Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Vízkereszttől - húshagyókeddig
·2021. március 15.
·A leendő elsős kéthelyi tanítók levele
·Reményekkel telve kezdtük az új évet
·Helyi értékeink gyűjteménye, a Kéthelyi Települési Értéktár 2020/2021
·100 éves Kéthely Hamvad nevű falurésze
·Home office
·Betekintés a Szociális Szolgáltató Központ hétköznapjaiba
·Távoktatás egyetemista szemmel
·Középiskolás vélemények a tantermen kívüli, digitális oktatásról
·Kéthely és Balatonmáriafürdő települések közötti kerékpárút fejlesztése
·Sikeresen pályáztak a kéthelyi polgárőrök
·1%
·Gyászhír

Hűség egy faluhoz, hűség önmagunkhoz

Szecsődi Árpádné

2004-ben Szecsődi Árpádné, kéthelyi tanárnő aranydiplomát kapott. Ez azt jelenti, hogy 50 éve szerzett pedagógus diplomát, amit most megerősített a főiskola rektora. Mindenki Ibolya nénije még ma is fizikai és szellemi ereje teljében tevékenykedik, alkot és tanítja, műveli a kézimunkázó lányokat, asszonyokat. Szép munkáik, eredményeik mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

Gazdag életpálya

Ibolya Baranya megyében, Ózdfalun született. Az ötgyermekes, földműves családot munkaszeretet és alkotókedv jellemezte. A kis település iskolájában végezte az elemi 4 osztályát. Tízéves korában Pécsre került, rokonoknál lakott és itt tanult, amíg megszerezte a tanítóképző érettségit.

1953-ban Kéthelyre helyezték gyakorlóéves tanítónak. Öt fiatal pedagógus érkezett akkor a faluba, tele lelkesedéssel, aktivitással, akkoriban került ide Szűcs István, Sass Ilona, Bogdán Etelka (őrá - mint magas hivatástudattal rendelkező, rátermett, gyermekközpontú irodalomtanárra - különösen szívesen emlékezik Ibolya). Szolgálati lakás, közétkeztetés híján Ibolya másodmagával lakott egy albérleti szobában, egy kolléganő édesanyja vállalta az ebédfőzést havi 250 Ft-ért (560 Ft kezdő fizetést kaptak a tanítók). Az iskola a Hunyadi u. 1-ben (ma varroda) és a mai iskola udvarán, az ebédlő és konyha termeiben működött (a zárdaépület, ami a mai iskola helyén állt, akkor használhatatlan állapotban volt).

A faluban nem volt művelődési ház, kulturális programokat az iskola udvarán, később az iparos székházban rendeztek. A mai művelődési otthon (a mozi, könyvtár) helyén grófi lóistálló állt. Ezt bontották le társadalmi munkában a kéthelyiek, pucolták a bontott téglát és ebből építettek helyére tánctermet (a mai moziterem). Ibolya a többi lelkes fiatallal mindenben aktívan részt vett, népi táncoltak, színjátszottak, röplabdáztak, táboroztatták a gyerekeket. Itt ismerkedett meg későbbi férjével, Szecsődi Árpáddal, akivel két fiúgyermeket neveltek fel.
Egész más körülmények között, mint ahogy ma. Nem volt GYES vagy GYED, de még nagymama sem a közelben. A fiatal kismama tanítási szünetekben szaladt haza szoptatni kisfiát a régi jegyzőlakásba (a mai Diszkont bolt épülete).
Közben 1974-ben a Pécsi Tanárképző Főiskola levelező tagozatán pedagógia szakos tanári diplomát szerzett.
Diplomamunkáját „Esztétikai nevelés a napközi otthonban” címmel írta meg. Ettől kezdve a tanultakat kamatoztatva napközi otthonos tanárként dolgozott nyugalomba vonulásáig.

A tanítás mellett folyamatosan végzett népművelő tevékenységet: 12 évig vezetett népitánc-csoportot, tanított éneket, majd áttért a kézimunkára. Elvégzett egy 3 éves díszítő művészeti szakkörvezető tanfolyamot Kaposváron. 1982-ben Szocialista Kultúráért érdemérmet kapott. 2001-ben munkái alapján a Magyar Művelődési Intézet népi iparművésszé minősítette. Tagja a Somogy Megyei Népművészeti Egyesületnek, melynek évenként megrendezett kiállításain Ibolya kézimunkái is megjelennek. Hímzéseit a pécsi Hungarikum házban is kiállították. Zsűrizett munkáinak fotóit otthon albumban őrzi. Kéthelyen kívül további öt településen tanított kézimunkát és rendszeresen hívják játszóház vezetésére is. 2001. augusztus 5-ére, a millenniumi zászló felavatására a falu vezetői zászlóanyának kérték fel. Minden tevékenységében maximálisan támogatta férje, Szecsődi Árpád, aki sofőrje, rajzolója volt, elvégezte a ház körüli munkákat, hogy együtt alkothassanak. Férjének elvesztése megrázta, de fiatalos lendületét nem törte meg.

A diplomaosztón
János vitéz az ötvenes években

A Hímző Szakkör

Idén nyáron lesz 30 éve, hogy működik a szakkör Szecsődi Árpádné vezetésével. A megsárgult napló őrzi valamennyi tag nevét, akik legalább 40-en voltak. Jelenleg 10 szorgalmas asszony és lány jár hétfő esténként a kultúrházba, hogy kedélyesen elbeszélgetve együtt varrjanak. A Kárpát-medence minden tájegységének motívumaiból, öltéstechnikájából merítenek. 1980-ban jelent meg először a csoportból kézimunka országos kiállításon, Nyíregyházán. Azóta folyamatosan szerepelnek megyei és országos bemutatókon.
A falunapon évente láthatjuk munkáikat. Siófokon, a „Somogy élő népművészete” kiállításon több alkalommal képviseltették magukat a hímzés kategóriában. 2004-ben Marcaliban, a körzeti kiállításon Nagy Kálmánné szakköri tag első helyezést ért el.
A szakkörvezető jelenleg is jár tanfolyamra. Irányításával igazi értékek születnek, segít az alapanyagok kiválasztásában, beszerzésében. A 30 év alatt sok közös élményben volt részük a tagoknak, emlékezetes országjáró kirándulásokat éltek meg.

Az iskolás korosztálytól sem szakadt el teljesen Ibolya, szünidőben gyöngyfűzésre járnak hozzá a kislányok. Szeretettel veszik körül a kedves tanár nénit. „Ha újra születnék, ismét pedagógus lennék.” - vallja ő. Sok ilyen lelkes, hivatásához hű Ibolya nénire lenne szüksége ennek a falunak és ennek az országnak.
Jó erőt, egészséget, eredményes alkotómunkát, hosszú életet kívánunk Szecsődi Árpádnénak.

Balázs Andorné
(2005. I.szám Tavasz)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·Kirándulás Zalaszabarra
(2019. III.szám Ősz)
·Programterv júliustól szeptemberig
(2017. II.szám Nyár)
·In memoriam Németh István
(2015. IV.szám Tél)
·Sakk
(2015. I.szám Tavasz)
·Kéthely Község Önkormányzatának 2013. I. félévi gazdálkodásáról
(2013. III.szám Ősz)
·Az elmúlt időszak tapasztalatai
(2010. IV.szám Tél)
·Kirándulás az erdei kisvasúttal
(2009. III.szám Ősz)
·Kórushírek
(2007. III.szám Ősz)
·Köszönet a támogatásért
(2006. I.szám Tavasz)
·Magas a vérnyomásom…
(2005. I.szám Tavasz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.06 msodperc