Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Apa és fia

„Emlékezzünk régiekről…”

Farkas János és vitéz Farkas László kántortanítók

Farkas János egykori kéthelyi kántortanító a közeli Somogysámsonban született 1864-ben. Szülei földművesek voltak, akik az elemiben jól tanuló fiúkat a családi földbirtok reáeső örökrésze terhére taníttatták. Farkas János a Csurgói Állami Tanítóképzőben szerzett tanítói oklevelet. A szülőföldtől távol, Aradmácsán kezdte pályáját, onnan került vissza Somogyba, ide Kéthelyre 1888-ban, a Szent Imréről elnevezett fiúiskolába. Felesége a hegymagasi születésű Wittmann Anna lett. Házasságukból több gyermek is született, hatan érték meg a felnőttkort: József János (1890), Mária Terézia (1892), László (1895), Rupert Endre (1897), Anna (1902), Emerencia (1910). A gyermekek közül hárman, László, Anna és Emerencia is a tanítói pályát választották élethivatásul.

Farkas János kántortanító

Farkas János 1895-ben átvette a fiúiskola vezetését, tehát iskolamester és kántortanító lett. Elődje Missik István volt. Az egyházi iskolákban 1948-ig a tanító egyben kántor is, azaz előénekes az egyházban. Farkas János iskolamesterként, kántortanítóként több mint harminc éven át nevelte, oktatta a falu fiúgyermekeit. Sajnos ma már nincs Kéthelyen olyan idős ember, aki tanítványa volt Farkas Jánosnak. Szerencsére fennmaradt két fénykép, egy portré és egy csoportkép, amelyek megőrizték alakját. Halála váratlan volt, egy hirtelen jött tüdőgyulladás vitte el viszonylag fiatalon, 1922-ben. Az iskolamesteri székben László nevű fia (sz. Kéthely, 1895) követte őt. Farkas László 1919-től segédtanítóként tanított a kéthelyi fiúiskolában. A tanítóképzőt ő is, akárcsak édesapja Csurgón végezte. László az I. világháborúban szerzett érdemeiért Vaskorona Rendet kapott, és 1922-ben vitézzé avatták. Felesége, az endrődi születésű Gyuricza Margit, szintén tanító volt. Házasságukból két fiúgyermek született, László és Endre. Vitéz Farkas Lászlóné 1943-tól tanított Kéthelyen.

Vitéz Farkas László a II. világháború alatt

Vitéz Farkas László kántortanító alakjára, egyéniségére, zengő hangjára, kitűnő orgonajátékára még ma is jó szívvel, szeretettel emlékeznek egykori tanítványai és a falu templomba járó férfijai, asszonyai. Apáink, nagyapáink szigorú nevelőjét a tanítványai röviden „a mester” titulussal illették, én is így hallottam őt emlegetni édesapámtól. Farkas László tanítótársai voltak a fiúiskolában Tóth Imre (1924-től), Bogdán Lajos (1930-tól) és Mészégető Imre (1933-tól). Farkas László az iskolamesteri posztot 1948-ig tölthette be. A II. világháború után a kommunista rendszer őt is elmozdította. 1949-ben az erős agitáció hatására sem lépett be a Kommunista Pártba, ezért 1950-ben feleségével együtt eltiltották a tanítástól, majd kitelepítették a családot a Siófok melletti Törekipusztára. Szeretett szülőfalujába, Kéthelyre, ahol 55 éves koráig élt, többé nem tért vissza. 1973-ban hunyt el Siófokon.

Vitéz Farkas László feleségével

Farkas László egyik húga, Emerencia szintén tanított Kéthelyen két esztendeig (1931-1932), majd házasságkötés révén Balatonberénybe került. Balatonberényben ma is élnek leszármazottai.

A Farkas család története a 20. század történelmének sajátos lenyomata. Farkas János fiai mindkét világháborúban harcoltak, helytállásukért magas kitüntetésekben részesültek. A II. világháború a három fiúból kettőnek az életét követelte. József János, akinek Kéthelyen gépészműhelye volt, 1945 tavaszán halt hősi halált, Kapuváron van eltemetve. Rupert Endre, aki civilben mérnök volt, amerikai fogságba került, és hazatérése után két nappal hunyt el Anna húga otthonában, Tikoson.

Ifjabb Farkas László az 1956-os emlékéremmel

Farkas János népes családja egyre fogyatkozott és szétszóródott a nagyvilágba. Magyarországon két unokája él, Farkas Endre Kecskeméten, Hosszú András pedig Balatonberényben. Vitéz Farkas László két fia közül László az idősebb, egyetemistaként részt vett az 1956-os forradalomban. A forradalom leverése után Kanadába menekült, ott vegyészmérnök, majd főiskolai tanár lett. 2010-ben a forradalom alatti példás helytállásáért kitüntetésben részesült, megkapta az 1956-os Emlékérmet. A hősi halált halt János leánya, Anna kivándorolt Amerikába. Emerencia két gyermeke 1956-ban ugyancsak külföldre ment. Utódaik Olaszországban, illetve az Amerikai Egyesült Államokban élnek.

Farkas János kilencven éve, 1922-ben hunyt el, s hivatásában utóda ugyanebben az évben fia lett. Farkas János és fia, vitéz Farkas László egymást követve hatvan éven át igazgatta a katolikus fiúiskolát. Ha viszont a család négy tagjának a kéthelyi iskolában eltöltött éveit összeadjuk, akkor azok száma összesen hetvenhét év. Az iskola eddigi történetében csak egy olyan pedagógus családot találunk még, amelynek több tagja is az iskola pedagógusa volt. Kiss Zoltán huszonegy évig igazgatta az iskolát. Feleségével és leányával, Kocsis Lajosnéval ők hárman, összesen kilencvennyolc tanévben tanítottak Kéthelyen.

A kilencven éves kettős évfordulón tisztelettel emlékezünk a falu egykori tanítóira.

Balla Mária
(2012. III.szám Ősz)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Levélváltás Havanecz Biankával
(2019. III.szám Ősz)
·Önkormányzati tervek 2018-ra
(2018. I.szám Tavasz)
·Füleki Virág: Sötét erdő, fényes csillag
(2016. IV.szám Tél)
·Sakk
(2014. III.szám Ősz)
·Kéthelyi iskolások és nyugdíjasok Bugaszegen
(2014. II.szám Nyár)
·Mozogj Falu!
(2011. III.szám Ősz)
·Kéthely 2010-es költségvetése
(2010. I.szám Tavasz)
·A Kéthelyért Egyesület éves beszámolójából
(2008. II.szám Nyár)
·Karácsonyi jó tanácsok
(2006. IV.szám Tél)
·Versenyeredmények a 2003-2004. tanévben
(2004. II.szám Nyár)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.50 msodperc