Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Vigyáznak ránk

A NEFELA Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés 1991-ben alakult Baranya, Somogy és Tolna megye mezőgazdasági nagyüzemei, érdekképviseletei összefogásával, az ÁB-Aegon Rt., a Hungária Biztosító Rt. támogatásával és az Országos Meteorológiai Szolgálat által biztosított állami vagyonnal.
Az egyesülésnek 4 főállású munkatársa van. A nyári szolgálatok során további 8 fő meteorológus munkáját is igénybe veszik. Az egyesülés tulajdonában lévő talajgenerátorok működtetését 141 kezelő megbízásos jogviszonyban végzi. A közhasznú tevékenységet folytató, kárcsökkentő rendszer fenntartása és működtetése példaértékű az országban. (Részlet a NEFELA honlapjáról)

Egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek pusztítanak a Kárpátok viszonylag védett medencéjében húzódó kis országunkban. Gyakran halljuk a híradásokban, hogy jégeső teszi tönkre több hónap munkáját vagy az egész évi termést. A dél-dunántúli régió biztonságát Vortex típusú talajgenerátorok óvják. Kéthelyen Frick József, nyugdíjas gépész évek óta kezeli a jégelhárító berendezést. A feladat ellátásához tűzvédelmi szakvizsgát tett, és betanították a generátor működtetésére.

Amikor dicsérem, hogy évek óta nem verte el a jég a falut, ő szerényen szabadkozik, hogy nem az ő érdeme, egyébként sem alkalmas a berendezés a jégeső 100 %-os elhárítására, csupán megakadályozza, hogy nagy darabokká fagyjon össze az esővíz. Sms-ben, Pécsről kapja az utasításokat, hogy pontban mikor gyújtsa be a rendkívül gyúlékony acetonos ezüstjodid oldatot. A készülék égetőkéményéből függőlegesen tör a magasba a könnyű, forró égéstermék órákon át, míg az újabb sms megérkezik, mikor kell kikapcsolni. Május 1. és szeptember 30. között elég gyakran - akár naponta - be kell gyújtani a fáklyát.

Frick Józsefnek jó erőt, egészséget kívánunk, hogy sokáig tudja még vállalni ezt a rendkívül hasznos feladatot a NEFELA megbízásából. Köszönjük, hogy vigyáznak ránk!

Józsi bácsi az égetőkéménnyel
Balázs Andorné
(2013. II.szám Nyár)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·Bartis László Imre
(2019. III.szám Ősz)
·A Kéthelyi Általános Iskola szülői szervezetének működése a 2018-2019-es tanévben
(2019. II.szám Nyár)
·Sakk
(2016. III.szám Ősz)
·Bódis Józsefné Varga Ibolya
(2014. III.szám Ősz)
·Pünkösdi falunap
(2014. II.szám Nyár)
·„Segíteni mindig, mindenkinek.”
(2011. III.szám Ősz)
·Ismét becsengettek…
(2010. III.szám Ősz)
·A világ nagyjai a magyarokról
(2009. I.szám Tavasz)
·Ló az iskolában
(2005. III.szám Ősz)
·Hatvan évvel ezelőtt történt
(2004. IV.szám Tél)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.07 msodperc