Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

20 éves a Kéthelyi Asszonykórus

„Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út.
De mi (…) azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját
mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken.”
(Kodály Zoltán)

Asszonykórusunk 2014. május 24-én ünnepelte 20 éves jubileumát.
Az évfordulóra a kórus egyik lelkes tagja, Takács Józsefné, Ica albumba rendezte a kórus történetének dokumentumait, fotókat, okleveleket, újságcikkeket, és dióhéjban összefoglalta az elmúlt húsz év legfontosabb történéseit. Álljon itt most az általa írt összefoglalás a húsz éves fennállását ünneplő kórus tiszteletére!

Koncert a 20 éves évfordulón

„Húsz éve született a kórus, illetve először csak a gondolat Balázs Laci fejében 1993 őszén. Laci az általa szervezett kirándulások alkalmával a hazafele tartó utakon hallotta az asszonyokat énekelni, és akkor jött az ötlet, hogy a falu jó hangú asszonyaiból létre kellene hozni egy népdalkórust. Laci az anyai nagyapjának is tisztelegni kívánt ezzel. Hisz minden kéthelyi lakos tudja, hogy Kovács Lajos bácsi milyen jelentős szerepet töltött be a falu kulturális életében.

A gondolatot tett követte. Felkereste az asszonyokat az ötlettel, majd a szervezésben már segítsége is volt Ormándi Gáborné, Ida személyében.

Nem sokkal azelőtt került a faluba egy új ének- és zenetanár, Hurja Lajos tanár úr. Őt kereste meg Laci és a kultúrotthon akkori igazgatója, Szarvas Jenő, és felkérték a kórus vezetésére. 1993 év végén jöttek össze az első megbeszélésre. Majd 1994 januárjában be is indult a kórus élete, Hurja Lajos tanár úr vezetésével, azzal a céllal, hogy együtt énekeljenek a maguk és mások örömére. Vezetésével nagyon sok, szép sikert értek el, és nemcsak magukat a szép dalokat tanulták meg, hanem a dalok szeretetét, és átérezték az együtténeklés örömét, az egymás iránti tiszteletet és szeretetet. Hisz ő mindezekben jó példával járt elöl. Nagy türelemmel és tisztelettel viszonyult minden kórustaghoz. Őt is szerette és tisztelte mindenki.

27 fővel indult a kórus. Ezután már minden hét keddjén népdaloktól volt hangos a kultúrotthon egyik terme. Mindenki szívvel-lélekkel énekelte a dalokat, melyre a tanár úr tanította őket. Majd úgy gondolták, másutt is meg kellene mutatni, hogy mit tudnak, és milyen sok jó hangú asszony lakik Kéthelyen. Jöttek a kórustalálkozók, dalostalálkozók, minősítők, ahonnan egyre több és jobb eredménnyel tértek haza. Sorra nyerték az ezüst, az arany, a kiváló arany minősítéseket. Majd 2008-ban sikereik megkoronázásaként Görgetegen 2008. április 6-án megnyerték az „Aranypáva”díjat, melyet 2008 nyarán az egri Országos Népzenei Gálán vehettek át azzal a díszoklevéllel együtt, melyet a gálán nyújtott teljesítményükért kaptak.

Az említett versenyeken és találkozókon kívül többször felléptek Budapesten is, az Erkel Színházban, az Olasz Kulturális Központban, az Orczy-kertben. Két alkalommal szerepeltek Bécsben is. Állandó meghívott vendégei voltak a Balatoni Dalok és Dalosok Találkozójának és az Advocatus kistérségi dalostalálkozóknak. Sok Somogy megyei és még megyén kívüli kórussal is alakítottak ki baráti kapcsolatot, amit azóta is ápolnak. Minden évben részt vesznek egymás rendezvényein, dalostalálkozóin, ahol mindig jó és vidám hangulatú műsorok, kötetlen baráti beszélgetések részesei lehetnek.

