Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Rendőrségi felhívás

A lakásbetörések megelőzése érdekében kérjük, fogadják meg a rendőrség tanácsait!

Növeljék lakásuk, házuk biztonságát azzal, hogy megnehezítik a rossz szándékú emberek bejutását! A nyílászárókon alkalmazzanak megfelelő minőségű mechanikai berendezéseket! Zárak, redőnyök, rácsok felszerelésével jó eséllyel megakadályozható a behatolás. A pincéről, padlásfeljáróról, melléképületekről, sőt a villanyóraszekrényről se feledkezzenek el!

A külső világítás nagymértékben zavarja az elkövetőt. Ajánlott a bejáratnál elhelyezett mozgásérzékelős lámpa, riasztó- és kamerarendszer kiépítése. A házban tartott értékekről készítsenek leltárt, jegyezzék fel azonosítóikat, esetleg készítsenek azokról fotót!

Fordítsanak az eddiginél is nagyobb figyelmet a lakókörnyezetükben megjelenő idegenekre! Amennyiben ismeretlen, idegen autót, személyeket látnak a környékben, kérjük, jegyezzék fel a rendszámot, a gépkocsi színét, esetleg típusát!

Amennyiben betörést észlelnek, azonnal értesítsék a rendőrséget!

Trükkös lopás elkövetése során az elkövetők a legkülönfélébb meggyőző, hihetőnek tűnő történettel szólítják meg az idős embereket, elterelik a figyelmüket, és így tulajdonítják el értékeiket.

A csalók palettája igen széles (fa árusítása, szaloncukor osztása, pénzváltás, egy pohár víz kérése, gyereke barátja vagyok, gázár- vagy nyugdíjtámogatást hoztam, közüzemi szolgáltatást ellátó cégtől, önkormányzattól jöttem, stb.), ezért ne legyünk hiszékenyek!

Legyünk határozottak, és figyeljük jól meg a személyt (ruházat, magasság, különös ismertetőjel, esetleg próbáljuk kötni egy általunk ismert személyhez, akire hasonlít a könnyebb megjegyzés érdekében)! Kocsival érkezőknél alaposan figyeljük meg a gépjárművet! Házaló árusokat ne engedjenek be a lakásba és az udvarba!
Ne menjünk a lakásunkba készpénzért, mert ezzel lehetőséget adunk arra, hogy illetéktelen kerüljön lakóterünkbe, megfigyelve a lakás zárszerkezetét (biztonságát), elrendezését, kisebb-nagyobb berendezési tárgyakat, valamint azt, hogy honnan vesszük elő a készpénzt! Az otthonunkat „csak” megfigyelő személy is veszélyt jelenthet, hiszen később visszatérhet a helyszínre akár többedmagával, hogy kirámolják a lakást. A lakásba bejutó elkövetők a nyereség reményében nem riadnak vissza az erőszak, a tettlegesség elkövetésétől sem!
Folyamatosan tartsanak kapcsolatot a közelükben élőkkel, valamint a polgárőrrel, postással, orvossal, szociális gondozóval!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válnának, kérjük, értesítsék a rendőrséget!

Az ünnepi készülődés során is vigyázzanak értékeikre, ne könnyítsék meg a zsebtolvajok dolgát! A zsebesek ellen senki sincs biztosítva.

Fokozottabban figyeljenek értékeikre, ha forgalmas helyen, tömegben tartózkodnak, utaznak! Ne tegyenek egy helyre pénztárcát, csekket, hitelkártyát, iratokat, mobiltelefont, főleg ne hátizsák, hátitáska külső zsebeibe! Bankkártya mellett soha ne legyen ott a PIN kód! Vásárláskor, az áru válogatásakor soha ne tegyék le a táskát, pénztárcát bevásárlókocsira, pultra! A megvásárolt és kifizetett árut se hagyják felügyelet nélkül, és a gépkocsiba történő bepakolás során is ügyeljenek értékeikre!

Ha tetten érik a tolvajt, hangosan kérjenek segítséget, értesítsék a rendőrséget!

Egy gépkocsi feltörésére akár 5 másodperc is elegendő.

Amennyiben lehetőségük van rá, parkoljanak kijelölt parkolóban, esti órákban pedig ott, ahol világítás van, a parkoló belátható és forgalmas! Minden esetben zárják be az ajtókat, ablakot, ha elhagyják a gépkocsit! Ellenőrizzék, hogy nem maradt-e látható helyen a gépkocsi utasterében értékes vagyontárgy, műszaki cikk, korábban megvásárolt ajándék! A személyes okmányokat, pénztárcát, mobiltelefont mindig tartsák testközelben! Szereltessenek járművükbe riasztót! Amennyiben észlelték, hogy feltörték kocsijukat, ne nyúljanak semmihez! A gépkocsit és annak környezetét a rendőrség vizsgálni fogja!

Ne adjanak esélyt a bűnelkövetőknek!

BÉKÉS, BOLDOG, BIZTONSÁGOS ÜNNEPEKET!

Ingyenesen hívható szám:

112

Elérhetőségeink:

Marcali Rendőrkapitányság
8700 Marcali, Rákóczi u. 55. sz.
Telefon: 85/515-150
e-mail: marcali@somogy.police.hu

Balatonkeresztúri Rendőrőrs
8648 Balatonkeresztúr, Iskola u. 1. sz.
Telefon: 06-20/285-7024

Kéthelyi Polgárőr Egyesület
Bódis József elnök
Telefon: 06-30/509-7460
Összeállította: Nikula András Csaba
(2014. IV.szám Tél)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·300 éves az iskolai oktatás Kéthelyen
(2020. II.szám Nyár)
·Kristóf útja töretlen
(2019. I.szám Tavasz)
·Vadgesztenyefáink története
(2017. II.szám Nyár)
·A Kéthely SE hírei
(2015. II.szám Nyár)
·Utcák közti focibajnokság – 2013
(2013. III.szám Ősz)
·A művelődési ház nyári programjai
(2011. III.szám Ősz)
·Új fogorvosunk bemutatkozik
(2009. IV.szám Tél)
·„Gyere velünk a könyvtárba!” – Bemutatkozik a Községi Könyvtár
(2007. IV.szám Tél)
·Országos kompetenciamérés
(2007. II.szám Nyár)
·Házi szaloncukor
(2004. IV.szám Tél)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.07 msodperc