Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Farsangi szezonban az ovisokkal

Télűzés az óvodában

A 2015-ös farsang vízkereszttől, január 6-tól március 17-ig, a húsvétvasárnapot megelőző 40 napos böjt kezdetéig tart, azaz "húshagyó keddig". Ezt az időszakot igyekszünk a lehető legjobban kihasználni, a lehető legtöbb szabadidős programot szervezni a gyermekeknek, az ünnep jegyében.

Hagyománnyá vált óvodánkban, hogy az igazi nagy FARSANGUNK előtti időszakban minden csoport vendégül hívja, látja a másik két csoportot.

Az idén a kiscsoportosokhoz mentünk először vendégségbe, ahol a csoport dolgozói a „Miért haragszik Törpmama Törpillára? című mesejátékkal kedveskedtek a gyerekeknek, ehhez a csoportba járó kicsiket is bevonták. A középső csoportosok „ A három kívánság” c. mesét adták elő, amiben a szegény ember gyerekei szerepet a középsős fiú és lányok játszották. A nagycsoportosok választott meséje „Az alma”volt, ehhez madárijesztőtáncot tanultak, nagy élvezettel mutatták be.

b>Devecsery László: Bohóc-biztató
Gyertek, gyertek, gyerekek!
Én veletek nevetek!
Mosolyogjunk, kacagjunk,
kacagtatók maradjunk!
Néha úgyis rossz a világ:
víg kedvünkből nyíljon virág!
Szedjük gyorsan nagy csokorba!
Nézzük meg, hogy ki mogorva!
Adjuk néki ezt a csokrot,
vidámságból termett bokrot…
Ő se legyen szomorú,
elkerülje őt a bú!
Most mindenki nevessen;
mosolyogva szeressen.

Olvastuk, hallottuk, hogy régen farsang idején a fonóházakban minden este zajlott valamilyen vidám esemény, énekeltek, táncoltak, játszottak. A mulatozások "húshagyókeddig" tartottak, amikor az utolsó fonóházi összejövetelre, a "fonóvégzésre" került sor, amely felért egy kisebb lakodalommal. Ezt követően az egész falut megmozgató nagy népi mulatsággal a "farsangtemetéssel" vagy "téltemetéssel" búcsúztatták az elmúlt vidám heteket.

Óvodánkban a „fonóvégzésre”, február 14-én került sor (FARSANG), melyre az óvoda apraja- nagyja nagy szeretettel és sok-sok derűvel, mókával készült. A szombati nap előtti héten majdnem minden nap jártunk a kultúrházba próbálni, hogy a legkisebbek is érezzék magukat egy kicsit otthon a színpadon. A próbákat mindig jó hangulatban tartottuk, sokat nevettünk. Hallottuk, hogy így voltak ezzel a felnőttek is, akik a Szülői Szervezet elnökének, Tanai Melindának kezdeményezésével vidám tánccal és kacagtató jelenettel készültek.

Köszönet a lelkes szereplőknek: Baka Tamás, Berkes Zsolt, Balázs Beáta, Bodai Tímea, Cseke Attila, Mika Borbála, Misák Csilla, Mukk Ildikó, Rátonyi-Németh Judit, Tanai Melinda, Weisz Zsuzsanna. Ők a próbákat, mi, az előadásukat élvezhettük!

A farsang utáni kedden, húshagyókedden síppal, dobbal és a nagy hangunkkal kergettük el a telet, a kiszebábunk égetésével búcsúztattuk az idei farsangi szezont óvodánk udvarán.

Tavaszváró első programunk, a nemzeti ünnepre való készülődés, versek, mondókák, énekek tanulása, kokárda, csákó, kard készítése, az ünnep várása. Már ebben a korban nagy jelentősége van a nemzeti öntudat kialakításának, az életkori sajátosságoknak megfelelő szinten és formában.

Felnőttek a farsangon
Télűzés
Márc. 15-re készülőben
Magyar Tiborné Szűcs Judit
(2015. I.szám Tavasz)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Csoportos gyógytorna a faluban
(2019. IV.szám Tél)
·Beszámoló a szülői szervezet 2018-as tevékenységéről
(2018. II.szám Nyár)
·Kereskai Béla amatőr alkotó
(2016. III.szám Ősz)
·Sipos Balázs
(2014. III.szám Ősz)
·Beszámoló Gyuláról
(2013. III.szám Ősz)
·Nyári hittanos vetélkedő
(2011. III.szám Ősz)
·Véradás
(2009. II.szám Nyár)
·Óvoda
(2008. III.szám Ősz)
·A szeretet nem válogat
(2006. IV.szám Tél)
·10 éves az Asszonykórus
(2004. II.szám Nyár)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.05 msodperc