c. Helytörténeti vetélkedőre beadott munka

Születésemtől fogva Kéthelyen lakom. A háború minden részletét ismerem, itt éltem. A Balaton utca 8-as számú házában laktunk. Akkor még csak egyik oldalon voltak házak.

Apám suszter volt. Nem vitték el a katonák, mert beteges ember volt. Felmentést kapott, de a katonák lábbelijét neki kellett javítani.
1944 nagypéntekjén mentünk ki a hegybe, hogy biztonságosabb helyen legyünk. A nagynénémék laktak kint a hegyen. Kilencen voltunk összesen.
December 6-án jöttem be a faluba, hogy megnézzem nem történt-e semmi a házunkkal. A szomszédban lakó lányoknak is szóltam, hogy jöjjenek velem ki a hegybe. Már nem értünk ki, mert az orosz katonák jöttek velünk szembe. Az óvoda és a hegy felől gyalog jöttek, lehettek úgy 10-15-en. Kérdezték tőlünk: Germán van?
December 7-én visszajöttünk a faluba, hogy ne foglalják el a házunkat. Először kettő, majd tizenhárom orosz katona jött be hozzánk, és ott is aludtak. A szobában az ajtót székekkel torlaszolták el belülről, hogy biztonságban legyenek. Hoztak magukkal bort meg pálinkát. Megkínáltak bennünket is. El kellett fogadnunk, talán azért, hogy nincs-e megmérgezve.

December 8-án dél felé kimentem a kertbe, ahol ástunk egy bunkert. Láttam, hogy jönnek a Melegoldal felől a pápai ejtőernyős katonák. 25-30-an lehettek. Kérdezték: Orosz katona van? A malom utáni akácosban volt az állásuk. Az oroszokat a Berek felé tolták ki. December 17-én visszajöttek az orosz katonák. Sáripuszta - Somogyszentpál felől érkeztek. A Balaton utcai gesztenyefák mellett voltak a magyar géppuskás állások. Minden gesztenyefa mellett volt egy géppuska. Egy német harckocsi is volt náluk. Lövéseket a Berek felé hallottuk. 20-án tiszti bunkert kellett ásnunk. Minden családból egy főnek volt kötelező. Apám helyett én mentem bunkert ásni. A bunkert a Bíróék birtokán a hegy felé kellett kiásnunk. Az ásás közben láttam, hogy minden szilvafa tövénél volt egy géppuska. A vezetőjük egy zászlós volt, aki később Szentgyörgynél halt meg. A gépkocsiját az oroszok lőtték ki.

A fiatalabb testvéreimet '44 szilveszter napján a nagyanyámékhoz, Zalaapátiba vittük. Mi kettő hétig maradtunk ott, a testvéremék tovább maradtak.

Apámat a háború végén Rédicsnél elfogták. Bajára vitték, és onnét fogságba került. Több helyen volt hadifogoly. Fogságban is suszter munkákat végzett. 1948. május 30-án jöhetett haza.

Hogy milyen emlékeim vannak még?
Apámmal a malom és a sertéstelep közötti füves legelőn mentünk keresztül, amikor lövéseket hallottunk. Apám azt mondta: Feküdj, mert különben eltalálhat a golyó! Hasra vágódtam, de a tenyeremmel beleértem egy kupac tehéntrágyába. Apám vigasztalt: Ne keseredj el, a trágya szerencsét hoz! A háborúban közölünk senki nem halt meg.

Nagyanyáméktól jöttünk hazafelé a szentgyörgyi úton, amikor megláttam az erdő mellett egy sírt. Kíváncsi voltam, kit temettek el. Letértem az útról, hogy közelről megnézzem. Utána vettük észre, hogy a taposóaknákon keresztül mentem. Szerencsémre nem történt semmi bajom.

A történetet elmesélte Lakatos Rózsa Balaton utcai lakos (86 éves).
Lejegyezte: Berta Csenge 5.o.tanuló
(2015. II.szám Nyár)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Sport- és egészségnap
(2019. IV.szám Tél)
·Ősz az óvodában
(2018. III.szám Ősz)
·1%
(2017. I.szám Tavasz)
·Schmid Team
(2015. III.szám Ősz)
·Köszönet a fotókért…
(2012. IV.szám Tél)
·Őszi sakk-hírek
(2010. IV.szám Tél)
·Nyári élet az óvodában
(2010. III.szám Ősz)
·Vége az évnek…
(2007. II.szám Nyár)
·Kompetenciaalapú és integrációs oktatás
(2006. III.szám Ősz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.06 msodperc