Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Óvoda udvar és játszótér fejlesztés
·Riport az 50 éves Horváth Józseffel
·Közérdekű tájékoztatás az avar és kerti hulladék égetéséről
·Díszőrség az ejtőernyős katonák emlékművénél Kéthelyen
·Zászlóval köszöntjük az újszülötteket
·Bemutatkozik a Yin-Yang Életmódközpont
·A kéthelyi hársfák
·A Vincés nővérek Kéthelyen
·Üzenet haza
·Egyszerűen szép
·Vitaminnal erősítik a kéthelyi gyerekek immunrendszerét
·Megújult a játszótér a Hegyalja utcában
·Sakk
·Támogatás Covid-19 pozitív családoknak

Magas a vérnyomásom…

Na és, úgysem fáj!

Valóban, a vérnyomás emelkedését nem mindig kísérik tünetek, sokszor véletlenül veszi észre az orvos, családtag. Akinek a felmenő rokonai között van kezelt vérnyomásos, túlsúlyos, cukorbeteg, érbeteg, az biztosra veheti, hogy valamilyen mértékben ő is érintett lesz, különösen, ha hízni kezd, szereti a sósat és nem kedveli a mozgást.

Az orvos akkor mondja ki, hogy a vérnyomást gyógyszerrel kell kezelni, ha a hosszabb ideig mért értékek átlaga magasabb. Egészséges szervezet is válaszolhat bizonyos ingerekre vérnyomás-emelkedéssel, pl. gázszámla kifizetése, parlamenti közvetítés hallgatása…, ez még nem betegség. A kezelés célja a magas vérnyomás okozta szövődmények minél későbbre tolása, és a halálos veszélyek kockázatának csökkentése (szívinfarktus, agyvérzés). A betegség késői hatásai a félelmetesek, nem az azonnali következményei. Az esetek többségében a szervezet „elbírja” a 180 körüli felső mért értéket is, de az évekig enyhén vagy közepesen emelkedett vérnyomás is visszafordíthatatlan károkat tesz az érrendszerben, márpedig erek mindenhol vannak, az agyat, a szívet és a veséket ellátó erek különösen veszélyeztetettek. Ha a nem jól kezelt magasvérnyomás-betegség idáig jut, akkor már vannak a betegnek panaszai: mellkasi fájdalom, a terhelhetőség csökkenése, fulladás, … (ha a koszorúserek károsodtak), féloldali végtagügyetlenség, beszédzavar, szédülés, … (ha az agyi erek rendetlenkednek). Sajnos, ezek a másodlagos károsodások már nem fordíthatóak vissza.

A gyógyszerek nem olcsók, ráadásul aki vérnyomáscsökkentőt szed, az legtöbbször más betegségben is szenved, több gyógyszere van. De tessék mérlegelni! Vagy szedem a gyógyszert rendszeresen és figyelek a vérnyomásomra, mert kíváncsi vagyok az unokáimra is, vagy nem törődök az emelkedett vérnyomásommal, így vállalom, hogy ez egy időzített bomba és bármikor robbanhat.

Dr. Gonda Péter
(2005. I.szám Tavasz)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·Új tűzoltóautó átadása
(2019. I.szám Tavasz)
·Dudás Virág újabb sikerei Ju-Jitsu sportágban
(2017. III.szám Ősz)
·Anyák napi műsor a Szociális Szolgáltató Központban Kéthelyen
(2016. I-II.szám Nyár)
·Pünkösdi falunap
(2014. II.szám Nyár)
·Tankönyvellátás Kéthelyen a 2013/14-es tanévben
(2013. I.szám Tavasz)
·Gondolatok – kisdiákok között
(2010. IV.szám Tél)
·Művelődési hírek
(2010. II.szám Nyár)
·A Kéthelyért Egyesület éves beszámolójából
(2008. II.szám Nyár)
·30 éves a kéthelyi kézimunka szakkör
(2005. IV.szám Tél)
·Régi karácsonyok Kéthelyen
(2004. IV.szám Tél)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.05 msodperc