Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Beérett a befektetett munka gyümölcse ifjúsági labdarúgóinknál

Valaki súgott nekem, hogy írni kellene az ifjúsági labdarúgó csapat szerepléséről, nagyon megérdemelnék a fiúk és az edzőjük is. Így jutottam el Hosszu Lajoshoz, aki készséggel állta és válaszolta meg laikus kérdéseimet.

Talán rajtam kívül is vannak olyan olvasók, akik nem ismerik Önt. Kezdjük tehát rövid bemutatkozással a beszélgetést!

Tősgyökeres kéthelyi vagyok, itt jártam általános iskolába. Középiskolai tanulmányaimat Kaposváron, a Gépipari Technikumban végeztem, majd Taszáron katonáskodtam. Kéthelyen alapítottam családot, itt telepedtem le.
13 éves korom óta tevékenykedem a helyi sportegyesületnél. Sipos László keze alatt kezdtem rúgni a labdát az ifjúsági csapatnál, később a felnőtteknél is évekig edzett, sokat köszönhetek neki. 2011-ig aktívan játszottam kapusként, jelenleg is érvényes az igazolásom, de már abbahagytam a játékot. Időközben UEFA „D” licences edzői képesítést szereztem, és 5 éve edzősködöm az ifjúsági csapatnál. Megyei II. osztályban, az északi csoportban versenyzünk. Jelenleg 21-22 fős kerettel dolgozunk a 14-20 éves korosztályban.

Milyen eredményeket értek el az Ön irányítása alatt?

Öt éve az ifjúsági csapat szépen, fokozatosan jött fel a csoportban. A 7. helyről indultunk, majd 5., 4. hely után a 2012-13-as bajnokságot megnyertük. Nem is akármilyen eredménnyel, 8 pontot ráverve a 2. helyezett fonyódi ifjúsági csapatra, végig veretlenül. 30 mérkőzésből 28-at nyertünk, kettőt döntetlenre játszottunk. 157 gólt szereztünk, 15-öt kaptunk. Azt gondolom, a számok önmagukért beszélnek. A siker a csapaté, mindenki hozta képességei legjavát.

Úgy gondolom, a csapat tudásán kívül az Ön felkészültségére, rátermettségére, pedagógiai érzékére is szükség volt. Vannak-e jól bevált módszerei, „titkai”?

Annak idején, aktív játékosként nem voltam a bírók kedvence, amolyan „megmondó” emberként tartottak számon. Edzőként a sportszerűségi versenyben felhoztam a csapatomat, voltunk 3. helyezettek, majd elsők, azaz elnyertük a „legsportszerűbb csapat” címet a körzetünkben. (Ezt a címet a fegyelmi vétségek – piros és sárga lapok - száma alapján határozzák meg. Szerk.) Jelszavaim: sportszerűség és fegyelem. Vannak íratlan szabályok, melyeket én is betartok, de a játékosokkal is következetesen betartatok. Nálam az öltözőben is rend uralkodik. Az játszik, aki pontosan jár az edzésekre. A hiányzást előre jelezni, igazolni kell. Aki sárga lapot kap, nem játszhat a következő mérkőzésen. A pályán a bírónak mindig igaza van. A fiúk gyakran egymást figyelmeztetik, hogy senki ne legyen a szája miatt a kispadra száműzve. Figyelemmel kísérem a tanulmányi munkájukat, pl. aki bukásra áll, az nem játszhat, amíg nem javulnak a jegyei.
Az eredményeket annak is köszönhetjük, hogy a gyerekek szeretnek játszani, szívesen járnak edzeni. Kedden alapvetően erőnléti edzést tartok kevés labdajátékkal. Csütörtökön a taktikán van a hangsúly. Néha, ha szükségesnek érzem, szerdán ún. fakultáció keretében néhány játékossal és a kapussal dolgozunk. Az elmúlt szezonban 77 edzést tartottam.
Mindig a szabadban edzünk, még télen is, inkább futunk a szárítói úton, ahol nincs hó. De ha kell, a pályáról is lelapátolják a havat a lelkes srácok. Bevonhatók a társadalmi munkákba is a pálya és környékének rendezésében. A somogyszentpáli gyerekeket edzés és mérkőzés után – autóbuszjárat híján – magam szállítom haza.

Végül hadd kérdezzem az új szezonra és a jövőre vonatkozó terveiről!

Remélem, fő támogatónkra: a kéthelyi önkormányzatra továbbra is számíthatunk! Természetesen több más támogatónk is van, akiket az egyesületünk Nikula András elnök vezetésével próbál évről évre a csapat mellé állítani. A kéthelyieken kívül balatonújlaki, csömendi, marcali és somogyszentpáli gyerekeket is sikerült idecsábítani, így elmondhatom, hogy mindig van elég játékosunk. Nem kell azon aggódnom, hogy meglegyen a csapat, inkább az okoz fejtörést, hogy ki nem lehet a kezdőjátékosok között, ki üljön a kispadon. Pedig az új szezonban 8 fő távozott, hatan a felnőtt csapatban folytathatják, ketten Balatonberénybe igazoltak. Szerencsére van utánpótlás.
Szeretném az edzői tevékenységet folytatni még sokáig, amíg egészségem, egyéb körülményeim engedik. Értek már támadások, hogy „túl szigorú” vagyok, de az a tapasztalatom, hogy csak úgy lehetek eredményes, ha elveimnek megfelelően rendet, fegyelmet, sportszerűséget, teljesítményt követelek.

Kedves Lajos, köszönöm a riportot, további szép eredményeket, jó erőt, egészséget kívánok!

Ificsapat

Álló sor balról: Bódis József szakoszt. vezető, Bódis Máté, Hosszú Barna, Császár Ákos, Istiván Krisztián, Hosszu Lajos edző, Hosszú Olivér, Pálfi Bence, Dávid Péter, Schmid Márk, Nikula András egyesületi elnök
Ülnek balról: Török Ádám, Bóka Zsolt, Radák Gábor, Keresztes Ádám, Lakatos Dominik, Bogdán Patrik, Török Richárd, Szűcs István, Orsós Arnold
A képről hiányzik: Mohari Tamás, Linha Adrián, Bozsó Béla, Orsós István

Balázs Andorné
(2013. III.szám Ősz)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·Nikula András Csaba
(2019. III.szám Ősz)
·Szüreti felvonulás és bál Kéthelyen
(2018. III.szám Ősz)
·Tavaszi túra
(2016. I-II.szám Nyár)
·1%
(2015. IV.szám Tél)
·Sakk
(2012. IV.szám Tél)
·Irodalmi rendezvények augusztusban, a könyvtárban
(2011. III.szám Ősz)
·Láma a Baglas hegyen
(2010. III.szám Ősz)
·Matty – Tábori élmények
(2008. III.szám Ősz)
·85 éve született Bakay Lajos színész
(2005. IV.szám Tél)
·A Petőfi Sándor Művelődési Ház nyári programja
(2004. II.szám Nyár)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.03 msodperc