Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Magas a vérnyomásom…

Na és, úgysem fáj!

Valóban, a vérnyomás emelkedését nem mindig kísérik tünetek, sokszor véletlenül veszi észre az orvos, családtag. Akinek a felmenő rokonai között van kezelt vérnyomásos, túlsúlyos, cukorbeteg, érbeteg, az biztosra veheti, hogy valamilyen mértékben ő is érintett lesz, különösen, ha hízni kezd, szereti a sósat és nem kedveli a mozgást.

Az orvos akkor mondja ki, hogy a vérnyomást gyógyszerrel kell kezelni, ha a hosszabb ideig mért értékek átlaga magasabb. Egészséges szervezet is válaszolhat bizonyos ingerekre vérnyomás-emelkedéssel, pl. gázszámla kifizetése, parlamenti közvetítés hallgatása…, ez még nem betegség. A kezelés célja a magas vérnyomás okozta szövődmények minél későbbre tolása, és a halálos veszélyek kockázatának csökkentése (szívinfarktus, agyvérzés). A betegség késői hatásai a félelmetesek, nem az azonnali következményei. Az esetek többségében a szervezet „elbírja” a 180 körüli felső mért értéket is, de az évekig enyhén vagy közepesen emelkedett vérnyomás is visszafordíthatatlan károkat tesz az érrendszerben, márpedig erek mindenhol vannak, az agyat, a szívet és a veséket ellátó erek különösen veszélyeztetettek. Ha a nem jól kezelt magasvérnyomás-betegség idáig jut, akkor már vannak a betegnek panaszai: mellkasi fájdalom, a terhelhetőség csökkenése, fulladás, … (ha a koszorúserek károsodtak), féloldali végtagügyetlenség, beszédzavar, szédülés, … (ha az agyi erek rendetlenkednek). Sajnos, ezek a másodlagos károsodások már nem fordíthatóak vissza.

A gyógyszerek nem olcsók, ráadásul aki vérnyomáscsökkentőt szed, az legtöbbször más betegségben is szenved, több gyógyszere van. De tessék mérlegelni! Vagy szedem a gyógyszert rendszeresen és figyelek a vérnyomásomra, mert kíváncsi vagyok az unokáimra is, vagy nem törődök az emelkedett vérnyomásommal, így vállalom, hogy ez egy időzített bomba és bármikor robbanhat.

Dr. Gonda Péter
(2005. I.szám Tavasz)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·90 éves a Kéthelyi Sportegyesület
(2019. IV.szám Tél)
·A kéthelyi iskolában az EFOP 3.1.8-17-2017 „Együtt testvérként” c. pályázat zajlik jelenleg
(2018. I.szám Tavasz)
·A Kéthely SE hírei
(2017. II.szám Nyár)
·100 éve született Harmath Imre költő
(2015. IV.szám Tél)
·Beérett a befektetett munka gyümölcse ifjúsági labdarúgóinknál
(2013. III.szám Ősz)
·Óvodánk eseménynaptára a 2010-2011-es nevelési évben
(2010. IV.szám Tél)
·Tavaszi sakkeredmények – Havanecz Bianka országos aranyérmes!
(2010. II.szám Nyár)
·Néhány szó az iskolarádióról
(2008. IV.szám Tél)
·Mit sütsz …
(2005. III.szám Ősz)
·Sítábori élményem
(2005. I.szám Tavasz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.06 msodperc