Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Óvoda udvar és játszótér fejlesztés
·Riport az 50 éves Horváth Józseffel
·Közérdekű tájékoztatás az avar és kerti hulladék égetéséről
·Díszőrség az ejtőernyős katonák emlékművénél Kéthelyen
·Zászlóval köszöntjük az újszülötteket
·Bemutatkozik a Yin-Yang Életmódközpont
·A kéthelyi hársfák
·A Vincés nővérek Kéthelyen
·Üzenet haza
·Egyszerűen szép
·Vitaminnal erősítik a kéthelyi gyerekek immunrendszerét
·Megújult a játszótér a Hegyalja utcában
·Sakk
·Támogatás Covid-19 pozitív családoknak

Munka, fejlődés, nyugalom

Nem kis feladata volt a testületnek, amikor elkezdte kidolgozni a település 2015. évi költségvetését. A munka az önkormányzathoz tartozó intézmények vezetőivel történt egyeztetésekkel kezdődött.
Több olyan fejlesztés szükségességét vetették fel, melyek az elmúlt évek alatt, a folyamatos karbantartások hiánya miatt alakultak ki. Ezek egy része minimális mértékben érinti a költségvetést, de vannak olyan tételek is, melyeket külön be kellett tervezni a felújítási keretbe.
Összességében takarékos költségvetést készítettünk. Mindezt tudatosan, felkészülve arra, hogy az elkövetkező években több pályázati lehetőségünk lesz, a melyekhez szükségünk lesz önerőre, és előkészítésük is igényel anyagi befektetéseket. Az építőipari beruházások előkészítésének költsége a saját szakmai tapasztalatom miatt minimálisra csökkenthető, amely jelentős megtakarítást eredményezhet.
Az önkormányzatnál és a hozzá tartozó intézményeknél nem terveztünk létszámcsökkentést. A kötelezőn túli béremeléssel nem számoltunk. A társulási hozzájárulások, tagdíjak kisebb-nagyobb mértékben növekedtek az elmúlt évekhez képest. Azonban van olyan társulási tagdíjtartozásunk, melyet az előző vezetés halmozott fel az elmúlt 3 évben, ennek összege több mint 1,2 millió Ft. Mindez sajnos csak a napokban került napvilágra, miután egyeztettünk a társulás vezetésével. Ezt a választások utáni átadás-átvételnél nem jelezte az előző vezetés, így nem terveztük be a 2015. évi költségvetésbe. Ennek fedezésére külön forrást kell keresnünk.
A 2015-ös évre tervezett felújításunk első lépése egy sok éves probléma megoldás lesz. Ez a művelődési ház tánctermének tetőfelújítása. A vállalkozók megkeresése megtörtént, árajánlatok bekérése folyamat van. Ahogy a tavaszi napsütés kicsit kiszárítja a teljesen átázott tetőt, rögtön megkezdjük a munkálatokat, majd az ősz folyamán a mennyezeti vakolat felújítását is elkészítjük. Az épület ezalatt is használható lesz, amennyiben a felújítási munkálatok során nem kerül elő olyan mértékű károsodás, ami miatt újra időszakosan le kell zárni a tánctermet.
Emellett jelentősebb összeget, 6 millió Ft-ot terveztünk be az ivóvíz- és szennyvízhálózat szükséges felújítására, mindennek a fedezete a koncessziós díj lenne.
Szükségessé vált a temetőkapuk felújítása, erre 180 E Ft-ot terveztünk be. Ezt az önkormányzat saját munkaerővel, az irányításommal el tudja végezni, így itt csak anyagköltséggel kellett kalkulálni. Régi probléma, hogy a temetőben túl távol vannak a vízcsapok. Ennek a hálózatnak a bővítését szeretnénk a nyári öntözési szezonra befejezni, és előkészíteni a főbb temetői utak melletti világítás kialakítását.
Elkezdtük a település központjában a díszvilágítás felújítását. Némelyik reflektor már hosszú évek óta nem működött. Ezeket kicseréltük energiatakarékos, LED-es technológiát használó lámpatestekre. A beruházások között terveztünk közvilágítás-bővítést. Az elmúlt évben kivitelezésre került közvilágítás-felújítás sajnos több helyen nem tartalmazott olyan bővítéseket, melyeket el kell végezni a közeljövőben. A lámpatestek típusengedélyeztetése folyamatban van.
A beruházások közé terveztünk egy nagyobb értékű térkőgyártó gép beszerzését. Ezzel már előkészülve a START munkaprogramhoz, amely március 1-jén el is kezdődött. A térkőgyártó gép hamarosan megérkezik, így rövidesen el tudjuk kezdeni a 10x20 cm-es méretű térburkoló kövek gyártását. A legyártott térkővel a település központjából elindulva több közintézménynél szeretnénk felújítani a járdákat. A START program keretein belül 3 különböző programra adtunk be pályázatot, ezekben 5-5-5 főt tudunk foglalkoztatni 100%-os bértámogatással, valamint gép- és kis értékű anyagbeszerzésre tudunk költséget elszámolni. A térkőgyártás mellett, mint sokan láthatják, a belvízelvezető árkok felújítását kezdtük meg a Dózsa György utcában. Ezt a munkát folytatni szeretnénk a Béke, majd a Széchenyi utcában, a belső kertekben lévő vízelvezetőket is rendbe kell tennünk. A harmadik programban a hegyi utak rendbetételét terveztük, az útra belógó növényzetet kell visszavágni. Néhol már személyautóval is nehéz közlekedni, nem beszélve a nagyobb mezőgazdasági gépekről.
Nagy örömünkre szolgál, hogy a lakosság egyre nagyobb érdeklődést mutat a helyi rendezvények, ünnepségek iránt. Bízunk abban, hogy a helyi civil szervezetekkel együttműködve, közösségteremtő rendezvényekkel, hagyományaink ápolásával, felelevenítésével, tiszta, rendezett falukép kialakításával otthonosabbá, szerethetőbbé tudjuk tenni közös lakóhelyünket.
Kérném a lakosságot, hogy a jövőben is látogassák meg a hivatalt, mondják el véleményüket, problémáikat, hisz azért vagyunk, hogy együtt tegyük szebbé Kéthelyt.

Molnár Balázs
polgármester
(2015. I.szám Tavasz)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Rózsi néni önálló, aktív 90 éves
(2019. I.szám Tavasz)
·Törékeny szalmadíszek férfikézből
(2018. I.szám Tavasz)
·Kéthely SE hírei
(2016. III.szám Ősz)
·Országos érmek kéthelyi általános iskolások nyakában
(2015. II.szám Nyár)
·Egyházközségünk hírei
(2013. II.szám Nyár)
·Könyvbemutató, író-olvasó találkozó a községi könyvtárban
(2011. II.szám Nyár)
·A Művelődési Ház hírei
(2010. III.szám Ősz)
·Húsvéti alkotások
(2008. I.szám Tavasz)
·Karácsony Ünnepén (részlet)
(2005. IV.szám Tél)
·Karácsonyi játszóház
(2004. IV.szám Tél)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.06 msodperc