Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

A Vöröskereszt Kéthelyen

A Magyar Vöröskereszt 1881-ben alakult. Alapelvei: emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, önkéntes szolgálat, egység és egyetemesség. Háborús és katasztrófahelyzetekben előtérbe kerül az áldozatok megsegítése, az élet és egészség védelme, az emberi szenvedés enyhítése, a Genfi Egyezményekből adódó feladatokban való közreműködés. Békeidőben a szociális gondok csökkentése, a közérzet javítása, a társadalmi szolidaritásra nevelés felé fordulunk. Magyarországon – 2009-es adatok szerint – a Vöröskereszt taglétszáma: 169.666 fő, az önkéntes aktivisták száma: 45 945 fő.

Az utóbbi évtizedekben a Magyar Vöröskereszt a falvakban mintha jelentősen veszített volna erejéből. Csökken a tagok száma, alapszervezetek szűnnek meg. Környékünkön a legnagyobb létszámú a kéthelyi csoport, jelenleg 178 támogató taggal, 15 aktivistával. Támogatóink önkéntes alapon 300, 600 vagy 1000 Ft-os tagbélyeg évenkénti megvásárlásával járulnak hozzá a szervezet országos és helyi szintű működéséhez. A bélyegek árának (legutóbb 77800 Ft) felét visszakapjuk, és Kéthelyen használhatjuk fel. Ez a bevételi forrás nem túl jelentős összeg, évente egyszeri, de legalább állandó és biztos.
Gombai Lászlóné, leánykori nevén Rónai Irén két évfordulót is ünnepelhetne 2012-ben. 20 éve vöröskeresztes aktivista, és 2002 óta, tehát 10 esztendeje irányítja a kéthelyi csapat munkáját. Jó szervezőkészségének, következetességének köszönhetőek a jó hírű, sikeres bálok, egyéb rendezvények.

Vöröskeresztes aktivisták

Tevékenységünk:

Évente kétszer – június és december hónapban – véradást szervezünk, közreműködünk a lebonyolításban. Ezúton kérjük mindazokat, akik egészségesek, fiatalok, és eddig még nem vettek bátorságot hozzá, csatlakozzanak a rendszeres véradók egyre fogyó táborához!

Kétévenként véradó ünnepség keretében felköszöntjük, megvendégeljük és megajándékozzuk a többszörös – 10-20-30-40-, sőt 50-szeres! – véradókat. Erre az ünnepségre mindig műsorral, terített asztalokkal készülünk, mégis kevés meghívott jelenik meg, felmerült a kérdés, hogy érdemes-e költeni a rendezvényre.

Minden karácsony előtt a Kéthelyért Egyesülettel karöltve tartós élelmiszerekből álló csomagot osztunk ki az idősek bizonyos korú csoportjának. 2011-ben az 1939-40-41-ben született kéthelyi lakosok kerültek sorra. Ez általában 50 körüli csomagot jelent. Szívesen adnánk többet is, de szűkös keretünkből nincs módunk.

Hagyományosan januárban rendezzük jótékonysági bálunkat, mely az idén is fergeteges hangulatban zajlott. Ennek bevételéből finanszírozzuk kiadásaink nagy részét. Ezúton köszönjük minden vállalkozónak, magánszemélynek a bál sikeres lebonyolításához nyújtott támogatásukat!

Időnként az óvodások, iskolások kapnak tőlünk húsvétra, karácsonyra, esetleg gyereknapra csekély ajándékot. Karácsonyra a Béke utcai Szivárvány lakásotthonban élő gyermekeket leptük meg.
2012-ben az iskola játszóterének kialakításához szavaztunk meg a Hóvirág Közalapítvány számára 50 ezer Ft támogatást.
Tevékenyen részt veszünk a falu közéletében, falunapokon saját – aktivistáink által hozott – anyagokból szoktunk főzni.

Rendkívüli esetekben, pl. a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak, helyi rászorulóknak egyszeri, gyorssegélyt nyújtunk lehetőségeinkhez mérten.

Mi, önkéntes vöröskeresztesek szabadidőnkben végezzük a fenti tevékenységeket. Saját anyagokból sütünk a bálra, véradó ünnepségre süteményeket, takarítjuk, díszítjük a tánctermet, áruljuk a tagbélyegeket, házhoz szállítjuk az ajándékokat, kilincselünk felajánlásokért, támogatásért. Köszönjük, hogy ebben nem akadályoznak, hanem inkább segítenek bennünket!

Karácsonyi ajándék a lakásotthonnak
Készülnek a karácsonyi csomagok
A kihordást is meg kell szervezni
Balázs Andorné
önkéntes
(2012. I.szám Tavasz)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Bódis Józsefné
(2019. III.szám Ősz)
·Motoros túra Horvátországba
(2018. II.szám Nyár)
·Sakk
(2016. I-II.szám Nyár)
·In memoriam ...
(2014. IV.szám Tél)
·Bajnok Eszter országos bajnok
(2013. II.szám Nyár)
·Gondolatok – kisdiákok között
(2010. IV.szám Tél)
·Fekete Csaba képviselőjelölt bemutatkozása
(2010. III.szám Ősz)
·Egy profi Kéthelyről
(2009. I.szám Tavasz)
·Kutyaharapást szőrével…
(2006. II.szám Nyár)
·„Jöjjünk el holnap is!”
(2005. II.szám Nyár)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.06 msodperc