Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·A Nyitott Klub elmúlt öt évéről
·Ha nyár….., akkor olvasótábor!
·300 éves az iskolai oktatás Kéthelyen
·Állatartás
·Nehéz hónapok a vírushelyzet miatt
·Helyi gazdaságfejlesztés Kéthely községben
·Német nyelvi tábor
·Három éve Kéthelyen az Atroplusz Kft.
·Erdei játszótábor két turnusban
·Újra pereg a film a Kéthelyi moziban
·Egyszerűen szép
·Magyarok kenyere gyűjtőpont Kéthelyen

Vigyáznak ránk

A NEFELA Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés 1991-ben alakult Baranya, Somogy és Tolna megye mezőgazdasági nagyüzemei, érdekképviseletei összefogásával, az ÁB-Aegon Rt., a Hungária Biztosító Rt. támogatásával és az Országos Meteorológiai Szolgálat által biztosított állami vagyonnal.
Az egyesülésnek 4 főállású munkatársa van. A nyári szolgálatok során további 8 fő meteorológus munkáját is igénybe veszik. Az egyesülés tulajdonában lévő talajgenerátorok működtetését 141 kezelő megbízásos jogviszonyban végzi. A közhasznú tevékenységet folytató, kárcsökkentő rendszer fenntartása és működtetése példaértékű az országban. (Részlet a NEFELA honlapjáról)

Egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek pusztítanak a Kárpátok viszonylag védett medencéjében húzódó kis országunkban. Gyakran halljuk a híradásokban, hogy jégeső teszi tönkre több hónap munkáját vagy az egész évi termést. A dél-dunántúli régió biztonságát Vortex típusú talajgenerátorok óvják. Kéthelyen Frick József, nyugdíjas gépész évek óta kezeli a jégelhárító berendezést. A feladat ellátásához tűzvédelmi szakvizsgát tett, és betanították a generátor működtetésére.

Amikor dicsérem, hogy évek óta nem verte el a jég a falut, ő szerényen szabadkozik, hogy nem az ő érdeme, egyébként sem alkalmas a berendezés a jégeső 100 %-os elhárítására, csupán megakadályozza, hogy nagy darabokká fagyjon össze az esővíz. Sms-ben, Pécsről kapja az utasításokat, hogy pontban mikor gyújtsa be a rendkívül gyúlékony acetonos ezüstjodid oldatot. A készülék égetőkéményéből függőlegesen tör a magasba a könnyű, forró égéstermék órákon át, míg az újabb sms megérkezik, mikor kell kikapcsolni. Május 1. és szeptember 30. között elég gyakran - akár naponta - be kell gyújtani a fáklyát.

Frick Józsefnek jó erőt, egészséget kívánunk, hogy sokáig tudja még vállalni ezt a rendkívül hasznos feladatot a NEFELA megbízásából. Köszönjük, hogy vigyáznak ránk!

Józsi bácsi az égetőkéménnyel
Balázs Andorné
(2013. II.szám Nyár)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·Kéthelyi sorsok
(2019. IV.szám Tél)
·Kéthelyi leány Amerikában
(2017. IV.szám Tél)
·Kérés
(2017. I.szám Tavasz)
·A megújult Szülői Szervezet munkájáról
(2014. IV.szám Tél)
·Anekdotákat gyűjtök
(2013. II.szám Nyár)
·Gondolatok – kisdiákok között
(2010. IV.szám Tél)
·Dávid Tamás képviselőjelölt bemutatkozása
(2010. III.szám Ősz)
·Kórushírek
(2007. III.szám Ősz)
·„Az élet akkor kezdődik, amikor nekilátunk egy kert építésének.”
(2006. II.szám Nyár)
·Falunk 2005. évi költségvetése
(2005. I.szám Tavasz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.06 msodperc