Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Munka, fejlődés, nyugalom

Nem kis feladata volt a testületnek, amikor elkezdte kidolgozni a település 2015. évi költségvetését. A munka az önkormányzathoz tartozó intézmények vezetőivel történt egyeztetésekkel kezdődött.
Több olyan fejlesztés szükségességét vetették fel, melyek az elmúlt évek alatt, a folyamatos karbantartások hiánya miatt alakultak ki. Ezek egy része minimális mértékben érinti a költségvetést, de vannak olyan tételek is, melyeket külön be kellett tervezni a felújítási keretbe.
Összességében takarékos költségvetést készítettünk. Mindezt tudatosan, felkészülve arra, hogy az elkövetkező években több pályázati lehetőségünk lesz, a melyekhez szükségünk lesz önerőre, és előkészítésük is igényel anyagi befektetéseket. Az építőipari beruházások előkészítésének költsége a saját szakmai tapasztalatom miatt minimálisra csökkenthető, amely jelentős megtakarítást eredményezhet.
Az önkormányzatnál és a hozzá tartozó intézményeknél nem terveztünk létszámcsökkentést. A kötelezőn túli béremeléssel nem számoltunk. A társulási hozzájárulások, tagdíjak kisebb-nagyobb mértékben növekedtek az elmúlt évekhez képest. Azonban van olyan társulási tagdíjtartozásunk, melyet az előző vezetés halmozott fel az elmúlt 3 évben, ennek összege több mint 1,2 millió Ft. Mindez sajnos csak a napokban került napvilágra, miután egyeztettünk a társulás vezetésével. Ezt a választások utáni átadás-átvételnél nem jelezte az előző vezetés, így nem terveztük be a 2015. évi költségvetésbe. Ennek fedezésére külön forrást kell keresnünk.
A 2015-ös évre tervezett felújításunk első lépése egy sok éves probléma megoldás lesz. Ez a művelődési ház tánctermének tetőfelújítása. A vállalkozók megkeresése megtörtént, árajánlatok bekérése folyamat van. Ahogy a tavaszi napsütés kicsit kiszárítja a teljesen átázott tetőt, rögtön megkezdjük a munkálatokat, majd az ősz folyamán a mennyezeti vakolat felújítását is elkészítjük. Az épület ezalatt is használható lesz, amennyiben a felújítási munkálatok során nem kerül elő olyan mértékű károsodás, ami miatt újra időszakosan le kell zárni a tánctermet.
Emellett jelentősebb összeget, 6 millió Ft-ot terveztünk be az ivóvíz- és szennyvízhálózat szükséges felújítására, mindennek a fedezete a koncessziós díj lenne.
Szükségessé vált a temetőkapuk felújítása, erre 180 E Ft-ot terveztünk be. Ezt az önkormányzat saját munkaerővel, az irányításommal el tudja végezni, így itt csak anyagköltséggel kellett kalkulálni. Régi probléma, hogy a temetőben túl távol vannak a vízcsapok. Ennek a hálózatnak a bővítését szeretnénk a nyári öntözési szezonra befejezni, és előkészíteni a főbb temetői utak melletti világítás kialakítását.
Elkezdtük a település központjában a díszvilágítás felújítását. Némelyik reflektor már hosszú évek óta nem működött. Ezeket kicseréltük energiatakarékos, LED-es technológiát használó lámpatestekre. A beruházások között terveztünk közvilágítás-bővítést. Az elmúlt évben kivitelezésre került közvilágítás-felújítás sajnos több helyen nem tartalmazott olyan bővítéseket, melyeket el kell végezni a közeljövőben. A lámpatestek típusengedélyeztetése folyamatban van.
A beruházások közé terveztünk egy nagyobb értékű térkőgyártó gép beszerzését. Ezzel már előkészülve a START munkaprogramhoz, amely március 1-jén el is kezdődött. A térkőgyártó gép hamarosan megérkezik, így rövidesen el tudjuk kezdeni a 10x20 cm-es méretű térburkoló kövek gyártását. A legyártott térkővel a település központjából elindulva több közintézménynél szeretnénk felújítani a járdákat. A START program keretein belül 3 különböző programra adtunk be pályázatot, ezekben 5-5-5 főt tudunk foglalkoztatni 100%-os bértámogatással, valamint gép- és kis értékű anyagbeszerzésre tudunk költséget elszámolni. A térkőgyártás mellett, mint sokan láthatják, a belvízelvezető árkok felújítását kezdtük meg a Dózsa György utcában. Ezt a munkát folytatni szeretnénk a Béke, majd a Széchenyi utcában, a belső kertekben lévő vízelvezetőket is rendbe kell tennünk. A harmadik programban a hegyi utak rendbetételét terveztük, az útra belógó növényzetet kell visszavágni. Néhol már személyautóval is nehéz közlekedni, nem beszélve a nagyobb mezőgazdasági gépekről.
Nagy örömünkre szolgál, hogy a lakosság egyre nagyobb érdeklődést mutat a helyi rendezvények, ünnepségek iránt. Bízunk abban, hogy a helyi civil szervezetekkel együttműködve, közösségteremtő rendezvényekkel, hagyományaink ápolásával, felelevenítésével, tiszta, rendezett falukép kialakításával otthonosabbá, szerethetőbbé tudjuk tenni közös lakóhelyünket.
Kérném a lakosságot, hogy a jövőben is látogassák meg a hivatalt, mondják el véleményüket, problémáikat, hisz azért vagyunk, hogy együtt tegyük szebbé Kéthelyt.

Molnár Balázs
polgármester
(2015. I.szám Tavasz)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Kitüntettek
(2019. IV.szám Tél)
·Húsvéti faluközpont-díszítés
(2018. I.szám Tavasz)
·Települési értékeinkről
(2017. I.szám Tavasz)
·Helyi támogatások
(2015. III.szám Ősz)
·Anekdotákat gyűjtök
(2013. I.szám Tavasz)
·Aranyos bábrabló
(2011. I.szám Tavasz)
·Óvodánk eseménynaptára szeptember - október hónapra
(2010. III.szám Ősz)
·Hagyományőrző Szüreti Fesztivál 2007
(2007. III.szám Ősz)
·Robotskip
(2007. I.szám Tavasz)
·Fáj a térdem…
(2005. III.szám Ősz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.03 msodperc