Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Látványborászat a falu szélén

Az Ax wine(e)motion – magyarul Ax Bor Élményvilág - Kéthelyen május 25-én megnyitotta kapuit. Több mint 5.500 m2 -en várja a bort szerető vendégeket. A létesítményben megismerkedhetnek minden borral kapcsolatos élménnyel. Tulajdonosai Hans Georg Achs, fia Dr. Thomas Achs, valamint Dr. Wolfgang Kristinus befektető.

A borászatot üzemeltető osztrák Achs család már generációk óta szőlőtermesztéssel foglalkozik. A kéthelyi borászathoz 55 ha szőlőterület tartozik, 60:40 arányban vörös és fehér szőlővel telepítve. Boraikat Európa szerte exportálják, emellett természetesen a magyar piacot is szeretnék megcélozni.
Magyarországon az Achs család olyan területet keresett, ahol minden feltétel adott prémium kategóriás borok készítésére. Ezt a helyet Kéthelyen sikerült felfedezni. Itt rendelkezésre áll minden adottság: megfelelő klíma, magas humusztartalmú, vulkanikus talaj, kiváló vízellátás, gyönyörű táj.
2007-ben fogalmazódott meg az ötlet, hogy a szőlőterületek mellé egy pincét is építsenek. Többszöri módosítás után, 2011-ben kapta meg az AX & AX Borászati Kft. a jogerős építési engedélyt, 2 évvel később, 2013. május 25-én pedig már meg is nyitotta kapuit az impozáns létesítmény.

A szalag ünnepélyes átvágása
A fogadóhelyiség
Borrendi avató

A vendégek előre egyeztetett időpontban idegenvezető segítségével körbe tudják járni a látványpincészetet. A körvezetés során a látogatók először a moziterembe érkeznek, ahol a cég működéséről, koncepciójáról egy rövid filmet tekinthetnek meg. Ezután a multimédiás Black Boxba visz az út tovább, ahol modern lézer show-t láthatnak, majd a múzeum következik a környék régi, hagyományos szőlőtermesztését bemutatva. Ezt követően a modern, XXI. századi technológiával működő borkészítésbe nyerhetnek betekintést. A szőlő feldolgozásával, a bor készítésével, palackozásával, tárolásával ismerkedhetnek. A Barrique hordós helyiség több mint 400 db hordóval fantasztikus látványt nyújt az idelátogatóknak.
Az épületben található a Magyarországon egyedülálló Borkatedrális, ahol folyamatos kiállítások várják a borkedvelőket.
A rendezvényteremben lehetőség nyílik bárki számára különböző rendezvények megtartására. Moziterem bérelhető 40 fő befogadóképességgel.
Az épület földszintjén található bárban bárki megkóstolhatja a borokat, vagy csak eltöltheti az időt pihenésképpen, kellemes helyen egy kávé mellett. A Runing-Tapas bárban, ahol futószalagon érkezik az étel-ital, lehet kisebb étvágycsillapító falatkákat fogyasztani.
Található az épületben még egy boltrészleg is, ahol a környék kézműveseinek termékei vásárolhatók meg.
A belső udvarban, egy hatalmas szabadtéri színpadon lehetőség nyílik különböző kulturális rendezvények, koncertek megrendezésére.

Kéthelyre, a látványborászatba az Achs család eddig mintegy 5 millió eurót fektetett be, melynek 25 %-a állami támogatás.
Évente 50-100 ezer látogatót várnak az egyedülálló Ax wine(e)motion-ba.
Jelenleg 11 fő dolgozóval működik a borászat, várhatóan 2014 tavaszától ez a létszám 30-40 főre emelkedik.

Fellépő gyerekek Gájer Bálint társaságában
A Runing-Tapas bárban
Nyitott rendezvényterem
Eckert Zsófia
az AX & AX Borászati Kft. képviseletében

Fotók: Molnár Balázs, Balázs Andorné
(2013. II.szám Nyár)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·Újabb támogatással gazdagodtak a polgárőrök
(2019. IV.szám Tél)
·Új tűzoltóautó átadása
(2019. I.szám Tavasz)
·Herman Ottó útján
(2016. I-II.szám Nyár)
·Farsangi szezonban az ovisokkal
(2015. I.szám Tavasz)
·Önkormányzati tájékoztató
(2012. III.szám Ősz)
·Futball élet Kéthelyen
(2012. II.szám Nyár)
·Ismét becsengettek…
(2010. III.szám Ősz)
·A kis Rajzoló
(2007. IV.szám Tél)
·Megemlékezés az iskolában
(2005. III.szám Ősz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.03 msodperc