Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Egy gazdag életmű

2014. december 10-én a Marcali Kulturális Korzóban Szecsődi Árpádné hímzéseiből nyílt kiállítás, abból az alkalomból, hogy Ibi néni novemberben töltötte be 80. életévét, s már 39. éve vezeti a kéthelyi hímzőszakkört. Az alábbi részlet a megnyitón elhangzott beszéd rövidített változata.

Szecsődi Árpádné hímzései Marcaliban

Szecsődi Árpádné – nekünk, kéthelyieknek egyszerűen csak Ibi néni – hatvan évvel ezelőtt került Kéthelyre, itt kezdte pedagógusi pályáját. Idén vehette át gyémántdiplomáját.
A tanítás mellett Kéthelyen az elmúlt hatvan év során a kulturális élet egyik meghatározó személyisége ő. Az ötvenes és hatvanas években tanított színdarabokat, néptáncot, versmondást gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. 1975-ben pedig átvette a kézimunka, pontosabb nevén a hímzőszakkör vezetését Kiss Zoltánné, Kati nénitől. Szakmai igényességét jelzi, hogy 1983-ban díszítőművészeti szakkörvezető képesítést is szerzett. Már 1982-ben tagja lett a Somogy Megyei Népművészeti Egyesületnek. Szakkört nemcsak Kéthelyen, hanem még öt környező településen, így Marcaliban, Gyótapusztán, Balatonkeresztúron, Balatonújlakon és Somogyszentpálon is vezetett. A kéthelyi asszonyok már 1980-tól több országos és megyei kiállításon szerepeltek munkáikkal és számos díjat vehettek át.
Szakkörének tagjai megismerkedhetnek a magyar népi hímzések típusaival, motívumkincseivel, öltéstechnikáival. A teljesség igénye nélkül: a somogyi fehér hímzésekkel, a mezőségi, torockói, rábaközi, hódmezővásárhelyi, mezőkövesdi, kalocsai, nógrádi motívum- és színvilággal, az elegáns úri hímzéssel és a leheletfinom höveji csipkével is. Szebbnél szebb igényesen kidolgozott darabokat, főként lakástextíliákat: terítőket, párnákat, függönyöket készítenek, így őrizve a Kárpát-medence néprajzi értékeit.
Napjainkban nemcsak a népi iparművészek, hanem a divattervezők és a formatervezők is forrásként használják a népi díszítőművészet motívumait. Több hímzésfajtát – mint megkülönböztetett figyelemre érdemes értéket – ott találunk a hungarikumok között.
Az utóbbi években Ibi néni és a kéthelyi szakkör tagjainak keze alól is kikerültek egyedi, hímzett ruhadarabok és apró kiegészítők, így válik élővé mindennapjaink kultúrájában a hagyomány.
Ibi néni szigorú szakmai zsűri előtt is megmérettette magát. A minősítésre benyújtott munkái alapján – melyekből számos darab itt, a kiállításon is látható – 2001. április 26-án a Magyar Művelődési Intézet népi iparművésznek ismerte el. Hímzései 2002-ben szerepeltek Siófokon a Somogy élő népművészete c. kiállításon és Pécsett a Hungarikum Házban. 2003-ban Balatonalmádiban a Népi Iparművészek Bemutatótermében. 2004-ben Marcaliban a Marcali Kistérség Élő Népművészete c. kiállításon. Kaposvárott, a Somogy Megyei Népművészeti Kiállításon, ahol kiemelkedő színvonalú alkotásait plakettel díjazták. 2006-ban szakkörének tagjaival állított ki, ugyancsak Kaposvárott a Somogy Megyei Művelődési Központban, a Magyar Kultúra Napján.
A kéthelyi hímzőszakkör fennállásának 30. évfordulóján, 2005-ben a Somogy Megyei Művelődési Központ szakkörvezetői munkáját oklevéllel ismerte el. Örülünk, hogy azóta már a szakkör 35. évfordulóját is megünnepelhettük, jövőre pedig a 40. jubileumhoz érkezünk.
Ibi néninek valamennyi egykori tanítványa nevében is köszönöm, hogy bevezetett bennünket a népművészet eme különlegesen gazdag, szemet-lelket gyönyörködtető ágába. Köszönet az együtt töltött időért, az iránymutatásért, az elkészült munkákért, az alkotás öröméért, a közös élményekért. Kívánunk jó egészséget és további alkotó éveket!

kc_himzes_03
A kiállítás megnyitó ünnepségén
Balla Mária
(2014. IV.szám Tél)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Bartis László Imre
(2019. III.szám Ősz)
·Hatvanéves a Hímző Szakkör
(2019. I.szám Tavasz)
·Sikeres tűzoltóink
(2017. II.szám Nyár)
·Karácsonyi ünnepkör
(2015. IV.szám Tél)
·Sakk
(2013. III.szám Ősz)
·Falunap
(2012. II.szám Nyár)
·Erdélyben jártunk
(2009. III.szám Ősz)
·Advent az iskolában
(2008. IV.szám Tél)
·Eredeti kéthelyi bakik
(2007. I.szám Tavasz)
·Kéthelyi Középiskolások Kórusa
(2004. II.szám Nyár)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.04 msodperc