Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Óvoda udvar és játszótér fejlesztés
·Riport az 50 éves Horváth Józseffel
·Közérdekű tájékoztatás az avar és kerti hulladék égetéséről
·Díszőrség az ejtőernyős katonák emlékművénél Kéthelyen
·Zászlóval köszöntjük az újszülötteket
·Bemutatkozik a Yin-Yang Életmódközpont
·A kéthelyi hársfák
·A Vincés nővérek Kéthelyen
·Üzenet haza
·Egyszerűen szép
·Vitaminnal erősítik a kéthelyi gyerekek immunrendszerét
·Megújult a játszótér a Hegyalja utcában
·Sakk
·Támogatás Covid-19 pozitív családoknak

Vége van ...

Anekdotákat gyűjtök

Az alábbi „kincseket” Antal László osztotta meg velünk.

A dómány

Gyermekkoromban, egy tollfosztó utolsó estéjén – amikor már a férfiak is megjelenhettek -, ha jól emlékszem, Fáró János bácsiról (a későbbiekben más névvel is) hallottam a következő anekdotát:
Az öreg egy késő őszi estén - enyhe lévén az idő - dolmányát panyókára vetve, demizsonnal a kezében, a „rossz nyelvek” szerint elég kapatosan ballagott haza. Elgondolkodván az élet sorain nem vette észre, hogy a dolmány lecsúszott a válláról a lába elé. Megállt, lenézett: „Egy dómány! Ki hagyhatta el? Nem baj, hazaviszem, aztán majd beviszem a tanácsházára.” Az öreg battyogott tovább, egyszer csak a lába megint beakadt valamibe. „Né, megenn egy dómány!” Felveti a vállára, megy tovább. A temető előtt döllögött már, amikor újra a lába előtt egy dómány. „A rossebgyit! Ezt aztán má’ nem viszem haza!”
Két nappal később a kisbíró egyik hirdetménye valahogy ekképpen szólt: „Aki tegnapelőtt a temető mellett elhagyta a dolmányát, az a hivatalos időben jelentkezzék a tanácsházán, ahol átveheti azt.”

Vége van, mint Kiss Zoli motorjának

A valóban megtörtént eset ideje 1959 nyara, azt követően, hogy tavasszal Olcsay Kiss Zoltán szobrászművész átveszi a Kossuth–díjat. A szobrászművész Olvasó lány című alkotásának egy példánya a kéthelyi iskola előtt áll. Kiss Zoli bácsi vásárolt egy Zündapp oldalkocsis motorkerékpárt. Ma már a fiatal generáció nem nagyon tudja, hogy ez a típus a második világháború legjobb német gyártmányú oldalkocsis motorkerékpárja volt, amelyet civil célra is gyártottak még a háború után, 1948-ig. Hogyan lehetett még a piacon ilyen típust találni a szocialista Magyarországon? Ez rejtély. De lássuk a történetet:

Kiss Zoli bácsi 1959 vagy 1960 egy szép nyári vasárnap délutánján váratlanul, mindenki nagy csodálkozására beállt a Szabó kocsma elé az újonnan vásárolt Zündapp oldalkocsis motorkerékpárjával, hogy megmutassa azt az itt biliárdozó, fröccsöző barátainak.
A férfiak körbejárták, mustrálgatták. Zoli bácsi próbálta berúgni a motort, hogy mindenki hallja, milyen hangja van, de az nem indult azonnal. Ekkor valaki megszólalt:
- Ej, gyerekek, ennek a motornak már vége van!
- Miért van vége, miért van vége? – kérdezte Zoli bácsi.
- Hát tudod, Zoli, mert innen is van egy vége (rámutatott a motor elejére), meg onnan is van egy vége (rámutatott a motor hátuljára).
Hogy mit mondott erre Zoli bácsi? Azt most ne idézzük, csak annyit, hogy mondandója után egy rúgással sikerült elindítani a járgányt, majd elszáguldott, otthagyva tréfálkozó férfitársait.

Ezt követően emlegették a férfiak borozgatás közben, ha kiürült a kancsó vagy üveg, vagy ha valami munka közben eltörött: „Na, ennek is vége van, mint a Kiss Zoli motorjának.”

Antal László
(2013. III.szám Ősz)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·300 éves az iskolai oktatás Kéthelyen
(2020. II.szám Nyár)
·Adventi programok Kéthelyen
(2017. III.szám Ősz)
·A 90 éves Kiss Zoltánné köszöntése
(2015. IV.szám Tél)
·Gyémánt diploma
(2014. II.szám Nyár)
·A 2012. év eredményei
(2012. IV.szám Tél)
·Összefogás a gyermekekért
(2011. IV.szám Tél)
·Kati néni emlékeiből
(2010. I.szám Tavasz)
·Sakkeredmények
(2009. I.szám Tavasz)
·A 2005-2006. tanév versenyeredményeiből
(2006. II.szám Nyár)
·Egy autó története
(2004. III.szám Ősz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.16 msodperc