Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Óvoda udvar és játszótér fejlesztés
·Riport az 50 éves Horváth Józseffel
·Közérdekű tájékoztatás az avar és kerti hulladék égetéséről
·Díszőrség az ejtőernyős katonák emlékművénél Kéthelyen
·Zászlóval köszöntjük az újszülötteket
·Bemutatkozik a Yin-Yang Életmódközpont
·A kéthelyi hársfák
·A Vincés nővérek Kéthelyen
·Üzenet haza
·Egyszerűen szép
·Vitaminnal erősítik a kéthelyi gyerekek immunrendszerét
·Megújult a játszótér a Hegyalja utcában
·Sakk
·Támogatás Covid-19 pozitív családoknak

Hetven éve történt*

„...1945. március 30-án a szovjet haderő katonái Kéthelyen is megjelentek és újból elfoglalták a községet. Kéthellyel egyidőben foglalták el Balatonkeresztúrt és Balatonszentgyörgyöt is. (Már előtte való nap szabad lett Marcali, Balatonberény és Balatonmáriafürdő, míg Balatonújlak március 31-én.)
Vegyes érzelmekkel fogadták a hírt a kitelepítettek. „Vajon mit találunk otthon, ha hazamehetünk, maradt-e valamink a hosszú távollét után?” - kérdezték önmaguktól és egymástól. Somogy megye alispánja 1945. április 5-én rendeletet adott ki a kiürített falvak lakosságának visszaköltöztetéséről. Három járás (a marcali, a csurgói és a nagyatádi járás) lakossága azonban csak később kapott engedélyt a visszaköltözésre. A visszaköltözés engedélye jóllehet járásunk területére nem vonatkozott, a kéthelyiek ennek ellenére a húsvéti ünnepeket (ápr.1. és 2.) követő héten megkezdték a hazaköltözést….
Joggal gondolhatja a tisztelt Olvasó: Március 30-án a harcok befejeződtek, háborús áldozatok Kéthelyen ez idő után már nem is lehettek, nem is voltak. Sajnos nem így volt. Még az 'állófront' viszonylagos nyugalmának is megvoltak az áldozatai. A nyolcéves Lakatos József a Baglyas-hegyi lakásukban egy páncélöklöt (Panzerfaust) nézegetett február 25-én, amikor az felrobbant és a kisfiút halálosan megsebesítette. Tavasszal aknák okozta balesetek szedték áldozataikat. Így: Mika János (67 éves) április 1-jén, Benkő László (33 éves) április 5-én, Benkő Margit (19 éves) április 6-án, ifj. Harmath János (26 éves) április 22-én, Gérzei József (38 éves) április 24-én, Huszár János (55 éves) április 26-án, Horváth József (42 éves) május 4-én, Bódis István (60 éves) április 16-án és Bogdán Ferenc (21 éves) november 7-én lett a háború áldozata.
1945. április 1-jével, a hazatéréssel új fejezete kezdődött községünk történetének. Teljesen új korszak, melynek nyitánya az emberfeletti munka volt. A háború, a front mérhetetlen pusztítást okozott emberben és vagyonban egyaránt…
Az anyagiakban keletkezett minden kárt, pusztulást azonban felülmúlta a férfi munkaerőben jelentkezett hiány. A front okozta megpróbáltatások súlyát sokáig fokozta, illetve a front elvonulása, majd a háború befejezése feletti örömet sokáig tompította a férfiak távolléte miatt érzett szubjektív hangulat….Hazatérésük lassú folyamat volt. Gondoljunk csak a Keletre és Nyugatra került hadifoglyok nagy számára. A Szovjetunióból még 1950-ben, sőt később is jöttek haza foglyok. Kéthely lakossága mindezek ellenére magára talált, életösztönétől vezérelve megkezdte a maga szorgalmas életét...”

A II. világháború hősi halottainak emlékművénél
(*Részletek Dr. Jandrics István Kéthely a második világháború befejező szakaszában c. könyvéből. Megjelent Kéthelyen, 2002-ben)
(2015. I.szám Tavasz)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Nikula András Csaba
(2019. III.szám Ősz)
·Sakkos híreink
(2017. III.szám Ősz)
·Vendégek a kéthelyi iskolában
(2015. III.szám Ősz)
·„Én nem a győztest éneklem”
(2015. II.szám Nyár)
·Húsvéti vásár a Művelődési házban
(2013. I.szám Tavasz)
·Köszönjük a támogatást, segítséget!
(2012. II.szám Nyár)
·Sakkeredmények
(2009. IV.szám Tél)
·Templomi események
(2007. II.szám Nyár)
·Mindennapjaink az óvodában
(2006. IV.szám Tél)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.06 msodperc