Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Látványborászat a falu szélén

Az Ax wine(e)motion – magyarul Ax Bor Élményvilág - Kéthelyen május 25-én megnyitotta kapuit. Több mint 5.500 m2 -en várja a bort szerető vendégeket. A létesítményben megismerkedhetnek minden borral kapcsolatos élménnyel. Tulajdonosai Hans Georg Achs, fia Dr. Thomas Achs, valamint Dr. Wolfgang Kristinus befektető.

A borászatot üzemeltető osztrák Achs család már generációk óta szőlőtermesztéssel foglalkozik. A kéthelyi borászathoz 55 ha szőlőterület tartozik, 60:40 arányban vörös és fehér szőlővel telepítve. Boraikat Európa szerte exportálják, emellett természetesen a magyar piacot is szeretnék megcélozni.
Magyarországon az Achs család olyan területet keresett, ahol minden feltétel adott prémium kategóriás borok készítésére. Ezt a helyet Kéthelyen sikerült felfedezni. Itt rendelkezésre áll minden adottság: megfelelő klíma, magas humusztartalmú, vulkanikus talaj, kiváló vízellátás, gyönyörű táj.
2007-ben fogalmazódott meg az ötlet, hogy a szőlőterületek mellé egy pincét is építsenek. Többszöri módosítás után, 2011-ben kapta meg az AX & AX Borászati Kft. a jogerős építési engedélyt, 2 évvel később, 2013. május 25-én pedig már meg is nyitotta kapuit az impozáns létesítmény.

A szalag ünnepélyes átvágása
A fogadóhelyiség
Borrendi avató

A vendégek előre egyeztetett időpontban idegenvezető segítségével körbe tudják járni a látványpincészetet. A körvezetés során a látogatók először a moziterembe érkeznek, ahol a cég működéséről, koncepciójáról egy rövid filmet tekinthetnek meg. Ezután a multimédiás Black Boxba visz az út tovább, ahol modern lézer show-t láthatnak, majd a múzeum következik a környék régi, hagyományos szőlőtermesztését bemutatva. Ezt követően a modern, XXI. századi technológiával működő borkészítésbe nyerhetnek betekintést. A szőlő feldolgozásával, a bor készítésével, palackozásával, tárolásával ismerkedhetnek. A Barrique hordós helyiség több mint 400 db hordóval fantasztikus látványt nyújt az idelátogatóknak.
Az épületben található a Magyarországon egyedülálló Borkatedrális, ahol folyamatos kiállítások várják a borkedvelőket.
A rendezvényteremben lehetőség nyílik bárki számára különböző rendezvények megtartására. Moziterem bérelhető 40 fő befogadóképességgel.
Az épület földszintjén található bárban bárki megkóstolhatja a borokat, vagy csak eltöltheti az időt pihenésképpen, kellemes helyen egy kávé mellett. A Runing-Tapas bárban, ahol futószalagon érkezik az étel-ital, lehet kisebb étvágycsillapító falatkákat fogyasztani.
Található az épületben még egy boltrészleg is, ahol a környék kézműveseinek termékei vásárolhatók meg.
A belső udvarban, egy hatalmas szabadtéri színpadon lehetőség nyílik különböző kulturális rendezvények, koncertek megrendezésére.

Kéthelyre, a látványborászatba az Achs család eddig mintegy 5 millió eurót fektetett be, melynek 25 %-a állami támogatás.
Évente 50-100 ezer látogatót várnak az egyedülálló Ax wine(e)motion-ba.
Jelenleg 11 fő dolgozóval működik a borászat, várhatóan 2014 tavaszától ez a létszám 30-40 főre emelkedik.

Fellépő gyerekek Gájer Bálint társaságában
A Runing-Tapas bárban
Nyitott rendezvényterem
Eckert Zsófia
az AX & AX Borászati Kft. képviseletében

Fotók: Molnár Balázs, Balázs Andorné
(2013. II.szám Nyár)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·Német nyelvi tábor
(2020. II.szám Nyár)
·Dudás Virág Abu Dhabiban, az U18-as Ju-Jitsu Világbajnokságon
(2018. I.szám Tavasz)
·Az én adventem
(2017. III.szám Ősz)
·Németh Lajos
(2014. III.szám Ősz)
·Vigyáznak ránk
(2013. II.szám Nyár)
·1%
(2011. I.szám Tavasz)
·Rajz- és mesemondóverseny a könyvtárban
(2009. IV.szám Tél)
·Kórus
(2008. II.szám Nyár)
·Ősz
(2005. III.szám Ősz)
·Kórushírek
(2005. II.szám Nyár)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.06 msodperc