Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Vízkereszttől - húshagyókeddig
·2021. március 15.
·A leendő elsős kéthelyi tanítók levele
·Reményekkel telve kezdtük az új évet
·Helyi értékeink gyűjteménye, a Kéthelyi Települési Értéktár 2020/2021
·100 éves Kéthely Hamvad nevű falurésze
·Home office
·Betekintés a Szociális Szolgáltató Központ hétköznapjaiba
·Távoktatás egyetemista szemmel
·Középiskolás vélemények a tantermen kívüli, digitális oktatásról
·Kéthely és Balatonmáriafürdő települések közötti kerékpárút fejlesztése
·Sikeresen pályáztak a kéthelyi polgárőrök
·1%
·Gyászhír

Ötéves a Nyitott Klub

Március 3-án volt öt esztendeje, hogy megalakult a Nyitott Klub. Ahogy a neve is utal rá, a klub nem egy zárt közösség, programjaink legnagyobb része nyilvános. Legfőbb céljaink: helyi értékeink megismerése, kulturális élményszerzés, szórakozás, egészségünk megőrzése, önkéntes munka a faluközösségért, kevés szabad időnk hasznos és aktív eltöltése.

Az elmúlt öt év alatt szerteágazó tematikája alakult ki programjainknak, de első helyre a helyi témák kerültek. Az Ismerjük meg Kéthelyt sorozatunk célja községünk természeti és kulturális értékeinek megismerése. E sorozat keretében megtekintettük a plébániatörténeti kiállítást (2010), Molnárék magángyűjteményét (2013), az Ax Borászatot (2013), a horgásztavat (2010 és 2014), és megnéztük a Hazahúzó c. tévéműsor Kéthelyről szóló epizódját (2014) is. A kerek évfordulókhoz kapcsolódó „Emlékezzünk régiekről...” című sorozatunkban Kéthely híres szülötteivel és a gróf Hunyady család történetével (2013) ismerkedtünk. Hegedűsné Bodenburg Lina színésznő (2011) Barcza Jóska, a híres cigányprímás (2012), Gerics Pál, a Georgikon igazgatója (2012), Csáky Ferenc gazdász, sertéstenyésztési szakember (2014) pályáját és a Fanchy-vár történetét (2011) is megismerhette a klubtagság és az érdeklődők. Harmadik sorozatunk, Ismerjük meg Somogy megyét címet viseli. Eddig két kirándulást tettünk a megyében, s legalább egy tucat nevezetességet tekintettünk meg, főként az Örökségünk - Somogyország Kincse kitűntető címmel rendelkező helyszíneket. Így pl. Andocs kegytemplomát, a zalai Zichy Múzeumot, a somogytúri Kunffy Lajos Emlékmúzeumot, a Kájel Csipkeházat Balaton-endréden, a Szennai Skanzent, a Rippl-Rónai Emlékmúzeumot Kaposvárott, a Róma hegyen, de jártunk Várdán a Szász Endre Kúriában is és Karádon a tájházban. A Marcali Múzeumban és a Kulturális Korzóban (2014) állandó- és időszaki kiállításokat tekintettünk meg, kiállítás-megnyitókon vettünk részt. A megyehatáron kívül is jártunk, Martonvásár és Budapest nevezetességeivel ismerkedtünk, jártunk a Nemzeti Galériában, a Néprajzi Múzeumban, a Fiumei úti Sírkertben Bodenburg Lina sírjánál és a Citadellán is.

A klubtagok észak-somogyi kiránduláson

Több közös rendezvényünk volt a könyvtárral, Kisslaki László, Bányai Tamás, Avi Ben Giora könyveinek bemutatója, a Magyar Kultúra Napjának könyvtári programjai. Legutóbb pedig a II. világháború kéthelyi eseményeire emlékeztünk a kéthelyi harcok megszűnésének 70. évfordulóján.

Bányai Tamás irodalmi estje a könyvtárban
II. világháborús megemlékezés

Az egészségügyi és szociális témák sem hiányoztak a programunkból, az egészséges életmódtól, a jógán (2010), a gyógytornán (2014), a méhnyakrák megelőzésén (2014) át a szociális ellátásokig (2015) terjedt a tematika. Néhány sorozatba nem szervezett, de érdekes téma is napirendre került, így a grafológia (2010), dísznövénygondozás (2010, 2011), asztrológia (2010). Mindennapjaink fizikai és jogi biztonságáért is hallgattunk előadásokat, közbiztonsági (2010), tűz- és katasztrófavédelmi (2015) és jogi (2014) előadást is. Receptcserét, kötetlen beszélgetéseket, teadélutánokat is tartottunk több alkalommal, jó hangulatban.

A község civil szervezeteit megmozgató programokon is részt vettünk: az Egyesületek Napján 2014-ben, a hagyományos disznóvágáson 2015 telén. Önkéntes munkával évről-évre rendbe tesszük a Hősök Napja és Halottak napja előtt a II. világháborúban hősi halált halt pápai ejtőernyősök emlékhelyét a temetőben.

Az ejtőernyős sírok rendbetétele

Programjainkat közösen tervezzük, alakítjuk. Az előadók, szereplők, közreműködők többsége helybeli vagy helyi kötődésű, akik valamennyien önkéntes feladatként vállalták a szereplést és a szervezést. Így: Bohárné Tapsonyi Andrea, Dávid Lászlóné, Dávid Tamás, Dr. Gelencsér-Magyar Lívia, Dr. Gonda Péter, Hosszúné Tóth Rita, Huszár Hajnalka, Huszár Tímea, Kovács Lajosné, Kovacsics László, Lengyel Péter, Lőrincz László, Molnár Anita, Molnár Zoltán, Molnár Zoltánné, Németh István, Németh József plébános, Peti Gréta, Pozsgai József, Samuné Bogyó Hajnalka, Szarvas Jenő, Udvari Mária, Varjaskéri Gyuláné. Köszönet minden előadónknak és támogatónknak, segítőnknek, különösen a Kéthelyért Egyesületnek.

Elmondhatjuk, hogy programjainknak a kulturális élményen kívül egyfajta közösségformáló ereje is van. Ma már a klubtagság várja az összejöveteleket, és szívesen csatlakoznak hozzánk új tagok is. Aki érdeklődésének megfelelő témát talál a meghirdetett programjainkban, nyugodtan látogathatja.

Balla Mária
(2015. II.szám Nyár)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·Vörös Zsolt
(2019. III.szám Ősz)
·Mozgalmas, színes élet az iskolában
(2018. I.szám Tavasz)
·Kéthelyi Ifjúsági Klub
(2016. I-II.szám Nyár)
·Országos érmek kéthelyi általános iskolások nyakában
(2015. II.szám Nyár)
·Hunyadi utcától a Magyari utcáig
(2012. III.szám Ősz)
·„Kéthely-város”
A jövő ígérete, vagy fantazmagória?
(2011. II.szám Nyár)
·A Művelődési Ház hírei
(2009. IV.szám Tél)
·Gyermeknap az óvodában
(2008. II.szám Nyár)
·85 éve született Bakay Lajos színész
(2005. IV.szám Tél)
·Pedagógusnap 2005.
(2005. II.szám Nyár)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.06 msodperc