Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Rózsi néni visszaemlékezése a II. világháború idején, Kéthelyen történtekről

“Én nem a győztest éneklem” c. Helytörténeti vetélkedőre beadott munka

Születésemtől fogva Kéthelyen lakom. A háború minden részletét ismerem, itt éltem. A Balaton utca 8-as számú házában laktunk. Akkor még csak egyik oldalon voltak házak.

Apám suszter volt. Nem vitték el a katonák, mert beteges ember volt. Felmentést kapott, de a katonák lábbelijét neki kellett javítani.
1944 nagypéntekjén mentünk ki a hegybe, hogy biztonságosabb helyen legyünk. A nagynénémék laktak kint a hegyen. Kilencen voltunk összesen.
December 6-án jöttem be a faluba, hogy megnézzem nem történt-e semmi a házunkkal. A szomszédban lakó lányoknak is szóltam, hogy jöjjenek velem ki a hegybe. Már nem értünk ki, mert az orosz katonák jöttek velünk szembe. Az óvoda és a hegy felől gyalog jöttek, lehettek úgy 10-15-en. Kérdezték tőlünk: Germán van?
December 7-én visszajöttünk a faluba, hogy ne foglalják el a házunkat. Először kettő, majd tizenhárom orosz katona jött be hozzánk, és ott is aludtak. A szobában az ajtót székekkel torlaszolták el belülről, hogy biztonságban legyenek. Hoztak magukkal bort meg pálinkát. Megkínáltak bennünket is. El kellett fogadnunk, talán azért, hogy nincs-e megmérgezve.

December 8-án dél felé kimentem a kertbe, ahol ástunk egy bunkert. Láttam, hogy jönnek a Melegoldal felől a pápai ejtőernyős katonák. 25-30-an lehettek. Kérdezték: Orosz katona van? A malom utáni akácosban volt az állásuk. Az oroszokat a Berek felé tolták ki. December 17-én visszajöttek az orosz katonák. Sáripuszta - Somogyszentpál felől érkeztek. A Balaton utcai gesztenyefák mellett voltak a magyar géppuskás állások. Minden gesztenyefa mellett volt egy géppuska. Egy német harckocsi is volt náluk. Lövéseket a Berek felé hallottuk. 20-án tiszti bunkert kellett ásnunk. Minden családból egy főnek volt kötelező. Apám helyett én mentem bunkert ásni. A bunkert a Bíróék birtokán a hegy felé kellett kiásnunk. Az ásás közben láttam, hogy minden szilvafa tövénél volt egy géppuska. A vezetőjük egy zászlós volt, aki később Szentgyörgynél halt meg. A gépkocsiját az oroszok lőtték ki.

A fiatalabb testvéreimet '44 szilveszter napján a nagyanyámékhoz, Zalaapátiba vittük. Mi kettő hétig maradtunk ott, a testvéremék tovább maradtak.

Apámat a háború végén Rédicsnél elfogták. Bajára vitték, és onnét fogságba került. Több helyen volt hadifogoly. Fogságban is suszter munkákat végzett. 1948. május 30-án jöhetett haza.

Hogy milyen emlékeim vannak még?
Apámmal a malom és a sertéstelep közötti füves legelőn mentünk keresztül, amikor lövéseket hallottunk. Apám azt mondta: Feküdj, mert különben eltalálhat a golyó! Hasra vágódtam, de a tenyeremmel beleértem egy kupac tehéntrágyába. Apám vigasztalt: Ne keseredj el, a trágya szerencsét hoz! A háborúban közölünk senki nem halt meg.

Nagyanyáméktól jöttünk hazafelé a szentgyörgyi úton, amikor megláttam az erdő mellett egy sírt. Kíváncsi voltam, kit temettek el. Letértem az útról, hogy közelről megnézzem. Utána vettük észre, hogy a taposóaknákon keresztül mentem. Szerencsémre nem történt semmi bajom.

A történetet elmesélte Lakatos Rózsa Balaton utcai lakos (86 éves).
Lejegyezte: Berta Csenge 5.o.tanuló
(2015. II.szám Nyár)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Előadás az úri hímzésről
(2019. IV.szám Tél)
·Falunap
(2019. II.szám Nyár)
·Szabó István ismét díjazott lett
(2017. II.szám Nyár)
·1%
(2015. IV.szám Tél)
·Kéthelyi lány Norvégiában
(2013. IV.szám Tél)
·Évfordulóink 2012-ben
(2012. II.szám Nyár)
·A régi disznóölések
(2009. IV.szám Tél)
·Farsang az óvodában
(2009. I.szám Tavasz)
·Kiállítás a kézműves szakkörösök munkáiból
(2006. II.szám Nyár)
·A Petőfi Művelődési Ház programjai
(2004. III.szám Ősz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.04 msodperc