1999 márciusában Kéthely adott otthont a második kistérségi dalostalálkozónak, ahol több mint 200 lelkes amatőr vett részt. Ez a rendezvény egybeesett a kórus 5 éves jubileumával.

2004 tavaszán, itt Kéthelyen rendezői voltak a NEOMI-nek (Népzenei Együttesek Országos Minősítője). Ezzel a rendezvénnyel a kórus 10 éves évfordulóját is ünnepelte.

2009 májusában ünnepelték 15 éves jubileumukat. Ez az év azonban az ünneplés mellett, sajnos a gyász éve is volt. 2009 decemberében beteg lett és kórházba került szeretett karnagyuk, Hurja Lajos. Mindenki szorongva, aggodalommal és reménnyel teli várta a Tanár Úr gyógyulását. Sajnos a kegyetlen sors közbeszólt, és jött a visszavonhatatlan és megmásíthatatlan hír, hogy 2009. december 15-én este fél hétkor örökre elment, a kegyetlen halál elragadta.

Mindenkit mélységesen megrendített, és szinte letaglózott a hír, hogy nincs többé, de az általa megtanított dalokban tovább él. „Elment tőlünk, mint a lenyugvó nap, de szívünkben él és örökre itt marad.” A Tanár Úr halála után azt hitték, széthullik a kórus. De Boór Magdi és Kiss Marika – sajnos Marika sem lehet már köztük, azt mondta: „Lányok, fel kell állni, és folytatni kell, a Tanár Úr is ezt akarná!” Ők keresték meg Strohmajer Miklóst, és kérték fel a kórus vezetésére. Ő két évig volt a kórus vezetője, de sok elfoglaltsága miatt nem tudta tovább vállalni a kórus irányítását. Az ő vezetése alatt egy bronz és egy ezüst fokozatú minősítés született. Akkor azt hitték, megint nincs tovább. De ismét azt mondták: „Folytatni kell!” Ekkor kérték fel Illésné Bene Juditot, aki zenetanárként dolgozott a helyi általános iskolában. Ő 2012. január 1-jétől a kórus vezetője, és remélhetőleg még sokáig az marad.

Szívvel-lélekkel vezeti a kórust, szinte benne él, nem is mint vezető, hanem mint minden tag JUTKÁJA. Teljes mértékben a szívén viseli a kórus sorsát. Vezetése alatt is már szép sikereket értek el. 2013. június 1-jén, Pakson az országos minősítőn arany fokozatot szereztek.”

Torta
Hurja Lajos sírjánál
20 éves a kéthelyi Asszonykórus

Kéthely történetének leghosszabb életű amatőr művészeti csoportja az Asszonykórus, egyben a helyi kulturális események, rendezvények legfontosabb szereplője, településük hírnevének öregbítője. Köszönet valamennyi egykori és mai kórustagnak, kórusvezetőnek az áldozatos munkájáért. Gratulálunk a megszerzett szép minősítéseikhez, ahhoz a számtalan sikerhez, amelyet itthon és vendégszerepléseik alkalmával arattak! Mindnyájuknak kívánunk jó egészséget, örömteli éneklést és további szakmai sikereket a következő évtizedekben is!

Balla Mária
(2014. III.szám Ősz)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Jótékonysági bál
(2019. III.szám Ősz)
·Településképi Arculati Kézikönyv
(2017. IV.szám Tél)
·Tudósítás Kecskemétről
(2016. I-II.szám Nyár)
·Őszi német nyelvi versenyek
(2014. IV.szám Tél)
·Anekdotákat gyűjtök
(2013. IV.szám Tél)
·Akik sötétben is láthatnak…
(2010. IV.szám Tél)
·Hosszúné Tóth Rita képviselőjelölt bemutatkozása
(2010. III.szám Ősz)
·A 2008. március 9-i országos népszavazás adatai Kéthely községben
(2008. I.szám Tavasz)
·Nyári kórushírek
(2006. III.szám Ősz)
·Falunk 2005. évi költségvetése
(2005. I.szám Tavasz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.09 msodperc