Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·A Nyitott Klub elmúlt öt évéről
·Ha nyár….., akkor olvasótábor!
·300 éves az iskolai oktatás Kéthelyen
·Állatartás
·Nehéz hónapok a vírushelyzet miatt
·Helyi gazdaságfejlesztés Kéthely községben
·Német nyelvi tábor
·Három éve Kéthelyen az Atroplusz Kft.
·Erdei játszótábor két turnusban
·Újra pereg a film a Kéthelyi moziban
·Egyszerűen szép
·Magyarok kenyere gyűjtőpont Kéthelyen

Egy gazdag életmű

2014. december 10-én a Marcali Kulturális Korzóban Szecsődi Árpádné hímzéseiből nyílt kiállítás, abból az alkalomból, hogy Ibi néni novemberben töltötte be 80. életévét, s már 39. éve vezeti a kéthelyi hímzőszakkört. Az alábbi részlet a megnyitón elhangzott beszéd rövidített változata.

Szecsődi Árpádné hímzései Marcaliban

Szecsődi Árpádné – nekünk, kéthelyieknek egyszerűen csak Ibi néni – hatvan évvel ezelőtt került Kéthelyre, itt kezdte pedagógusi pályáját. Idén vehette át gyémántdiplomáját.
A tanítás mellett Kéthelyen az elmúlt hatvan év során a kulturális élet egyik meghatározó személyisége ő. Az ötvenes és hatvanas években tanított színdarabokat, néptáncot, versmondást gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. 1975-ben pedig átvette a kézimunka, pontosabb nevén a hímzőszakkör vezetését Kiss Zoltánné, Kati nénitől. Szakmai igényességét jelzi, hogy 1983-ban díszítőművészeti szakkörvezető képesítést is szerzett. Már 1982-ben tagja lett a Somogy Megyei Népművészeti Egyesületnek. Szakkört nemcsak Kéthelyen, hanem még öt környező településen, így Marcaliban, Gyótapusztán, Balatonkeresztúron, Balatonújlakon és Somogyszentpálon is vezetett. A kéthelyi asszonyok már 1980-tól több országos és megyei kiállításon szerepeltek munkáikkal és számos díjat vehettek át.
Szakkörének tagjai megismerkedhetnek a magyar népi hímzések típusaival, motívumkincseivel, öltéstechnikáival. A teljesség igénye nélkül: a somogyi fehér hímzésekkel, a mezőségi, torockói, rábaközi, hódmezővásárhelyi, mezőkövesdi, kalocsai, nógrádi motívum- és színvilággal, az elegáns úri hímzéssel és a leheletfinom höveji csipkével is. Szebbnél szebb igényesen kidolgozott darabokat, főként lakástextíliákat: terítőket, párnákat, függönyöket készítenek, így őrizve a Kárpát-medence néprajzi értékeit.
Napjainkban nemcsak a népi iparművészek, hanem a divattervezők és a formatervezők is forrásként használják a népi díszítőművészet motívumait. Több hímzésfajtát – mint megkülönböztetett figyelemre érdemes értéket – ott találunk a hungarikumok között.
Az utóbbi években Ibi néni és a kéthelyi szakkör tagjainak keze alól is kikerültek egyedi, hímzett ruhadarabok és apró kiegészítők, így válik élővé mindennapjaink kultúrájában a hagyomány.
Ibi néni szigorú szakmai zsűri előtt is megmérettette magát. A minősítésre benyújtott munkái alapján – melyekből számos darab itt, a kiállításon is látható – 2001. április 26-án a Magyar Művelődési Intézet népi iparművésznek ismerte el. Hímzései 2002-ben szerepeltek Siófokon a Somogy élő népművészete c. kiállításon és Pécsett a Hungarikum Házban. 2003-ban Balatonalmádiban a Népi Iparművészek Bemutatótermében. 2004-ben Marcaliban a Marcali Kistérség Élő Népművészete c. kiállításon. Kaposvárott, a Somogy Megyei Népművészeti Kiállításon, ahol kiemelkedő színvonalú alkotásait plakettel díjazták. 2006-ban szakkörének tagjaival állított ki, ugyancsak Kaposvárott a Somogy Megyei Művelődési Központban, a Magyar Kultúra Napján.
A kéthelyi hímzőszakkör fennállásának 30. évfordulóján, 2005-ben a Somogy Megyei Művelődési Központ szakkörvezetői munkáját oklevéllel ismerte el. Örülünk, hogy azóta már a szakkör 35. évfordulóját is megünnepelhettük, jövőre pedig a 40. jubileumhoz érkezünk.
Ibi néninek valamennyi egykori tanítványa nevében is köszönöm, hogy bevezetett bennünket a népművészet eme különlegesen gazdag, szemet-lelket gyönyörködtető ágába. Köszönet az együtt töltött időért, az iránymutatásért, az elkészült munkákért, az alkotás öröméért, a közös élményekért. Kívánunk jó egészséget és további alkotó éveket!

kc_himzes_03
A kiállítás megnyitó ünnepségén
Balla Mária
(2014. IV.szám Tél)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Dudás Virág 2018-as éve
(2018. IV.szám Tél)
·Ehető élmények a művelődési házban
(2017. II.szám Nyár)
·Önkormányzati fejlesztések 2015-ben
(2015. III.szám Ősz)
·Sipos Balázs
(2014. III.szám Ősz)
·Falunapi horgászverseny
(2012. II.szám Nyár)
·Ősz az iskolában
(2011. IV.szám Tél)
·Választás - bevezető
(2010. III.szám Ősz)
·Bemutató tanítás az iskolában
(2008. I.szám Tavasz)
·Csereévem Kéthelyen
(2006. III.szám Ősz)
·A Petőfi Sándor Művelődési Ház nyári programja
(2005. II.szám Nyár)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.07 msodperc